ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

2014: διαφάνεια και παγοδρομίες

22:56 - 07 Ιαν 2014
Στέλιος Χριστόπουλος

Γράφει ο Στέλιος Χριστόπουλος

Η πολυπλοκότητα των διαδικασιών είναι τα βαρύτερο πέπλο κάτω από τα οποίο βρίσκουν καταφύγιο τα κυκλώματα που ζουν από τις μίζες και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Αυτές τις μέρες, έχουμε όλοι μας αναστατωθεί από το κύκλωμα με τις μίζες στις προμήθειες εξοπλισμών, όπου βέβαια η για ευνόητους λόγους μυστικότητα που καλύπτει τις σχετικές αγορές, αποτελεί πρόσθετο λόγο που καθιστά ακόμη δυσχερέστερο το έργο της ανάκρισης, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Όπως η Τροχαία διώκει παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας από οχήματα χωρίς να γνωρίζει ποιός βρίσκεται πίσω από το τιμόνι, έτσι και στις περιπτώσεις διαφθοράς, η ανάκριση αρχίζει παρακολουθώντας τα χνάρια όχι προσώπων αλλά συναλλαγών, αντικειμένων και λογαριασμών. Είναι επομένως λογικό, συχνά να βρίσκεται προ εκπλήξεων, όταν αρχίζει να καταλήγει και στα πρόσωπα που βρίσκονται από πίσω και στον θεσμικό τους ρόλο.

 

Ο γράφων πιστεύει λοιπόν ότι, πέρα από τα πρόσωπα που θα αποκαλυφθούν, η βασική είδηση στην υπόθεση και μία από τις σημαντικότερες ειδήσεις του 2103, είναι ο προφανώς επιτυχής μέχρι τώρα χειρισμός της λεπτής αυτής υπόθεσης από τις ανακριτικές αρχές της χώρας μας! Ας μην λησμονούμε ότι χώρες, όπως η Ιταλία, σε διάφορες κρίσιμες εποχές της ιστορίας τους, όπου οι περισσότεροι θεσμοί τους ήσαν διαβρωμένοι ή υπολειτουργούσαν, έχουν διασωθεί κυριολεκτικά από τους δικαστικούς τους λειτουργούς. Ας τους απονείμουμε λοιπόν τα εύσημα που αξίζουν, διότι χρειάζονται και την ενθάρρυνσή μας για να συνεχίσουν το έργο τους της διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της πολιτείας. Και το πρόσφατο παρελθόν μας έχει διδάξει ότι στη χώρα μας τίποτε δεν πρέπει να το θεωρούμε ως αυτονόητο.

 

Οι προσπάθειες του έργου της δικαιοσύνης για τον περιορισμό της διαφθοράς έχουν αρχίσει να αναγνωρίζονται διεθνώς. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της "Διεθνούς Διαφάνειας", μίας έγκυρης Διεθνούς Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που παρατηρεί τις συνθήκες που εκτρέφουν τη διαφθορά σε περισσότερες από 177 χώρες, η Ελλάδα, χωρίς να έχει κορυφαία ή έστω ικανοποιητική επίδοση, ήταν όμως ανάμεσα στις χώρες που σημείωσαν μία από τις σημαντικότερες προόδους στην καταπολέμηση της διαφθοράς κατά το 2012.

 

Κατά το 2013, επιτυχίες είχαμε ωστόσο και σε άλλους τομείς: το περίφημο πλέον πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, η αύξηση της απασχόλησης στους περισσότερους βιομηχανικούς κλάδους, ανάμεσα στους οποίους και ο σημαντικότατος για τη χώρα μας κλάδος των τροφίμων και η αυξανόμενη δραστηριοποίηση ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, είναι κάποιες από αυτές.

 

Το 2014 θα είναι κρίσιμο και θα έχει παγοδρομίες. Το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν καλό, αλλά όχι και αρκετό για να εξασφαλίσουμε την ανάκαμψη και τον περιορισμό του δημοσίου χρέους. Μολονότι η διαφάνεια και η καταπολέμηση της διαφθοράς θα πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν προτεραιότητες και για το 2014, αν θέλουμε να κερδίσουμε οριστικά τη θέση μας ανάμεσα στις χώρες της Δύσης, το ζητούμενο είναι: θα αφήσουμε άραγε και άλλους τομείς να μπολιαστούν και αυτοί από τις επιτυχίες που είχαμε το 2103, ώστε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις για να περιοριστεί ο κρατισμός, να καταργηθούν προνόμια και να ανοίξουν κάποια επαγγέλματα; Αν τα καταφέρουμε, θα μπορούμε να ελπίζουμε στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, σε αύξηση των εξαγωγών μας και, επομένως και στη σταθεροποίηση της ανεργίας. Αν, αντίθετα, συνεχίσουμε να παίζουμε τις καθυστερήσεις...κινδυνεύουμε να γλιστρήσουμε και να φάμε τα μούτρα μας στον πάγο.

 

Διαβάσαμε πρόσφατα αποσπάσματα από συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κυρίου Βενιζέλου στη Franfurter Allgemeine Zeitung, όπου διατυπώνει, μεταξύ άλλων, την άποψη ότι υπάρχουν περιθώρια για αναδιάρθρωση των δανείων μας. Μα φυσικά και υπάρχουν! Αυτό που μας προβληματίζει, ωστόσο, είναι ότι αν δεν δώσουμε απτά δείγματα της αποφασιστικότητάς μας να "τρέξουμε" σε ρυθμούς παγοδρομίας τις μεταρρυθμίσεις, δεν ξέρω αν οι εταίροι μας θα θελήσουν πραγματικά να συζητήσουν σοβαρά το κατά τα άλλα δίκαιο αίτημά μας για αναδιάρθρωση των δανείων μας. Όσο για το αν και κατά πόσον είναι προς το συμφέρον του Γερμανού φορολογούμενου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, δεν είμαστε βέβαιοι ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι έχουν ανάγκη από μας για να τους υποδείξουμε το συμφέρον τους. Η πρόσφατη ιστορία υποδηλώνει μάλλον το αντίθετο. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, πως ό τι και να γίνει, το χρέος μας σε Ευρώ θα παραμείνει...

 

Εν τω μεταξύ, η χώρα μας το πρώτο εξάμηνο ασκεί καθήκοντα προεδρίας της ΕΕ και πολλοί παρατηρητές περιμένουν να δουν αν θα τα καταφέρουμε και αυτή τη φορά, όπως, ομολογουμένως, τα είχαμε καταφέρει και τις προηγούμενες. Όμως προσοχή! Αυτή τη φορά η κρούστα του πάγου πάνω στην οποία κινείται η κυβέρνηση και κάνει τις πιρουέτες του ο, με σωματοδομή παίκτη του ράγκμπι, κύριος αντιπρόεδρος, μπορεί να αποδειχθεί λεπτότερη και περισσότερο εύθραυστη από άλλοτε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.