ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξι αλήθειες, τρεις παροιμίες και μια ευχή για την προεδρία της ΕΕ

17:03 - 13 Ιαν 2014
Στέλιος Χριστόπουλος

Γράφει ο Στέλιος Χριστόπουλος

Ότι και να πιστεύει κανείς για την ΕΕ, για τους εταίρους μας και την Ελληνική προεδρία, υπάρχουν κάποια δεδομένα που όλοι μας, όποιοι και να είμαστε, ό τι και να πιστεύουμε και ό τι και να επιθυμούμε, δεν μπορούμε να τα αγνοούμε. Το πρώτο είναι ότι η ΕΕ είναι ένας τόπος στον οποίο ανήκουν τα κράτη της Ευρώπης που έχουν συνδέσει τις τύχες τους με τη Δύση και με τους δημοκρατικούς θεσμούς. Το δεύτερο είναι ότι στην ΕΕ η αποτελεσματικότητα συναντά και έχει ως όριό της τη συλλογικότητα.

Οι άξονες προτεραιοτήτων δεν αποφασίζονται δηλαδή ούτε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου κύριο Βαν Ρομπόϋ ούτε από το κράτος μέλος που ασκεί την, εκ περιτροπής ανά εξάμηνο, προεδρία. Έστω και αν θεσμικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το συλλογικότερο των οργάνων της ΕΕ, έχει την αποκλειστικότητα στο δικαίωμα πρωτοβουλίας, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου αλλά και το προεδρεύον κράτος μπορούν να κάνουν προτάσεις, οι οποίες συζητούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και μπορούν ενίοτε να καταλήγουν σε πρωτοβουλίες και αποφάσεις. Το τέταρτο είναι ότι η χώρα μας ανέλαβε την προεδρία (1), επειδή ήταν απλά η σειρά της και ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Το πέμπτο είναι ότι η αποτελεσματικότητα της προεδρίας εξαρτάται από την ικανότητά της να βοηθήσει να βρεθούν κοινές συναινετικές λύσεις και να ληφθούν αποφάσεις σε ζητήματα στα οποία τα κράτη μέλη γύρω από το τραπέζι των αποφάσεων έχουν διαφορετικές και, συχνότατα, αντικρουόμενες απόψεις. Το έκτο είναι ότι οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν ενσωματωθεί και αποτελούν μέρος του Ελληνικού θεσμικού πλαισίου. Η περιφρόνηση, επομένως, έστω και σε απλά τελετουργικά των θεσμών της ΕΕ, όπως η ανάληψη της προεδρίας, δείχνει ασέβεια και προς τους Ελληνικούς θεσμούς.

 

Τα κράτη που είναι πετυχημένα και ανταγωνιστικά σήμερα στο παγκόσμιο στερέωμα είναι αυτά που από χρόνια έχουν επενδύσει στους θεσμούς τους και στην προσήλωση του λαού τους σε αυτούς. Είναι τα κράτη στα οποία οι ηγέτες με το σεβασμό τους προς αυτούς δίνουν στους πολίτες πρώτοι αυτοί το καλό παράδειγμα.

 

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένας από τους θεσμούς αυτούς. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι ουσίας που είχε ο αξιότιμος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην παραστεί στο τελετουργικό της ανάληψης της προεδρίας από τη χώρα μας, το γεγονός αυτό καθαυτό είναι λυπηρό και ενδέχεται να αποδειχθεί και επιζήμιο για τη χώρα μας. Ο κύριος πρόεδρος με την απουσία του πριόνισε το κλαδί πάνω στο οποίο είναι ο ίδιος καθισμένος. Ό τι και να πιστεύει για την ΕΕ, το ΕΥΡΩ ή τη δημοσιονομική προσαρμογή, αν θέλει να επηρεάσει τις εξελίξεις, πρέπει πρώτα-πρώτα να είναι παρών. Κατά μία γαλλική παροιμία, οι απόντες έχουν άδικο! Όταν μία μέρα κυβερνήσει ή συγκυβερνήσει τη χώρα και έχει έλθει ενδεχομένως και πάλι τότε η σειρά της χώρας μας να ασκήσει καθήκοντα προεδρίας, πως θα εξηγήσει και σε ποιούς αφηνιασμένους ψηφοφόρους ποιός είναι ο ρόλος της κυβέρνησης και ποιά είναι τα όριά της; Πως θα του φανεί αν τον αδειάσουν κι αυτόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Τι κύρος και αξιοπιστία θα έχει τότε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας; Διότι, όπως λέει ο λαός μας, όπως στρώσεις, θα κοιμηθείς.

 

Πόσο καλό όμως θα είναι για τη χώρα μας αν οι εταίροι και τα συλλογικά όργανα της ΕΕ διαπιστώσουν και σηματοδοτηθούν από τέτοιες συμπεριφορές ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα μία χώρα συστηματικά διχασμένη, που τριάντα τόσα χρόνια από την ένταξή της στην ΕΕ, δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θέλει να ανήκει στη Δύση και στους κόλπους της;

 

Κατά πάσα πιθανότητα, ο Ελληνισμός θα είχε εξελιχθεί καλύτερα και από νωρίτερα, αν διάφοροι ηγεμόνες και πολιτικοί της Ελλάδας, αντί να συνεχίζουν να αναλώνονται σε έριδες ανάμεσά τους, κατά πάγια από των αρχαίων χρόνων παράδοση και τακτική, είχαν ιεραρχήσει με υπευθυνότητα, με προσήλωση στους πολιτειακούς θεσμούς και με κοινά αποδεκτό σχεδιασμό, τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας μας.

 

Εμείς πάντως, από το ταπεινό μας επίπεδο, ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στην προεδρία της ΕΕ από τη χώρα μας. Της ευχόμαστε δηλαδή να μεσολαβήσει και να συμβάλει αποτελεσματικά στην εξεύρεση λύσεων και στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ, διότι τότε θα ενισχυθεί το κύρος της χώρας μας και θα προωθηθούν, ίσως, κάποια από τα δίκαια αιτήματά της. Αυτό θα αποδειχθεί ευεργετικό για όλους τους πολίτες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του αξιότιμου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

(1) Όλων των συνεδριάσεων του Συμβουλίου, πλην αυτών των Υπουργών Εξωτερικών, που προεδρεύονται από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ και αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Άστον και την υπηρεσία της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.