ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Λούκυ Λουκ και το Τραίνο της Μεγάλης Φυγής

09:51 - 21 Αυγ 2009
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Θα κλέψω ένα σχόλιο ενός ανώνυμου αμερικανού επενδυτή ο οποίος έγραφε σ ένα blog πως το μόνο φώς στην άκρη του τούνελ που βλέπει είναι το φως ενός τραίνου που έρχεται φορτωμένο με επισφάλειες και κατασχέσεις. Μετά από κάποιες δικές μας πρόσφατες οικονομικές ειδήσεις, τολμώ να πω μετά βεβαιότητος πως το μόνο που βλέπω για την οικονομία μας στο βάθος του τούνελ είναι όχι ένα απλό τραίνο, αλλά μία υπερταχεία η οποία έρχεται φορτωμένη με τόσα βαθειά οικονομικά προβλήματα που θυμίζει την ταινία Το τραίνο της μεγάλης φυγής, όχι ως προς την απόδραση προς την ελευθερία, αλλά ως προς την αγωνία για τον αν θα γκρεμοτσακιζόταν.

Ας αρχίσουμε με την βαριά μας βιομηχανία, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό και την ναυτιλία. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως το ναυτιλιακό συνάλλαγμα μειώθηκε κατά 28% ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό κατά 18,9%.

Και οι μεν εφοπλιστές κάνουν τα αδύνατα δυνατάμε συνετές κινήσεις να εκμεταλλευτούν την κρίση, επωφελούμενοι των ευκαιριών που παρουσιάζονται, πολύ φοβάμαι όμως  πως η πλειοψηφία των δανειοδίαιτων ξενοδόχων μας αγρόν αγοράζει παρά τα όσα κατά καιρούς ευαγγελίζονται. Δεν τους ισοπεδώνω όλους, αλλά πολύ αμφιβάλλω αν στα συλλογικά τους όργανα εκπροσωπούνται από ανθρώπους κατάλληλους να διαχειριστούν την κρίση.

Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το τι εννοώ, θα αναφέρω τον κ. Γαλιατσάτο, που νομίζω πως είναι γραμματέας κάποιας ένωσης, ο οποίος μιλώντας πρόσφατα σε κάποια πρωινή εκπομπή, αφενός επαναλάμβανε συνέχεια το τροπάρι, μειώσαμε τις τιμές μειώσαμε τις τιμές και αφετέρου υπεραμύνθηκε των ποιοτικών υπηρεσιών που προσφέρουν οι έλληνες ξενοδόχοι ( αν θέλουμε το πιστεύουμε), με ένα θρασύτατο « Ε εάν δεν σας αρέσει κυρία Πυργιώτη ας πάτε στο εξωτερικό να κάνετε διακοπές». Αυτός ο κύριος λοιπόν εκπροσωπεί τους έλληνες ξενοδόχους και υποτίθεται πως κόπτεται για την ανασύνταξη του κλάδου που γλύφει τις βαθιές πληγές του.

Σαν να μην έφθανε αυτό, με πληροφόρησαν ότι ένας άλλος κύριος, επίσης ξενοδόχος και γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής , ονόματι Κώστας Αβράμπος, μιλώντας σε άλλη εκπομπή, λίγο πολύ θεωρεί πως για την πτώση του τουρισμού φταίνε οι φοιτητικές εξεγέρσεις και οι λαθρομετανάστες που αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Εύχομαι και ελπίζω να μην συμμερίζονται τις απόψεις τους οι υπόλοιποι του κλάδου

Και σαν να μην έφθαναν αυτά, και καθώς είχαμε αποχαυνωθεί με την Χριστοφορακοϊάδα, στο ντούκου πέρασε πως οι ακάλυπτες επιταγές άγγιξαν τα 2 δισ, ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο, μειώθηκε κατά 26,8% ενώ παράλληλα μείωση κατά 36% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Νέων Παραγγελιών στη Βιομηχανία. Το χειρότερο όμως είναι πως αν δει κάποιος τα ποιοτικά στοιχεία, θα διαπιστώσει έντρομος  πως ο Δείκτης Νέων Παραγγελιών Εξωτερικής Αγοράς, των εξαγωγών μας δηλαδή, υποχώρησε κατά 40,2%.

Όλα αυτά μαζί με πολλά άλλα, είναι φορτωμένα στην υπερταχεία που πλησιάζει ολοταχώς την οποία δυστυχώς  η παρούσα  κυβέρνηση περιμένει σαν τιςμπάντες που παιάνιζαν ηρωϊκά εμβατήρια, όταν επιτέλους τα τραίνα έφθαναν στις κωμοπόλεις της Αγριας Δύσης.  Μάλλον πιο πολύ ενδιαφέρεται να φθάσει το τραίνο παρά για το τι κουβαλάει. Εκτός κι αν εύχεται να το ληστέψει κάποιος στο ενδιάμεσο αλλά δυστυχώς για εκείνη αυτά συμβαίνουν μόνο στον Λούκυ Λουκ.

Τάκης Λαϊνάς
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.