ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το «τρίτο πρόσωπο» και η «κλειδαρότρυπα»

Το «τρίτο πρόσωπο» και η «κλειδαρότρυπα»

16:41 - 26 Μαρ 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Όπως και να αξιολογεί κανείς την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό, σίγουρα δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το ΠΑΣΟΚ κατάφερε με αυτόν τον τρόπο να μπει δυναμικά στην προεκλογική συζήτηση.

Παρακολουθώντας καθημερινά την ειδησεογραφία, οι δηλώσεις Ανδρουλάκη πέρναγαν στα ψιλά, ενώ οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για διάφορά ζητήματα (πρώτη κατοικία, σιδηρόδρομοι, οικονομία κλπ) καταγράφονταν μεν σε ανακοινώσεις, αλλά σίγουρα δεν έφταναν σε ευρύ ακροατήριο.

Η πρόταση, όμως, για «τρίτο πρόσωπο» ή για «πρωθυπουργο Χ» όπως ειρωνικά λέει η κυβέρνηση, έγινε πρωτοσέλιδο. Ο Ανδρουλάκης «τσίγκλησε» τα ένστικτα της «κλειδαρότρυπας» και κατάφερε να «συζητηθεί» γιατί ο κόσμος θέλει να μάθει τι γίνεται στο «παρασκήνιο». Το αγαπημένο... χόμπι του Έλληνα.

Είναι συνεπώς βέβαιο πως από εδώ και εμπρός θα δίνουν περισσότεροι άνθρωποι σημασία στις δηλώσεις και τις ομιλίες του.

Το δύσκολο είναι τώρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και με την προσοχή στραμμένη στον ίδιο να διατηρήσει το ενδιαφέρον των πολιτών.

Είναι βέβαιο πως η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για συγκυβέρνηση με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει ενδιαφέροντα σημεία. Έχει, βέβαια και αδυναμίες. Έχει ουσία, αλλά δεν παύει να είναι και ένα επικοινωνιακό τέχνασμα για να τραβήξει το ενδιαφέρον.

Στο κομμάτι της επικοινωνίας καθιστά το ΠΑΣΟΚ «τρίτο πόλο» με πραγματική πια υπόσταση. Σε αυτό βέβαια, πέρα από την πρόταση αυτή καθεαυτή, παίζει ρόλο και το γεγονός ότι μετά τα Τέμπη έχουν αλλάξει οι πολιτικές ισορροπίες και η ΝΔ έχει χάσει κατά πολύ τις πιθανότητές της για αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμα και στις δεύτερες κάλπες.

Με δεδομένο αυτό το σκηνικό, ο Ανδρουλάκης είπε στην ΕΡΤ πως το ΠΑΣΟΚ λέει «ναι» σε συγκυβέρνηση ώστε να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια και μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Και έθεσε τους όρους του:

Πρώτον, να πάρει το ΠΑΣΟΚ ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Δεύτερον, να υπάρξει προγραμματική συμφωνία στην οποία να γίνουν αποδεκτές ορισμένες βασικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Ρύθμιση χρεών, προστασία πρώτης κατοικίας, αυξήσεις μισθών, αναδιανομή του Ταμείου Ανάκαμψης, στήριξη του ΕΣΥ κλπ.

Τρίτον, με βάση την προγραμματική συμφωνία που θα προκύψει να επιλεγεί και ο πρωθυπουργός που θα την υπηρετήσει. Αν υπάρξει συμφωνία με τη ΝΔ να μην είναι πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αν υπάρξει συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν αποκάλυψε όμως το πρόσωπο που θα προτείνει για πρωθυπουργό, λέγοντας πως άλλο μπορεί να είναι το πολιτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής με τη ΝΔ (πχ κάποιος Κεντρώος ή Κεντροδεξιός) κα άλλο με τον ΣΥΡΙΖΑ (πχ κάποιος Κεντροαριστερός).

Τα σενάρια για το ποιος μπορεί να είναι τελικά ο κοινής αποδοχής πρωθυπουργός, ασφαλώς και θα συντηρηθούν μεχρι τις εκλογές και θα γράφονται σε πολιτικές και παραπολιτικές στήλες. Σίγουρα καλό αυτό για το ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα όμως το ΠΑΣΟΚ θα δεχθεί πόλεμο, ιδιως από τη ΝΔ που ήδη προσπαθεί να περάσει το μήνυμα "αυτοδυναμία ή χάος".

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη αν πράγματι θέλει να διώξει πάση θυσία τον Μητσοτάκη, όπως λέει, πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά.

Είναι πράγματι κάπως πρωτόγνωρα όλα αυτά για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά βλέπετε η πολιτική συγκυρία ευνοεί τον Ανδρουλάκη για «κάτι διαφορετικό». Αν πορευόταν με τον κλασικό τρόπο, λογικά θα έφτανε στις εκλογές ως πρόβατο επί σφαγή και θα έπρεπε να συρθεί σε συγκυβέρνηση ακόμα και με χαμηλό ποσοστό.

Αν το πείραμα βρει ανταπόκριση από τους ψηφοφόρους, τότε θα έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί και θα εμφανιστεί ως ο ρυθμιστής που διορθώνει το πρόβλημα της πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Αν το πείραμα αποτύχει, τότε θα μείνει εκτός κυβέρνησης. Και πάλι ευχαριστημένος θα είναι. Από το να γίνει ένα απλό δεκανίκι, καλύτερα στα αναπαυτικά έδρανα της αντιπολίτευσης.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:47 - 27 Μαρ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.