ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Προς τι η απλή αναλογική;

Προς τι η απλή αναλογική;

18:31 - 14 Μαϊ 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο συνέντευξης του Ανδρέα Παπανδρέου από το μακρινό 1989, όταν ίσχυε και πάλι το σύστημα της απλής αναλογικής στην Ελλάδα. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ δήλωνε σε εκείνη τη συνέντευξη πως καταθέτει ένα πρόγραμμα βασικών σημείων για συγκυβέρνηση με την Αριστερά.

Προφανώς τότε το ΠΑΣΟΚ είχε επιλέξει την απλή αναλογική για να μην έρθει στην εξουσία ο Κωνσταντινος Μητσοτάκης, ποντάροντας στο ότι η Αριστερά δεν θα συνταχθεί ποτέ με τη Δεξιά. Διαφορετικά «προς τι η απλή αναλογική;» έλεγε ο Ανδρέας απευθυνόμενος σε Φλωράκη και Κύρκο.

Το τι συνέβη μετά είναι γνωστό...

Τριαντά τέσσερα χρόνια αργότερα, η Ελλάδα έχει ξανά εκλογές με απλή αναλογική και οι πιθανότητες να επαναληφθεί το παραπάνω σενάριο είναι μεγάλες.

Με βάση το κλίμα που υπάρχει και τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, οι πιθανότητες δημιουργίας προοδευτικής διακυβέρνησης μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, είναι πρακτικά πολύ λιγότερες από ό,τι ήταν πριν από ένα μήνα. Στην πραγματικότητα δύο μόνο κόμματα δηλώνουν διαθέσιμα και δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα πιάσουν τα απαιτούμενα ποσοστά.

Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε βέβαια την απλή αναλογική, ικανοποιώντας ένα πάγιο ιστορικά αίτημα της Αριστεράς, προφανώς υπολόγιζε πως όταν ερχόταν η ώρα της εφαρμογής της, θα είχε σημαντικά οφέλη.

Γιατί ασφαλώς δεν ψήφισε την απλή αναλογική μόνο από ιδεολογία. Ο Αλέξης Τσίπρας υπολόγιζε πως θα δυσκόλευε τη ΝΔ να κάνει κυβέρνηση (όπως και συμβαίνει), ενώ παράλληλα θα μπορούσε ο ίδιος να δημιουργήσει συμμαχίες με τα μικρότερα αριστερά κόμματα και να επανέλθει στην εξουσία.

Τώρα που έφτασε η ώρα της «μάχης» η Νέα Δημοκρατία, μετά τη ρήξη της με τον Νίκο Ανδρουλάκη, έχει ξεμείνει από συμμάχους και ποντάρει μόνο στην αυτοδυναμία. Ιδεολογικά, άλλωστε είναι απέναντι στην απλή αναλογική και δεν μπορεί κανείς να την κατηγορήσει γι΄’ αυτό. Το μόνο που θέλει είναι να περάσει το σκόπελο ως πρώτη στην κούρσα και τον Ιούλιο με ενισχυμένη αναλογική να κάνει κυβέρνηση.

Η Αριστερά, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία, αλλά δηλώνει σε ξεκάθαρους τόνους πως δεν πρόκειται να το κάνει.

Κουτσούμπας και Βαρουφάκης μπορούν να μπουν σε μία προοδευτική συγκυβέρνηση απέναντι στη Δεξιά, αλλά «παραδόξως» δεν πρόκειται να το κάνουν. Ούτε με ψήφο ανοχής. Και πραγματικά αναρωτιέται κανείς... Προς τι η απλή αναλογική;

Γιατί ζητούσαν 30 χρόνια τώρα την απλή αναλογική; Για να τη σαμποτάρουν;

Και ήθελα να’ ξερα, θα διατηρήσουν άραγε στα προγράμματά τους αυτό το αίτημα αυτό; Με ποιο επιχείρημα; Αφού όταν η απλή αναλογική προσφέρθηκε στο πιάτο τους με τη Δεξιά απέναντι, αυτοί επιλέγουν να γυρίσουν την πλάτη και να επιτρέψουν να προκύψει μία αντίθετη ιδεολογικά κυβέρνηση με ενισχυμένη αναλογική.

Τελικά μένει μόνο του το ΠΑΣΟΚ να συζητά συγκυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή και παρ΄όλα αυτά να το κατηγορούν επειδή θέτει όρους. Ποιοι; Αυτοί που «βολεύονται» με ένα 6% και ένα 3% για να κάνουν την ωραία τους αφ’υψηλού αντιπολίτευση.  

Τελευταία τροποποίηση στις 18:32 - 14 Μαϊ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.