• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%
Τάκης Λαϊνάς

Τάκης Λαϊνάς

[email protected]

Θα περίμενε κανείς πως όσο περνάει ο καιρός, η κατάσταση κάπως θα έμπαινε σε μια κανονικότητα, με κάποια έστω ισχνή βελτίωση, αλλά φευ.  Παρά τις όποιες ενδείξεις, το αντίθετο συμβαίνει. Η κατάσταση όχι μόνο έχει βαλτώσει αλλά χειροτερεύει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

07:05 - 01 Αυγ 2017 | Τάκης Λαϊνάς

Opera Buffa

Μέσα στη γενική μιζέρια και απελπισία, είναι τουλάχιστον παρήγορο πως συμβαίνουν και πράγματα που μας κάνουν να χαμογελάμε. Βρισκόμαστε καταμεσίς στο καλοκαίρι , που είναι η εποχή των φεστιβάλ , των συναυλιών και των παραστάσεων,  οπότε αυτά που συμβαίνουν , δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από μία καλοστημένη παράσταση, από ένα  σχεδόν ερασιτεχνικό πολιτικό δυναμικό, είτε κυβερνητικό είτε αντιπολιτευτικό , που προκαλεί κλαυσίγελο .. Μια opera buffa θα τολμούσα να πω.

Το τι συνέβη στη Μανωλάδα το 2013 όλοι το θυμόμαστε. Οικονομικοί μετανάστες υπό απάνθρωπες συνθήκες υπό το βλέμμα ένοπλων φρουρών μάζευαν φράουλες , αλλά όταν ήρθε η ώρα να ζητήσουν τα δεδουλευμένα τους , πυροβολήθηκαν στο ψαχνό.

Επί τη ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από τα «Ιουλιανά» του 2015 έγινε πολύ κουβέντα για το πόσα χάσαμε. Όπως ήταν λογικό η συζήτηση επικεντρώθηκε στο οικονομικό κομμάτι αφού αυτό είναι που πονάει περισσότερο και αυτό είναι που έφερε και συντηρεί τα μνημόνια.

Επετειακή εβδομάδα αφού ήταν στις 28 Ιουνίου ημέρα Δευτέρα του 2015 που ήρθαν για να μείνουν τα capital controls με τις γνωστές συνέπειες. Βέβαια για να πούμε και του στραβού το δίκιο ο κ.Τσίπρας είχε αναγγείλει Σαββάτο ξημερώματα 26/6, το δημοψήφισμα , οπότε αν δεν εφάρμοζαν τα capital controls, κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν , όταν θα άνοιγαν οι τράπεζες.

Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι πίστευαν πως η χώρα ήταν ο ομφαλός της Γης και πιο συγκεκριμένα πως το ακριβές σημείο ήταν στο Μαντείο των Δελφών.  Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς πως αυτό πιστεύουμε ακόμη τόσο εμείς όσο και οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας, αν λάβει κανείς υπόψη τα αποτελέσματα του Eurogroup της Πέμπτης, όπου σχεδόν τα πάντα στηρίχθηκαν σε προβλέψεις δεκαετιών.  Σαν τις Πυθίες... μαντεύουν. Και σαν της Πυθίας, οι χρησμοί τους είναι  καταφανώς αόριστοι, με τόσα εάν και εφόσον.. Επί το λαϊκότερο. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

Είναι κοινό μυστικό πως ο άνθρωπος είτε ένθεος είτε άθεος είτε "πεφωτισμένος αγνωστικιστής" όταν στριμώχνεται στρέφεται είτε φωναχτά είτε σιωπηλά σε κάποια ανώτερη δύναμη. Ο μεν ένθεος συνειδητά, ο δε άθεος συνειδητά κι αυτός αλλά όχι στη βάση της πίστης. Περισσότερο στη λογική του τι είχα τι έχασα και του "ποιος ξέρει μπορεί να γίνει κάποιο θαύμα".

Λένε πως τα παθήματα γίνονται μαθήματα. Πιθανόν αν μιλάμε για μια μυαλωμένη κοινωνία και για μία συντεταγμένη και σώφρονα Πολιτεία. Επιπλέον θα έπρεπε να υπάρχει και μία αρκούντως ικανή Δημόσια Διοίκηση, Διοίκηση η οποία να είναι αποφασισμένη να δίνει λύσεις αντί να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται καλείται να λύσει. Μια Διοίκηση σύγχρονη και αποτελεσματική. Κανείς δεν ζητά από τη Δημόσια Διοίκηση να κάνει τα στραβά μάτια σε παρανομίες. Κανείς δεν ζητά να βάλει νερό στο κρασί της υποκύπτοντας σε πιέσεις και σκοτεινούς παραγοντισμούς. Αυτό που ζητάμε από τη Δημόσια Διοίκηση είναι να δρα και να αποφασίζει με βάση τη κοινή λογική. Εχει τη διακριτική ευχέρεια, που είναι άλλωστε θεμελιώδης αρχή του Διοικητικού Δικαίου.

O Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πέθανε και μαζί του μία ολόκληρη εποχή. Μία εποχή που αν μη τι άλλο πρόσφερε μία σειρά ηγετών με τους οποίους είτε συμφωνούσαμε είτε διαφωνούσαμε παθιασμένα . είχαν τσαγανό , ήταν ξεκάθαροι έως εμμονικοί με το τι ήθελαν και πώς να το πετύχουν, γι’ αυτό άλλωστε και τα πάθη που άναψαν που τους συνοδεύουν μέχρι σήμερα. Κάποιοι λένε πως ήταν ο τελευταίος μεγάλος Πρωθυπουργός μετά τους Κωνσταντίνο Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου . Ίσως γιατί είχε δει την καταστροφή να έρχεται , ίσως γιατί είχε επιχειρήσει να εφαρμόσει στην εποχή του αυτά που τώρα μας επιβάλλονται ως μέτρα σωτηρίας. Ίσως αν είχαν γίνει κάποιες από τις σοβαρές μεταρρυθμίσεις από τότε θα είχαμε αναστείλει την κατηφόρα και δεν θα βρισκόμασταν εδώ που είμαστε.

Ξαφνικά ανησυχήσαμε για τη Χρυσή Αυγή και ορθώνουμε το ανάστημα μας απέναντι στο Ναζιστικό Μόρφωμα. Ας σοβαρευτούμε. Πλην ελαχίστων σοβαρών εξαιρέσεων κανείς δεν έδωσε δεκάρα. Ειδικά τα κόμματα του Δημοκρατικού τόξου...

Η αστική μας Δημοκρατία με τα καλά της και τα άσχημα της στηρίζεται κυρίως στην διάκριση των εξουσιών. Εκτελεστική, Νομοθετική και Δικαστική με ποιο σημαντική την τελευταία από τη στιγμή που είναι αυτή που ασκεί και τον σοβαρότερο και ισχυρότερο έλεγχο. Η εκτελεστική μας εξουσία όπως έχουμε διαπιστώσει με τον πιο εφιαλτικό τρόπο τα έχει κάνει μαντάρα, η δε νομοθετική έχει μεταβληθεί σε ένα παραπαίδι της εκτελεστικής αφού όποιος έχει την πλειοψηφία στην νομοθετική έχοντας τους περισσότερους βουλευτές ασκεί και την εκτελεστική εξουσία δηλαδή σχηματίζει κυβέρνηση..  άρα είναι εκ των πραγμάτων συγκοινωνούντα δοχεία, ενώ η υποτιθέμενη αντιπολίτευση ασκεί μεν έλεγχο ο οποίος όμως προσαρμόζεται στην οποιαδήποτε στρατηγική της προς την εξουσία και ως εκ τούτου  πολύ συχνά καθίσταται , ανούσια, στείρα και αναποτελεσματική. Τόσο απλά.

Πώς μία χρεοκοπία ξεπλένει το Ναζισμό

Δεν θα υπήρχε λόγος να ασχοληθούμε πάλι με την κυρία Κίρχνερ, την υπόδικo για διαφθορά πρώην πρόεδρο της Αργεντινής η οποία βρέθηκε στη χώρα μας επίσημα προσκεκλημένη του ΣΥΡΙΖΑ για να μας μιλήσει για την Κρίση της Δημοκρατίας αν δεν μας προκαλούσε η ίδια δηλώνοντας ταγμένη οπαδός του Περονισμού.

Το να προσπαθείς να κάνεις συμμαχίες στο διεθνή χώρο είναι θεμιτό. Ακόμη και με καθεστώτα που ενδεχομένως να μην σου ταιριάζουν απόλυτα. Αυτά έχει η διεθνής διπλωματία. Έχουμε στο στόχαστρο την Βόρεια Κορέα αλλά όλοι τα έχουν καλά με την Κίνα . Κομμουνιστικά καθεστώτα και τα δύο.

σελίδα 1 από 22
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman