ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από έθνος Ανάδελφον εις έθνος Δυτικόν

09:00 - 09 Οκτ 2009
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Ο κ. Παπανδρέου δεν μας εξέπληξε μόνο με τον κ. Πάγκαλο, μας εξέπληξε τα μάλλα και με την παρουσία του Συνηγόρου του Πολίτη στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Εάν το σκεφτείς πέρα από το τελετουργικό της ορκωμοσίας μια που είμαστε έθνος χριστιανικό, -και με αγιατολάδες- ήρθε ο καιρός να γίνουμε και έθνος δυτικό με τον πολίτη στο επίκεντρο, αφήνοντας να πάνε στο καλό η Ψωροκώσταινα και το ανάδελφο έθνος της.


Προσωπικά η παρουσία του κ. Καμίνη και τα όσα είπε, μου φάνηκαν κάτι σαν την ορκωμοσία ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ο. κ. Ιερώνυμος ως επικεφαλής της Εκκλησίας που ακούει τα της ψυχής των πιστών, δεν έχει και μεγάλη διαφορά από την Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη που ακούει τα της καθημερινότητας ( τον Γολγοθά) των πολιτών. Πείτε συμβολικά, πείτε ουσιαστικά, σημασία έχει πως ο κ. Καμίνης ήταν εκεί. Υποθέτω πως κάποια στιγμή θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και ο Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής, για να πει και αυτός δυο λογάκια.
 
Αυτό που με εξέπληξε επίσης ήταν η μίζερη ανακοίνωση του Συνασπισμού. Τι έπρεπε να πει ο κ. Παπανδρέου στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο; Δεν ήταν αρκετό που κράτησε δύο ώρες αντί για μισή όπως γινόταν μέχρι τώρα; Τα όσα είπε ο. Παπανδρέου για τις σχέσεις πολίτη, κράτους ή για τις σχέσεις διοίκησης κόμματος, ή για τις σχέσεις Υπουργών - διοίκησης δεν ήταν αρκετά; Δεν έδωσαν στίγμα των προθέσεων; «Δεν ακούσαμε, όμως, λέξη για τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα» λέει ο Συνασπισμός. Αυτά που είπε ο κ. Παπανδρέου δεν είναι θεμελιώδη κοινωνικά ζητήματα; Έχω την εντύπωση πως ο Συνασπισμός βιάστηκε να ακολουθήσει το ΚΚΕ στην κριτική, το οποίο ΚΚΕ συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τα όσα είπε, τουλάχιστον ήταν πολύ πιο σαφές.

Αυτό που δεν με εξέπληξε ήταν η εντολή του κ. Παπανδρέου να διαλυθούν οι αμέτρητες επιτροπές για τα μέλη των οποίων σπαταλούνται ουκ ολίγα, να γίνει απολογισμός του έργου τους και για όσες κριθεί απαραίτητο να ανασυσταθούν. Η εντολή αυτή μου έφερε στο νου και μια σειρά άλλων δημόσιων, ή ημιδημόσιων ή παραδημόσιων οργανισμών ( κάτι σαν παρακράτος), που υπάρχουν, που διατηρούν προσωπικό , το οποίο καλό θα είναι να μάθουμε από πού πληρώνεται και πως, που έχουν ΔΣ, με παχυλότατες αμοιβές.

Αναφέρω ενδεικτικά κάποιες, για τις οποίες είμαι βέβαιος πως η ύπαρξη τους ενδεχομένως να είναι πολυτέλεια.

Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση,
Ψηφιακές Ενισχύσεις,
Εμπορευματικά Κέντρα,
Εθνικός Διαχειριστής Σιδηροδρομικής Υποδομής,
Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης,
Εταιρεία Μονάδων Υγείας Παρατηρητήριο Απασχόλησης,
Ελληνικό Κέντρο Δέρματος,
Ελληνικό Κέντρο Γούνας,
Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας,
Ελληνικό Κέντρο Αργυλομάζης,
Εταιρεία Αναπτύξεως Αλιείας,
Γέφυρα Κορίνθου.
 
Για ολες αυτές τις υπηρεσίες- και είμαι σίγουρος πως υπάρχουν και πολλοί ακόμη οργανισμοί για τους οποίους ελάχιστα γνωρίζουμε- θα πρέπει ίσως, οι εποπτεύοντες ή αντισυμβαλλόμενοι υπουργοί όλων αυτών των οργανισμών, να ζητήσουν ισολογισμούς και απολογισμούς ώστε να πράξουν τα δέοντα.
 
Τάκης Λαϊνάς
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.