ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Ερντογάν... αντιπρόεδρος Εδεσσαϊκού

Ο Ερντογάν... αντιπρόεδρος Εδεσσαϊκού

07:45 - 07 Οκτ 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Αφού πέρασαν κάποιες ώρες αγνοώντας ο ένας τον άλλον, τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν «τη στιγμή τους» στο διάστημα της κοινής τους παρουσίας στην Πράγα, σ τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Αφορμή στάθηκε η αιχμηρή κατακλείδα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και πήρε άμεσα το λόγο για να απαντήσει.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, είπε λοιπόν στον Ερντογάν, ο οποίος είχε κατηγορήσει εκ νέου την Ελλάδα για το μεταναστευτικό και τη στρατιωτικοποίηση των νησιών, ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών.

Συμπλήρωσε δε ότι αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Ο Ερντογάν δεν απάντησε άμεσα, καθώς δεν είχε δικαίωμα για δευτερολογία, αλλά μίλησε σε δημοσιογράφους και είπε ότι πολλοί ηγέτες, στη Σύνοδο της Πράγας, του είπαν ότι περιμένουν βήμα από την Τουρκία για την επανεκκίνηση του διαλόγου με την Ελλάδα.

Προφανώς, αναφερόταν στον Μακρόν, ο οποίος πριν από το παραπάνω επεισόδιο με τον Μητσοτάκη, είχε ζητήσει από τον Ερντογάν να σταματήσει τις προκλήσεις.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε επίσης σε δημοσιογράφους πως «Ο Μητσοτάκης φαίνεται πως ενοχλήθηκε πολύ από την ομιλία μου και μας απάντησε. Θεώρησε πως εμείς μιλήσαμε βαριά. Αλλά δεν είναι έτσι. Οι ίδιοι δεν είναι εκεί που πρέπει» υποστήριξε και πρόσθεσε:

«Δεν έχουμε επί του παρόντος τίποτα να πούμε με την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, άφησε ωστόσο ένα «παράθυρο» ανοιχτό: «Το αφήνουμε στο χρόνο και ελπίζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία στο μέλλον να συνομιλήσουμε».

Σε άλλη ερώτηση που δέχθηκε για προηγούμενες αναφορές του πως «θα έρθουμε νύχτα στην Ελλάδα» και το τι ακριβώς εννοεί με αυτό, απάντησε:

«Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όποια χώρα μας απειλεί, η απάντηση μας είναι: «Ξαφνικά, μπορούμε να έρθουμε τη νύχτα». Θα πρέπει να το ξέρουν αυτό. Αφού εσείς έτσι το καταλάβατε, άρα κι εκείνοι το κατάλαβαν».

«Μόνο αυτό, τίποτε άλλο», θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε εμείς, εκ μέρους του κ. Ερντογάν που με αυτές τις δηλώσεις θυμίζει τον θρυλικό αντιπρόεδρο του Εδεσσαϊκού.

Προφανώς, δεν μπορεί να είναι κανείς ικανοποιημένος με όλα τα παραπάνω, καθώς είναι εμφανές πως η Τουρκία έχει επιλέξει την ένταση, χωρίς απαραίτητα να βγάζει πολύ νόημα η επιχειρηματολογία της.

Ωστόσο, το ξέσπασμα στην Πράγα και οι έστω παράλληλοι διάλογοι Ερντογάν – Μητσοτάκη μπορούν να θεωρηθούν... πρόοδος. Έσπασε η μονοτονία.

Δημιουργείται μία μικρού είδους αποσυμπίεση της έντασης και δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε πως είναι φανερό ότι ο Ερντογάν δέχθηκε εκκλήσεις από διεθνείς ηγέτες για να... χαλαρώσει. Μπορεί να μη συμμορφώθηκε πλήρως αλλά δεν είπε πάλι «Μητσοτάκης γιοκ». Είπε «ελπίζουμε κάποια στιγμή να βρούμε ευκαιρία να συνομιλήσουμε» και εντάξει για να μην θεωρηθεί... φλώρος πέταξε και το «θα έρθουμε νύχτα».

Αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι προσεκτική. Ο Ερντογάν έχει μπροστά του εκλογές και όπως έχουμε ξαναγράψει μπορεί να φτάσει στα άκρα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Ενώ, αν βλέπει πως δεν μπορεί να αποφύγει την ήττα, μπορεί να κάνει τα πάντα για να αποφύγει τις εκλογές. Και στο πλαίσιο αυτό μπορεί να... χρησιμοποιήσει την Ελλάδα και να επιδιώξει ακόμα και ένα θερμό επεισόδιο για να σώσει το τομάρι του.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:10 - 07 Οκτ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.