ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Επενδυτική βαθμίδα χωρίς ασθενοφόρα

Επενδυτική βαθμίδα χωρίς ασθενοφόρα

08:33 - 08 Ιουν 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Αναγνωρίζω ότι ο τίτλος είναι ολίγον λαϊκιστικός και προβοκατόρικος, ωστόσο, δυστυχώς περιγράφει την Ελλάδα του 2023. Μία χώρα που διεκδικεί και κερδίζει την αποδοχή των διεθνών οίκων αξιολόγησης, αλλά όσον αφορά στο κοινωνικό κράτος είναι σε μαύρα χάλια.

Στόχος του τίτλου, λοιπόν, είναι βασικά να τραβήξει την προσοχή, ώστε να ενημερωθεί όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος για τις μεγάλες ελλείψεις που έχει η χώρα μας στο σύστημα υγείας.

Τι κι αν περάσαμε μία πανδημία, οι υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα παραμένουν σε τραγικό επίπεδο. Φτιάξαμε ΜΕΘ. Αυτό μόνο.

Κατά τα λοιπά, όσο κι αν προσπαθούν να ωραιοποιούν την κατάσταση οι κυβερνήσεις, η σκληρή πραγματικότητα αποτυπώνεται στα περιστατικά των τελευταίων ημερών. Από το δράμα δύο γυναικών που… θυσιάστηκαν στο βωμό της αδυναμίας του κράτους να προσφέρει τα βασικά στους πολίτες του.

Μία 63χρονη γυναίκα πέθανε στην καρότσα ενός αγροτικού στην Κω, επειδή δεν υπήρχε ασθενοφόρο να την παραλάβει, ενώ στη Νέα Μάκρη, ένα 19χρονο κορίτσι και το μωρό της ξεψύχησαν επειδή το ασθενοφόρο έκανε 6 ώρες να εμφανιστεί.

Με αφορμή αυτά τα τραγικά περιστατικά μάθαμε πως στην «Ελλάδα 2.0», υπάρχουν νησιά χωρίς καθόλου ασθενοφόρα. Υπάρχουν περιοχές με εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο που έχουν μάξιμουμ ένα ασθενοφόρο και δεν έχουν καν το απαραίτητο προσωπικό για να υποστηρίξει 24ωρη βάρδια.

Και φυσικά δεν είναι μόνο τα νησιά, που συχνά χρησιμοποιούν ως δικαιολογία τα κόμματα, γιατί η νησιωτικότητα είναι… μπελαλίδικη και απαιτεί πολλά έξοδα για λίγους. Η Νέα Μάκρη, αν δεν απατώμαι, δεν είναι νησί. Και πάλι, όμως, τα ασθενοφόρα είναι δυσεύρετα. Όπως έκανε γνωστό η ΠΟΕΔΗΝ, στην Αττική έχουμε μόλις 45 ασθενοφόρα σε λειτουργία, ενώ οι ανάγκες απαιτούν τουλάχιστον 90.

Το κράτος από το 2015 μέχρι σήμερα δεν έχει αγοράσει με δικά του χρήματα κανένα ασθενοφόρο, παρά μόνο με δωρεές, ενώ στο ΕΚΑΒ έχουν προσληφθεί 45 άτομα, την ώρα που έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 400! Αναλυτικά στοιχεία ΕΔΩ

Η ΝΔ, όμως,  είναι απόλυτα ικανοποιημένη γιατί με σταθερή κυβέρνηση θα πιάσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Τον κρίσιμο «εθνικό στόχο» δηλαδή τον οποίο επικαλέστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Έκτοτε, έχουμε ακούσει κάποιες προκλητικές μεγαλοστομίες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα νοσοκομεία, που η ΝΔ υπόσχεται πως θα «απογειώσει» με τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών έχουν «ξεγυμνώσει» τα κόμματα, καθώς το πρόβλημα είναι διαχρονικό. Όπως φέρναμε τρένα ασημένια βέλη, αλλά ξαφνικά ήρθαν τα Τέμπη, έτσι και τώρα. Μιλάνε για «προσωπικά στοιχήματα» και για το project «νέο ΕΣΥ», ενώ δεν έχουμε τα βασικά.

Δεν έχουμε ασθενοφόρα, δεν έχουμε γιατρούς, δεν έχουμε διασώστες και νοσηλευτές, αλλά δηλώνουμε «θωρακισμένοι» και έχουμε από πάνω και το θράσος να καλούμε και εκατομμύρια τουρίστες να έρθουν για διακοπές. Αρκεί να είναι προσεκτικοί…

Αλλά είπαμε, το σημαντικό είναι να είμαστε αυτοδύναμοι και να αναπτυσσόμεθα. Για να μας χαίρονται οι αγορές, η Fitch και η DBRS.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:23 - 09 Ιουν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.