ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Συναυλία Ειρήνης» και «Μουσικό Κουτί»: Μελωδική απάντηση στην πόλωση

«Συναυλία Ειρήνης» και «Μουσικό Κουτί»: Μελωδική απάντηση στην πόλωση

14:05 - 28 Μαρ 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Έγινε μεγάλη προσπάθεια και επιστρατεύθηκαν ακόμα και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα για να πολωθεί το κλίμα στην ελληνική κοινωνία, με αφορμή τη στάση των καλλιτεχνών απέναντι στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ευτυχώς, όμως, η πλειοψηφία καλλιτεχνών και πολιτών αρνείται να διχαστεί στα αυτονόητα και οι φωνές ενώνονται. Για την Ουκρανία. Για την Ειρήνη. Για την Ελευθερία.

Η «Συναυλία Ειρήνης», όπως ονομάστηκε, εργαλειοποιήθηκε με στόχο να αναδείξει τη διαφορά οπτικής για τον πόλεμο στην Ουκρανία και να εξυπηρετήσει πολιτικά παιχνίδια. Για το ποιος είναι υποτίθεται «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας». Επί της ουσίας, όμως, σε μία τέτοια συνθήκη και για κάθε λογικό άνθρωπο, δεν μπορεί να υπάρχει διχασμός. Άλλωστε και οι διοργανωτές της συναυλίας στην επίσημη ανακοίνωση καταδίκαζαν ρητά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, άσχετα που οι επικριτές το αποσιώπησαν.

Υπάρχουν φυσικά ιδεολογικές διαφορές στην κοινωνία, υπάρχουν και ακραίες φωνές, υπάρχουν και τραγουδιστές ανάμεσά τους, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία έχει κοινό σημείο αναφοράς την καταδίκη του πολέμου. Και σίγουρα το αν μας αρέσει μία αφίσα ή όχι, δεν δικαιολογεί το θόρυβο που επικράτησε.

Από τη στήλη μας είχαμε εκφράσει την άποψη πως οι καλλιτέχνες δεν μπορεί να εμφανίζονται διχασμένοι μπροστά σε έναν πόλεμο, παρά τις δεδομένες ιδεολογικές τους διαφορές. Ότι είναι γελοίο να υπάρξει μία συναυλία με τους μεν και τηλεμαραθώνιος με τους δε. Είχαμε επίσης εκφράσει την πίστη ότι οι (κανονικοί) καλλιτέχνες δεν θα πέσουν σε αυτή την παγίδα. Όπερ και εγένετο.

Ο πόλεμος του Πούτιν πρέπει να σταματήσει. Να επικρατήσει ειρήνη. Να σταματήσει ο θάνατος και ο ξεριζωμός αθώων πολιτών. Δεν χωράνε «αλλά». Τώρα «τραγουδάμε» (καθένας με τον τρόπο του) για την Ουκρανία. Ενωμένοι.

Παρά την προσπάθεια (δεξιών και αριστερών τρωκτικών) τελικά και η Συναυλία Ειρήνης θα γίνει στις 29 Μαρτίου και ο τηλεμαραθώνιος της ΕΡΤ στο «Μουσικό Κουτί», στις 4 Απριλίου, με αρκετούς κοινούς πρωταγωνιστές.

Σαββόπουλος και Πορτοκάλογλου μαζί με Νταλάρα και Δεληβοριά. Κι ας βάλθηκαν να τους παρουσιάσουν σε διαφορετικά στρατόπεδα.

Δυστυχώς, άλλοι είναι οχυρωμένοι στα μικρόμυαλα και τοξικά στρατόπεδά τους, ρίχνοντας δηλητήριο στα social media και ποτίζοντας με μίσος την κοινωνία. Ε, λοιπόν δεν θα τους περάσει.

Προφανώς και υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές οπτικές, αλλά τούτη την ώρα προέχει η κοινή για κάθε λογικό άνθρωπο καταδίκη του πολέμου. Η ανάγκη για ειρήνη. Όσοι επιχειρούν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια πάνω σε αυτό, πρέπει να ηττηθούν.

Προέχει, όμως, ο λαός της Ουκρανίας που υποφέρει. Όπως και ο λαός της Ρωσίας που ζει σε μία χώρα χωρίς ελευθερίες και ανθρώπινα δικαιώματα υπό τον ζυγό ενός αυταρχικού ηγέτη.

Του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος αποφάσισε να φέρει τον πλανήτη στο χείλος του Γ' Παγκοσμίου πολέμου και πρέπει καθένας από εμάς -με όποιον τρόπο μπορεί- να παλέψει για να αποτραπεί μία τέτοια προοπτική.

Η αποτροπή του εγχώριου διχασμού μας είναι επίσης υποχρέωσή μας. Το μήνυμα των καλλιτεχνών είναι ηχηρό.

Παραθέτουμε τους μουσικούς που θα λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις:

Στη «Συναυλία Ειρήνης», συμμετέχουν οι εξής καλλιτέχνες: Μάριος Αθανασίου, Πάνος Βλάχος, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, Γλυκερία, Φοίβος Δεληβοριάς, Πάνος Δρακόπουλος, Εισβολέας, Χριστόφορος Ζαραλίκος, Πέγκυ Ζήνα, Θανάσιμος, Κώστας Θωμαϊδης, Κώστας Καλδάρας, Μυρτώ Καμβυσίδη, Μαρία Κανελλοπούλου, Ελένη Καρακάση, Κώστας Λειβαδάς, Μίλτος Λογιάδης, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητσοτάκης, Νατάσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Λίνα Νικολακοπούλου, Γιώργος Νταλάρας, Μάνια Παπαδημητρίου, Νίκος Πλατύραχος, Μαριάννα Τουμασάτου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Τάνια Τσανακλίδου, Νεφέλη Φασουλή, Idra Kayne, Magic de Spell, Sugahspank.

Στο Μουσικό Κουτί με οικοδεσπότες, όπως πάντα, τον Νίκο Πορτοκάλογλου και τη Ρένα Μόρφη, στο οποίο, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν (αλφαβητικά) οι: Γιώργος Ανδρέου, Ελένη Βιτάλη, Παυλίνα Βουλγαράκη, Δήμητρα Γαλάνη, Φοίβος Δεληβοριάς, Γιώργος Δημητριάδης, Στάθης Δρογώσης, Ευρυδίκη, Νίκος Ζιώγαλας, Νίκος Ζούδιαρης, Βίκυ Καρατζόγλου, Γρηγόρης Κλιούμης, Αρετή Κετιμέ, Γιάννης Κότσιρας, Κίτρινα Ποδήλατα, Μάρκος Κούμαρης, Κορίνα Λεγάκη, Κώστας Λειβαδάς, Κωστής Μαραβέγιας,  Γιάννης Μαρκόπουλος, Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητσοτάκης, Αναστασία Μουτσάτσου, Μπαζούκα, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Παπαγεωργίου, Λάκης Παπαδόπουλος, Έλλη Πασπαλά, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώργος Περρής, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μαρίζα Ρίζου, Ρόδες, Διονύσης Σαββόπουλος, Αλεξάνδρα Σιετή, Μύρωνας Στρατής, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Οδυσσέας Τσάκαλος, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μπάμπης Τσέρτος, Τζώρτζια, Μανώλης Φάμελλος, Μαρία Φαραντούρη, Νεφέλη Φασούλη,  και τέλος ο Eric Burdon από τους θρυλικούς Animals.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:11 - 28 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.