ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Αναθεωρητισμός, κλιματικό και δημογραφικό

Αναθεωρητισμός, κλιματικό και δημογραφικό

07:30 - 12 Ιουλ 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που ακολούθησε την ώρα που βλέπαμε φως στον ορίζοντα, σόκαραν τον πλανήτη. Οι παγκόσμιοι ηγέτες αναγκάστηκαν δύο φορές μέσα σε δύο και κάτι χρόνια να αναθεωρήσουν τα πλάνα τους.

Ο αναθεωρητισμός, γενικώς, είναι η... νέα τάση. Το ζουν οι Ουκρανοί, το ζούμε κι εμείς με την Τουρκία, ευτυχώς σε μία πιο light έκδοση.

Είναι παγκόσμιο, όμως, το φαινόμενο. Τα δεδομένα αλλάζουν. Οι εμπορικές σχέσεις αναθεωρούνται, οι ενεργειακές εξαρτήσεις αλλάζουν. Ακόμα και τα σύνορα αμφισβητούνται. Αναζητούνται νέες ισορροπίες, τίθενται νέες προτεραιότητες και κάποιες άλλες αποφάσεις μπαίνουν στον «πάγο».

ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία, Αυστραλία, Ιαπωνία, Τουρκία και φυσικά Κίνα φτιάχνουν νέους εμπορικούς και ενεργειακούς χάρτες, ενώ οι δυτικές οικονομίες βρίσκονται αντιμέτωπες με καταστάσεις που είχαν για χρόνια... ξεχαστεί, όπως ο πληθωρισμός και η πείνα.

Αυτή είναι όμως, η... μοίρα της ανθρωπότητας. Η Ιστορία της κάνει κύκλους και είναι γεμάτη κρίσεις. Εμπόδια που κάθε φορά καλείται να ξεπεράσει. Κάθε κεφάλαιο στο βιβλίο της παγκόσμιας ιστορίας εμπεριέχει τουλάχιστον μία κρίση.

Εν έτει 2022, η κρίση είναι πολυσύνθετη: Εμπεριέχει πόλεμο, πληθωρισμό, πανδημία και πείνα ταυτόχρονα. Είναι μοιραίο να δίνουμε έμφαση σε αυτά, ωστόσο, υπάρχουν και κρίσεις διαχρονικές, που δεν πρέπει να τις ξεχνάμε. Δεν πρέπει να τις αφήσουμε πίσω.

Για παράδειγμα το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, για το οποίο οι όποιες καθυστερήσεις μπορούν να αποβούν μοιραίες. Η απανθρακοποίηση, η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, μπορεί να ακούγονται ως... πολυτέλειες σε μία τέτοια συγκυρία, αλλά δεν είναι. Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα, δεν θα έχει σημασία το αν θα λύσουμε τους πολέμους και τις πανδημίες.

Και δεν είναι ότι το πρόβλημα δεν μας αφορά. Νέα έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) για την Ελλάδα είναι άκρως ανησυχητική. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάζονται ιδίως στις παράκτιες περιοχές, καθώς η αύξηση της στάθμης των υδάτων αναμένεται να συνεχιστεί.

Συνεπώς, δεδομένου ότι το 21% της ακτογραμμής της Ελλάδας είναι εκτεθειμένη (ήπια ή πολύ) στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οι ενεργειακές υποδομές σε παράκτιες περιοχές ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά.

Επίσης, η μέση θερμοκρασία στη χώρα αυξάνεται από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και τα τελευταία 20 χρόνια ο ρυθμός αύξησης είναι ταχύτερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Την ίδια στιγμή, το δημογραφικό αποτελεί έναν ακόμα... εφιάλτη. Ευτυχώς, τα ελληνικά κόμματα μοιάζει να «ξύπνησαν» και έστω επειδή ακολουθούν εκλογές, η συζήτηση έχει ανοίξει. Όλες οι έρευνες με απλά λόγια δείχνουν πως γερνάμε και λιγοστεύουμε.

Η ανάλυση των δημογραφικών τάσεων και προβολών αναδεικνύει την ανάγκη για την εφαρμογή δημογραφικών πολιτικών για ενίσχυση της γονιμότητας και βελτίωση του μεταναστευτικού ισοζυγίου, με σκοπό τον μετριασμό της γήρανσης του πληθυσμού.

Διαφορετικά, θα προκύψουν πολύ σοβαρές προκλήσεις για μια σειρά από τομείς κοινωνικής πολιτικής. Οι πολιτικοί μας λοιπόν πρέπει παρά τη δυσμενή περιρέουσα ατμόσφαιρα να δουλέψουν σκληρά και να δημιουργήσουν ένα όραμα για τη νέα Ελλάδα. Που θα δίνει αξιοπρεπείς δουλειές και μισθούς στους νέους, ενώ παράλληλα, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη τοποθέτησή του, θα πρέπει να γίνει επιτέλους πράξη και «η ένταξη στην ελληνική κοινωνία των νόμιμων μεταναστών».

Τελευταία τροποποίηση στις 07:47 - 12 Ιουλ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.