ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στοίχημα για την Κυβέρνηση δεν είναι οι ξένοι αλλά οι δικοί μας

01:35 - 25 Ιαν 2010
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Σήμερα αν δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι είναι μία από τις πιο κρίσιμες ημέρες της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Βγαίνουμε να δανειστούμε περί τα 3-5 δισ. σε μία Αγορά που μας έχει με τον τρόπο της βάλει σ ένα ιδιότυπο Τειρεσία. Τα λεφτά μάλλον θα τα βρούμε. Σημασία όμως έχει πόσο ακριβά θα δανειστούμε. Αν δανειστούμε και για τον μεσοπρόθεσμο δανεισμό πανάκριβα, όπως συνέβη με τον βραχυπρόθεσμο, σημαίνει πως αφενός οι αγορές δεν μας έχουν καμία εμπιστοσύνη πως θα τα καταφέρουμε αργότερα και αφετέρου σημαίνει πως θα πρέπει η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει το πρόγραμμα της αφού οι τόκοι που πληρώνουμε αυξάνονται πλέον ιλιγγιωδώς και αυτό της ανατρέπει τα σχέδια. Δηλαδή θα πρέπει να πάρει πιο σκληρά μέτρα.

Είναι όμως κρίσιμη ημέρα γιατί βγαίνουμε να δανειστούμε με κοινωνική αναταραχή που όπως φαίνεται αρχίζει ξαφνικά να αποκτά πρωτόγνωρες ποιοτικές διαστάσεις. Μπορεί να μην έχουν ξεσηκωθεί όλοι απαιτώντας αλλά η ιστορία με τους αγρότες δείχνει σαφέστατα πως η έκρηξη αυτή έχει ξεφύγει. Δεν νομίζω πως υπάρχει προηγούμενο , μία παραγωγική τάξη να κλείνει τα σύνορα μιας χώρας.  Δεν υπάρχει προηγούμενο, παραγωγική τάξη μιας χώρας να συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό μιας άλλης χώρας  προκειμένου να πεισθούν να ανοίξουν τα σύνορα, αγνοώντας την δική της συντεταγμένη Πολιτεία και Εκτελεστική Εξουσία.

Κορυφαίο ζήτημα επίσης είναι, ότι οι έστω και λίγοι αγρότες των περιβόητων πλέον συντονιστικών εν μέρει αυτονομημένοι από τους επίσημους κομματικούς συνδικαλιστικούς φορείς και εν μέρει καθοδηγούμενοι από μία ανόητη  και απερίσκεπτη αριστερά, δεν έχουν καμία συναίσθηση του πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα και πόσο η συμπεριφορά τους αυτή όχι μόνο δεν θα βοηθήσει τους ίδιους αλλά θα φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση και όλους τους υπόλοιπους.

Γράφτηκε, αλλά πέρασε στα ψιλά, πως τους αγρότες θα ακολουθήσουν οι κτηνοτρόφοι και πολύ φοβάμαι  πως αργά ή γρήγορα θα ακολουθήσουν και άλλες κοινωνικές ομάδες, των οποίων θίγονται τα προνόμια. Σήμερα για παράδειγμα  συνεδριάζει εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στις ΔΟΥ προκειμένου να καθορίσει τη στάση της απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Αναλόγως θα πράξουν και οι Τελωνιακοί. Ο λόγος; Αντιδρούν τόσο για τις περικοπές των επιδομάτων όσο και για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης τους. Δεν είναι οι μόνοι.

Φανταστείτε τι έχει να γίνει, όταν τεθεί σε εφαρμογή ο Καλλικράτης και αρχίζουν να κλείνουν μια προς  μια δημοτικές επιχειρήσεις ή θα θιχθούν πολλαπλά τοπικά συμφέροντα. Ποιος εγγυάται πια πως δεν θα ξεφυτρώνουν αυτονομημένα Συντονιστικά σαν μανιτάρια;

Κάτω από αυτές τις συνθήκες λοιπόν, βγαίνει η χώρα να δανειστεί και να πείσει πως θα βάλει σε μία τάξη τα δημοσιονομικά της, πως θα ανορθώσει την οικονομία της, πως θα τα βγάλει πέρα και θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της.

Ωστόσο μετά την χθεσινή πολύ άσχημη εξέλιξη με τους αγρότες  θα πρέπει να πείσει πως οι πολίτες της έχουν συναισθανθεί την κρισιμότητα της κατάστασης και είναι έτοιμοι να συμπράξουν στην ανοικοδόμηση με καρτερία.

Αυτό ίσως είναι και το πιο κρίσιμο στοίχημα της Κυβέρνησης. Να αντιμετωπίσει τον εντός των τειχών εχθρό που δεν είναι άλλος από αυτούς που προκαλούν  ηθελημένα ή από κεκτημένη ανοησία αναταραχή.  Βαρύς ο χαρακτηρισμός «του εχθρού», αλλά εδώ που έχουμε φθάσει, όταν πολιτικές δυνάμεις κηρύσσουν ανοικτά πόλεμο κατά της αστικής δημοκρατίας , το ή η χώρα ή οι καθοδηγούμενες συντεχνίες είναι πλέον ψευδοδίλλημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 02:08 - 25 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.