• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Στέλιος Χριστόπουλος

Στέλιος Χριστόπουλος

[email protected]

 

Ως γνωστόν, η κυβέρνηση της Ιταλίας υποχώρησε και συμβιβάστηκε τελικά με την ΕΕ στο θέμα του προϋπολογισμού της.  Ακόμη πιο πρόσφατα και ενώ για χρόνια το κόμμα των πέντε αστέρων κατηγορούσε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι αντί να μοιράζουν τα χρήματα στους πολίτες, τα σπαταλούσαν για να βοηθάνε τις Τράπεζες που κινδύνευαν, τώρα η κυβέρνησή τους  έχει αποδυθεί σε απεγνωσμένες προσπάθειες ώστε να πετύχει την έγκριση των Βρυξελλών για να κάνει ακριβώς το ίδιο με την Τράπεζα Carige.

Η ευχή μου για το 2019

Ποιός είναι προοδευτικός και ποιος συντηρητικός σήμερα; Ο αριστερός που προσπαθεί, και δικαιολογημένα, ίσως, να βολέψει τα παιδιά του στο δημόσιο είναι άραγε προοδευτικός; Ο δεξιός που ματώνει προσπαθώντας να τα βγάλει πέρα με την γραφειοκρατία για να πάρει άδεια να λειτουργήσει την επιχείρησή του δημιουργώντας θέσεις εργασίας είναι συντηρητικός;

Ο τουρισμός και τα όριά του

Σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις,  οι αφίξεις τουριστών στη χώρα μας από 30 εκατομμύρια το 2017, αναμένονται να ξεπεράσουν τα 32 εκατομμύρια το 2018!

Όπως είναι γνωστό, τίποτε δεν είναι αμιγώς μαύρο ή άσπρο. Μία σειρά από αλυσιδωτές σκούρο γκρι ειδήσεις κυριάρχησαν στην επικαιρότητα τους τελευταίους τρεις μήνες και έδειξαν τη γύμνια μας και την ανεπάρκειά μας σε πολλούς τομείς, με τα τραγικά αποτελέσματα που όλοι γνωρίζουμε. Αυτή την εποχή έχουμε όμως επιτέλους κάποιες ειδήσεις ανοιχτού γκρι από το ΔΝΤ, ιδίως όσον αφορά τις βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομία μας. Είναι όμως τόσο ανοιχτή η απόχρωση του γκρι των ειδήσεων αυτών όσο θα θέλαμε να τη βλέπουμε;

Στην Οδύσσεια, η δίκαιη ή άδικη συμπεριφορά των ηρώων της καθορίζει και την τύχη τους. Οι πρωταγωνιστές της Οδύσσειας, μολονότι συχνά αποδίδουν τις συμφορές τους στους θεούς και στη μοίρα, είναι στην ουσία αυτεξούσιοι.

Εγώ λυπάμαι γι’αυτά που έγιναν και ντρέπομαι. Εσύ αναλογίζεσαι με απόγνωση την απόλυτη φρίκη που έζησαν όσοι κάηκαν ζωντανοί ή πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν και σε πνίγει και σένα ο καημός. Αυτός περιφέρεται πάνω στα αποκαΐδια και, πατώντας με το πόδι του το τσιγάρο του για να το σβήσει, σκέφτεται σε ποιά συνωμοσία να οφείλεται άραγε τούτη εδώ η τραγωδία.

Αν εξαιρέσουμε το παγκόσμιο κύπελλο, το Μακεδονικό και η έξοδος (καθαρή ή θολή) από τα προγράμματα δανειοδοτικής βοήθειας για την αποφυγή της χρεοκοπίας είναι τα δυο θέματα που δεσπόζουν της επικαιρότητας.

Όλα γύρω μας μάς ωθούν σε μια βραχυπρόθεσμη θεώρηση των προβλημάτων και των προτεραιοτήτων μας. Και αυτό είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο, αφού τα προβλήματά μας είναι άμεσα και πιεστικά. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι τα επιδόματα και της αντιπολίτευσης οι εκλογές. Αυτά δεν είναι, ίσως, κακές λύσεις για να καταπραΰνουν ή να ανακουφίσουν τον πόνο μας. Ωστόσο, δεν αποτελούν λύση. Μας βοηθούν ιδίως να ξεχνάμε τα βάσανά μας και συνεχίσουμε να πηγαίνουμε λίγο παρακάτω.

Παντού σύγχυση. Οριζοντίως και καθέτως. Οριζοντίως τη σύγχυση την τονίζει καθημερινά η επικαιρότητα. Σε μεγαλύτερο βάθος, την επιβεβαιώνουν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης εξαίρετης έρευνας της διαΝΕΟΣις.

 

κι  αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει’, λέγανε οι παλαιότεροι. Εφέτος, ωστόσο, παρά τα κρύα και την κακοκαιρία, οι ενδείξεις ότι το καλοκαίρι πλησιάζει γοργά είναι περισσότερες από ό,τι συνήθως την εποχή αυτή.

Ένα από τα μαθήματα ζωής, που συχνά με κόπους και προσπάθεια, πολλοί από μας έχουμε πλέον αφομοιώσει είναι πως η άσκηση βίας ή η επίδειξη δύναμης δεν είναι πάντα τα αποτελεσματικότερα μέσα να πετύχεις το στόχο σου.

Τι μας δίδαξε το 2017; Πολλά, αλλά ο γράφων θα σταθεί σε δυο, τα οποία αφορούν βέβαια προηγμένα κράτη και κοινωνίες.  

Ο Γράφων χαίρεται που, ως φαίνεται, κλείνει χωρίς επεισόδια η τρίτη αξιολόγηση.  Χαίρεται επίσης που ο Υπουργός Υποδομών κ. Σπίρτζης προσδιόρισε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για μιά σειρά από μεγάλα έργα υποδομών, που δρομολογούνται, συνεχίζουν να υλοποιούνται ή και θα ολοκληρωθούν εντός του 2018 με δωρεάν συγχρηματοδότηση από την ΕΕ, η οποία συχνά φθάνει το 95% της αξίας τους.

 

σελίδα 1 από 8
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman