ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Market pass: Η εκπαίδευση των πολιτών ολοκληρώνεται επιτυχώς

Market pass: Η εκπαίδευση των πολιτών ολοκληρώνεται επιτυχώς

08:42 - 24 Φεβ 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση πανηγυρίζει επειδή σε χρόνο ρεκόρ περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες έχουν κάνει αίτηση για να πάρουν επίδομα αγοράς τροφίμων μοιάζει παράδοξο.

Δικαίωμα για το επίδομα του market pass υπολογίζεται πως έχουν περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Οι αιτήσεις μέσα σε τρεις μέρες από την ημέρα που άνοιξε η πλατφόρμα έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο και η κυβέρνηση δεν σταματά να το διαφημίζει.

Ενώ κανονικά θα έπρεπε να «κρύβει» τη φτωχοποίηση της κοινωνίας, αντίθετα προσφέρει διαρκώς ενημέρωση για το πόσο γρήγορα αυξάνονται οι αιτήσεις, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής επισήμανε πως σε λίγες μόνο ώρες οι αιτήσεις ήταν εντυπωσιακά πολλές.

Και εύλογα αναρωτιέσαι πώς είναι δυνατόν μία κυβέρνηση (που ολοκληρώνει τη θητεία της) να χαίρεται που οι πολίτες της τρέχουν για να πάρουν ένα επίδομα, το οποίο σημειωτέον στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνά τα 20-30 ευρώ το μήνα.

Είναι για να χαίρεσαι που οι πολίτες σου έχουν τόση ανάγκη ένα 20ευρω; Προφανώς και όχι. Θα έπρεπε κανονικά να προβληματίζονται, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε και την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ που έδειξε πως για τα μισά νοικοκυριά της χώρας το μηνιάτικο εισόδημά τους αρκεί το πολύ για 18 ημέρες. Συνεπώς, το market pass όχι απλώς είναι απαραίτητο, αλλά και πάλι δεν φτάνει για να βγει ο μήνας.

Αυτό βέβαια αποδεικνύει πως δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Έπρεπε να εφαρμοστούν πολιτικές μείωσης φόρων και αύξησης των μισθών. Αλλά η κυβέρνηση δεν επέλεξε αυτό το δρόμο.

Αφού όμως είναι τόσο χάλια η κατάσταση γιατί πανηγυρίζουν οι πολιτικοί μας άρχοντες; Μα, γιατί βλέπουν πως όσα έχτισαν την τετραετία που κυβερνούν, πιάνουν τόπο.

Η δουλειά είχε αρχίσει, βέβαια, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Νέα Δημοκρατία (που κάποτε σιχαινόταν τα επιδόματα), όταν επανήλθε στην εξουσία, με πρόσχημα την πανδημία και τον πόλεμο, πήρε... μάστερ στην εξάρτηση των πολιτών από επιδόματα.

Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες με το market pass βασικά αποδεικνύει το πόσο καλά εκπαιδευμένοι είμαστε πια οι Έλληνες πολίτες στο να τρέχουμε να πιάσουμε το κοκκαλάκι που μας πετούν.

Ο περισσότερος κόσμος έχει δυσκολίες, παλεύει να τα βγάλει πέρα, αλλά δεν έχει και κουράγια για μεγάλες αλλαγές ή διεκδικήσεις. Θέλει, όμως, μία στο τόσο να παίρνει ένα εξτραδάκι για επιβράβευση. Έστω ένα 20ευρω ή ένα μπόνους για την αύξηση που του υποσχέθηκαν δεν πήρε ποτέ στη σύνταξη.

Και φυσικά αυτό δεν έγινε από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε φταίνε οι πολίτες. Έγινε στοχευμένα ως ξεκάθαρη κυβερνητική επιλογή. Ξεκίνησε με το Freedom pass για να πάνε διακοπές οι νέοι και μετά ακολούθησε το Fuel Pass για να βάλουμε βενζίνη, το power pass για να πληρώσουμε το ρεύμα και τώρα market pass για να κάνουμε ψώνια.

Με τις εκλογές προ των πυλών, λοιπόν, πώς να μην πανηγυρίζει η κυβέρνηση; Βλέπει πως η εκπαίδευση έχει πια ολοκληρωθεί για τα καλά. Οι πολίτες θα πάρουν το επιδοματάκι τους και θα πάνε να ψηφίσουν ήσυχα κι ωραία...

Άλλωστε, το market pass είναι επίδομα… long play. Ξεκινά από τώρα και έχει πληρωμές μέχρι τον Ιούλιο, καλύπτοντας έτσι ακόμα και την περίπτωση τρίτης εκλογικής αναμέτρησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:40 - 24 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.