ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταρρυθμίσεις ναι, αλλά ποιες και για ποιους;

16:12 - 24 Μαρ 2015
Στέλιος Χριστόπουλος

Γράφει ο Στέλιος Χριστόπουλος

Αν οι προηγούμενες λίστες μεταρρυθμίσεων που πρότεινε η Κυβέρνηση κρίθηκαν ανεπαρκείς από τους εταίρους μας, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτοί και μεις δεν μιλούσαμε την ίδια γλώσσα. Πράγματι, ήδη από τη συμπεριφορά της προηγούμενης  Κυβέρνησης είχαν καταλάβει ότι όταν εμείς λέγαμε μεταρρυθμίσεις, εννοούσαμε κάποια μέτρα λιτότητας που θα προσφέραμε σε αντάλλαγμα για κάποιες δόσεις που θα μας επέτρεπαν να συνεχίσουμε απρόσκοπτα και με τις λιγότερες δυνατές αλλαγές, την καθημερινότητά μας. Δηλαδή ένα πλαίσιο ζωής μέσα στο οποίο θα συνεχίζαμε ατάραχοι να θεωρούμε ότι το κράτος είναι εχθρός μας και ότι αν δεν λαδώσουμε και δεν δώσουμε φακελάκι, δεν πρόκειται να κάνουμε τη δουλειά μας.

Η δυσπιστία τους μετατράπηκε σε βεβαιότητα όταν ψηφίσαμε στην εξουσία ένα αριστερίστικο κόμμα που προκειμένου να μην εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, δεν δίστασε να σχηματίσει κυβέρνηση με ένα ακροδεξιό! Κυβέρνηση που στο όνομα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας, έταζε λεφτά που δεν είχε και στη συνέχεια έβγαινε να τα ζητιανεύει διεθνώς δαγκώνοντας όμως και το χέρι που ήλπιζε πως θα μας τα έδινε. Μία κυβέρνηση που αρνείται ακόμη και σήμερα να παραδεχθεί πως το σύνολο των ανέργων προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από το δημόσιο και πως χωρίς ιδιωτικό τομέα, ανάπτυξη η χώρα μας δεν πρόκειται να δει στον αιώνα τον άπαντα. Αυτά όμως συνέπιπταν και με την εντολή που στην απελπισία του της είχε αναθέσει ο Ελληνικός λαός.

 

Τα γνωρίζουν αυτά οι εταίροι μας; Ασφαλώς και μάλιστα πολύ καλύτερα από μας τους ίδιους. Γνωρίζουν δηλαδή πως, όπως συχνά έχει συμβεί και το έχουν δει με πολλές «αναπτυσσόμενες» χώρες στο παρελθόν, και ολόκληρο το χρέος να μας χαρίσουν, αν εμείς οι ίδιοι δεν αλλάξουμε νοοτροπία, μεθαύριο, πάλι στη ζητιανιά θα βγούμε. Το ερώτημα είναι: εμείς τι καταλάβαμε από τις διαπραγματεύσεις και τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό;

 

Ειλικρινά, δεν το γνωρίζω. Διακρίνω όμως κάποια ενθαρρυντικά σημάδια. Ελπίζω, αν μη τι άλλο, να καταλάβαμε επιτέλους κάτι που οι εταίροι μας το θεωρούν αυτονόητο για τους ίδιους: ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας μας προτού να είναι πρωθυπουργός είναι Έλληνας. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησής μας, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, και των Υπουργών Οικονομικών, Άμυνας και Διοικητικής μεταρρύθμισης.  Αν λοιπόν η Κυβέρνησή μας, στο όνομα της όποιας ιδεολογικής της αγκύλωσης, δεν θεωρήσει ως βάση τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να είχε ήδη εισαγάγει και υλοποιήσει η προηγούμενη Ελληνική κυβέρνηση και αν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει δεν είναι ειλικρινείς και αξιόπιστες, λεφτά δεν θα δούμε ή θα μας τα δίνουν με το μαρτύριο της σταγόνας. Η Κυβέρνησή μας πρέπει να αντιληφθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που θα λάβει το πράσινο φως να εφαρμόσει από το Eurogroup, για να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του Κράτους και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, θα πρέπει όχι μόνο να είναι ιδιοκτησία της παρούσας κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού αλλά και να είναι έτοιμη να τις παραδώσει για να συνεχίσουν να εφαρμόζονται απρόσκοπτα και από την επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι.

 

Εκτός όμως και πέρα από τα μέτρα αυτά, αν η Κυβέρνησή δείξει ότι δεν ανέχεται από μέλη της να εκμεταλλεύονται το αξίωμά τους για προσωπικό όφελος, από το ταπεινό του επίπεδο, ο γράφων είναι βέβαιος πως όχι μόνο ο Ελληνικός λαός αλλά και οι εταίροι μας θα το εκτιμήσουν. Εξάλλου, μία σημαντικότατη δέσμη  από τις μεταρρυθμίσεις που θα κληθεί να εφαρμόσει η Κυβέρνησή μας αφορούν και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου, τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς. Υπάρχουν δείκτες για τη μέτρηση της αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας των μεταρρυθμίσεων, και οι εταίροι μας τους χρησιμοποιούν. Με βάση αυτούς τους δείκτες συντάσσουν τις αξιολογήσεις τους.

 

Οι μεταρρυθμίσεις που διαπραγματεύεται η Κυβέρνησή μας δεν αρχίζουν και σταματούν στο ΥΠΟΙΚ. Αφορούν όλο το φάσμα του κυβερνητικού έργου και για να πετύχουν τους στόχους τους πρέπει να έχουν ως γνώμονα τη ριζική αλλαγή της νοοτροπίας και της συμπεριφοράς όλων μας. Θα έπρεπε, επομένως, να καταρτιστούν και να εξειδικευτούν με την ενεργό συμμετοχή όλων των υπουργείων και στη συνέχεια η Κυβέρνηση να τις επικοινωνήσει στον Ελληνικό λαό, αναλαμβάνοντας να μας διαπαιδαγωγήσει για την αναγκαιότητά τους, ώστε οι Έλληνες να αναγνωρίζουμε τον εαυτό μας στις μεταρρυθμίσεις αυτές.

 

Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και το χτένι έλαχε να βρίσκεται στα χέρια της παρούσας κυβέρνησης. Για τον γράφοντα, όπως έλεγε και ο Μάο, λίγη σημασία έχει αν η γάτα της Κυβέρνησής μας είναι μαύρη, άσπρη ή καφετιά, αρκεί να πιάνει ποντίκια. Αν το αντιληφθεί εγκαίρως και προσαρμόσει κατάλληλα και το αφήγημά της, η παρούσα κυβέρνηση όχι μόνο θα προσφέρει ανεκτίμητη υπηρεσία στον τόπο στην κρισιμότερη από τη μεταπολίτευση περίοδο της χώρας, αλλά μπορεί και να μακροημερεύσει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.