ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Καραγκιόζης στη Μασσαλία

20:00 - 01 Σεπ 2015
Στέλιος Χριστόπουλος

Γράφει ο Στέλιος Χριστόπουλος

Η πειραματική σκηνή  του θεάτρου σκιών μας παρουσιάζει απόψε τη νέα παράσταση των μαθητευόμενων μάγων που εκπαιδεύονται στου κασίδη το κεφάλι, με τίτλο «ο Καραγκιόζης στη Μασσαλία» και εκτυλίσσεται σ’ένα τραπεζάκι στην «ουζερί του Μπελαμί» ένα απομεσήμερο στις αρχές Σεπτεμβρίου στο γραφικό παλιό λιμανάκι της Μασσαλίας. Κατάλληλο για μικρούς αλλά και μεγάλους, ανήλικους και μη.

Κολλητήρι : Τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ στα ξένα καλέ μπαμπάκα;

Καραγκιόζης: Έχουμε ραντεβού με μία σημαίνουσα προσωπικότητα του Ευρωπαϊκού  σοσιαλισμού, τον κύριο  Μοντεβούργιο, πρώην υπουργό του Ολλάντ, του Προέδρου της Γαλλίας.

Κολλητήρι: Α, κατάλαβα. Συνάδελφος δηλαδή.

Πάνω σ’αυτό, ο Καραγκιόζης ρίχνει μία φάπα στο κολλητήρι.

Το Κολλητήρι: Τι βαράς καλέ μπαμπάκα,ψέματα λέω;Και συ πρώην δεν είσαι; Καλά και αυτός που κοιτάζει προς τα δω δεν σου μοιάζει με τον Σταύρακα;

Καραγκιόζης: Καλώς τον Σταύρακα! Κάτσε. Πως από δω;

Σταύρακας: Με έστειλε το κόμμα να μελετήσω με ποιό τρόπο θα προωθήσουμε τις εξαγωγές μας, όταν κερδίσουμε τις εκλογές και κάνουμε κυβέρνηση. Και ομολογώ πως αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου. Αν εξαιρέσεις τους Γάλλους και τα ονόματα που είναι κι αυτά στα Γαλλικά, νόμιζα πως είχα ξυπνήσει στον Περαία. Όλα κιόλα όμως. Τα δικά μας τα κορίτσια είναι πιο ωραία. Εσύ Καραγκιόζη τι δουλειά έχεις εδώ;

Καραγκιόζης: Εμέναο αρχηγός μου έχει αναθέσει  ειδική αποστολή. Να σου παραγγείλω και σένα ένα ουζάκι;

Εκείνη τη στιγμή παρουσιάζεται ο Μοντεβούργιος και λέει σε όλους μπονζούρ. Ο Καραγκιόζης σηκώνεται και κάνει τις συστάσεις.

Καραγκιόζης:  Αγαπητέ Αρνώ, σε προσκάλεσα σήμερα εδώ να πιούμε ένα ουζάκι και να μιλήσουμε για το μεγάλο συνασπισμό των κατατρεγμένων κρατών που καταδιώκονται από τους Γερμανούς και τους νεοφιλελεύθερους, για το μεγάλο παιχνίδι που θα φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη.

Σταύρακας: Τι είναι αυτά που λες Καραγκιόζη; Μήπως τρελάθηκες;

Μοντεβούργιος: Κύριοι, σας καλοσωρίζω στη Γαλλία, τη χώρα σύμβολο. Από δω ξεκίνησαν οι περισσότερες επαναστάσεις. Δίκιο έχει ο συνάδελφος. Ανάμεσά μας υπάρχει συναδελφικότητα, κατανόηση και συμπληρωματικότητα. Τον Καραγκιόζη τον έφαγαν αυτοί  που δεν καταλάβαιναν το παιχνίδι του και δεν ήθελαν τη δραχμή. Εμένα, οι καπιταλιστές που δεν άφηναν να τους κρατικοποιήσω τις επιχειρήσεις τους, διότι θα αυξανόταν, λέει, η ανεργία. Ε καί; Θα τους προσλαμβάναμε όλους στο δημόσιο. 

Καραγκιόζης:  Μην ανησυχείς Αρνώ, θα τους αλλάξουμε όλους. Εν τω μεταξύ όμως, πιές τώρα το ουζάκι σου, εκτός και αν προτιμάς ένα ποτηράκι σατώ Λαφαζάνι,  και χαλάρωσε.  Μετά θα συζητήσουμε για την  επανάσταση. Και γυρνώντας προς τον Σταύρακα:  η επανάσταση θέλει κι αυτή το Γάλλο της.

Σταύρακας: Ναι, αλλά εγώ έχω λάβει εντολή από τον Μπάρμπα Γιώργο να του βρω αγορές για τα γιαούρτια του. Αλλιώς θα με τσακίσει με τη γκλίτσα του. Δεν μου λες, Καραγκιόζη, τι ακριβώς αποστολή είναι αυτή που σου έχουν αναθέσει;

Καραγκιόζης: Να οργανώσω τους μπαχαλάκηδες στη Νότια Ευρώπη σε κοινό μέτωπο για να κερδίσουμε το παιχνίδι της αλλαγής στην Ευρώπη, όταν σχηματίσουμε κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Σταύρακας: Καλά και  ποιός είναι ο αρχηγός που σου την ανέθεσε;

Καραγκιόζης: Εδώ τώρα υπάρχει κάποια ασάφεια. Γίνανε, όπως ξέρεις, κάποιες αλλαγές στο κόμμα και η κατάσταση είναι ρευστή. ΄Αλλος μου την ανέθεσε πριν από μερικές βδομάδες και σε άλλους μάλλον θα χρειαστεί να κάνω την αναφορά μου.  Εγώ πάντως, σε κάθε περίπτωση  θα είμαι δημιουργικός.

Εκείνη τη στιγμή, από άλλο ανέκδοτο ορμώμενη και απευθείας μέσω σκουληκότρυπας του χωρόχρονου εμφανιζόμενη, καταφθάνει με θολό το μάτι η Ιωάννα η Τρελή, κραδαίνοντας ένα σπαθί:

Ιωάννα η Τρελή: Μα τι κάνετε εσείς εδώ; Στο Βερολίνο δεν είχαμε ραντεβού να κάνουμε κατάληψη και να διεκδικήσουμε κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις;

Καραγκιόζης: Ιωάννα, μην κάνεις έτσι. Θα μας εκθέσεις. Μία στάση κάναμε να οργανωθούμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Γαλλία είναι χώρα σύμβολο για τις επαναστάσεις και η Μασσαλία ήταν μία από τις πρώτες Ελληνικές αποικίες της αρχαιότητας. Η σύμπραξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αναγκαιότητα και απαιτεί  στρατηγική. Έτσι απροετοίμαστοι θα πηγαίναμε στο Βερολίνο; Δεν είδες την καρπαζιά που έφαγα εγώ στη Ρίγα; Εσύ τι πρόβλημα έχεις; Δεν κάθεσαι να πιείς και συ μαζί μας ένα ποτηράκι σατώ Λαφαζάνι,  όπως ο Μεσιέ Μοντεβούργιος, να πάρεις δυνάμεις για το δρόμο;

Όλοι μαζί τραγουδώντας: Και τώρα θα φάμε, θα πιούμε και νηστικοί θα κοιμηθούμε!

Τελευταία τροποποίηση στις 20:11 - 01 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.