ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Εκλογές 2023: Αν πιστέψουμε τις στοιχηματικές...

Εκλογές 2023: Αν πιστέψουμε τις στοιχηματικές...

08:37 - 26 Απρ 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Πολύ συχνά μιλάμε για ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα που το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν περνάει την καλύτερη του φάση, δεν το λέμε για να... κολακεύσουμε τους πολιτικούς.

Καλώς ή κακώς, όμως, στους δύο χώρους υπάρχουν πολλα κοινά. Ιδιαίτερα καθώς βαδίζουμε προς τις εκλογές, η συνθηματολογία κερδίζει έδαφος από τις καλά δομημένες κυβερνητικές προτάσεις, ενώ ο «όχλος» φανατίζεται και δεν αξιολογεί με καθαρό μυαλό τις επιλογές που έχει στην κάλπη.

Υπάρχουν φυσικά κι άλλα κοινά. Οι «αυλικοί» των προέδρων, οι «χρωματισμένοι» δημοσιογράφοι, οι ηχηρές μεταγραφές στα ψηφοδέλτια και φυσικά... το στοίχημα.

Έχει πλέον καθιερωθεί και στην Ελλάδα οι στοιχηματικές εταιρείες να δίνουν επιλογές για πονταρίσματα ενόψει της κάλπης. Αποδόσεις για ποιο κόμμα θα βγει πρώτο, ποιο δεύτερο, τι ποσοστό θα πιάσει, αν θα κάνει αυτοδυναμία κλπ.

Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που θεωρούν πως οι στοιχηματικές αποδόσεις καταγράφουν καλύτερα το κλίμα σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις. Υπάρχει μάλιστα η φήμη πως γνωρίζουν κρυφές δημοσκοπήσεις και πως έτσι καθορίζουν τις αποδόσεις.

Επίσης, «αφουγκράζονται» τους πολίτες και την παράστασης νίκης των κομμάτων, ανάλογα με το πού ποντάρονται τα περισσότερα χρήματα. Συνεπώς, όσο προχωράμε προς την κάλπη έχει αξία να δούμε τι εικόνα υπάρχει στις εταιρείες στοιχήματος που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Πρωτιά

Σε ό,τι αφορά στην πρωτιά στις εκλογές της 21ης Μαϊου, λοιπόν, οι στοιχηματικές αποδόσεις χρίζουν ως ξεκάθαρο φαβορί τη ΝΔ.

Δεν υπάρχει εταιρεία που να δίνει τη ΝΔ για πρώτο κόμμα με απόδοση μεγαλύτερη του 1,10. Θεωρούν δηλαδή βέβαιο πως η ΝΔ θα είναι πρώτη και ο ΣΥΡΙΖΑ δεύτερος.

Το να υπάρξει ανατροπή και να προκύψει πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ από την κάλπη έχει (μέχρι στιγμής) απόδοση 6.

Ποσοστά

Σχετικά με τα ποσοστά των κομμάτων, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό η ΝΔ να καταγράψει ποσοστό μεγαλύτερο του 32.75%, για το οποίο οι στοιχηματικές πληρώνουν απόδοση 1,87.

Το διάστημα 33%-35% θεωρείται το πιθανότερο για το κυβερνών κόμμα και έχει απόδοση 3,5. Το να ξεπεράσει η ΝΔ το 36% έχει απόδοση 9.

Αντίστοιχα, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται πως έχει κομβικό όριο το 30%. Η πιο χαμηλή απόδοση (1,87) δίνεται για ποσοστό 29,5%. Στο 3,10 είναι η απόδοση για κάποιον που θα ποντάρει ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα θα πάρει ποσοστό από 31% έως 33%.

Κόμματα στη Βουλή

Για τα υπόλοιπα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ «παίζεται» στο όριο του 10%, ενώ το ΚΚΕ σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες είναι πολύ πιθανό να ξεπεράσει το 6% (απόδοση 1,60).

Το ΜέΡΑ25 θεωρείται επίσης δεδομένο πως θα μπει στη Βουλή και πιθανότατα με ποσοστό μεγαλύτερο του 3,75%. Για την Ελληνική Λύση ισχύει το ίδιο, ωστόσο, οι εξελίξεις στο κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου το τελευταίο διάστημα δεν προσφέρονται για ασφαλή πονταρίσματα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.