ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ατιμωρησία παραμένει ατιμώρητη

14:16 - 27 Ιαν 2010
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Όταν ξεκινάς ιερό αγώνα κατά της διαφθοράς, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να εξασφαλίσεις πως δεν θα υπάρχει ατιμωρησία. Αυτό ισχύει όχι μόνο για την Κυβέρνηση αλλά και για όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς που συμμετείχαν στον συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Δυστυχώς όμως η έκκληση του κ. Παπανδρέου "Οι πολιτικοί να κάνουν πάλι το αυτονόητο καθήκον τους" δεν φαίνεται να βρίσκει φανατικούς οπαδούς ανάμεσα στους εκλεγμένους αντιπροσώπους του Έθνους.

Το θέμα δε όπως αποδεικνύεται περίτρανα,  δεν είναι μόνο να πείσεις την κοινωνία αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές σου, που θεωρητικά είναι αυτοί που νομοθετούν. Δεν μπορεί να βγαίνεις και να ζητάς πανστρατιά και την ίδια στιγμή, στην Eλληνική Βουλή να σαμποτάρεται κάθε προσπάθεια με τους έλληνες βουλευτές να αρνούνται πεισματικά να δώσουν το παράδειγμα, επιμένοντας να μην αίρουν βουλευτικές ασυλίες για αδικήματα που δεν σχετίζονται με τα καθήκοντά τους πρακτική για την οποία έχουμε ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

 

Όταν το νομοθετικό σου σώμα συμπεριφέρεται ως η συντεχνία των συντεχνιών, τότε δυστυχώς δύσκολα μπορείς να πείσεις πως κάτι θα αλλάξει σε τούτη τη χώρα. Είναι δε μέγιστη υποκρισία, να τους βλέπουμε στα τηλεπαράθυρα να μηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι μπροστά στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς όταν πολύ πρόσφατα 237 από 241 παρόντες στην αίθουσα αρνήθηκαν να άρουν βουλευτική ασυλία για συνάδελφο τους.

Δυστυχώς αυτοί οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας, που φωνάζουν πως δεν τους φθάνουν τα χρήματα, που δυσανασχετούν με την περικοπή των μισθών και των επιδομάτων τους, φαίνεται πως περιφρονούν τη Δικαιοσύνη και το χειρότερο.. Φαίνεται σαν να μην έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η άρνηση τους να επιληφθεί η δικαιοσύνη απλών υποθέσεων. Θεωρούν τους εαυτούς τους πιο «ίσους» από τους υπόλοιπους  έλληνες πολίτες. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, όσο και εάν επιχειρηματολογούν ή προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο.

Αλλά το θέμα της ατιμωρησίας είναι ευρύτερο. Δεν μπορεί οι υπάλληλοι του ΟΣΚ να πληρώνονται παράνομα 60% παραπάνω από τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους. Άγνοια Νόμου δεν συγχωρείται για τον απλό πολίτη. Γιατί να εξαιρεθούν; Δεν θέλεις να τους αποπέμψει; Ας αποπέμψεις όλους τους διευθυντάδες και ας στείλεις στην δικαιοσύνη όλους τους παρανομούντες επικεφαλής του οργανισμού και από τον απλό υπάλληλο για τα επόμενα πέντε χρόνια ας του κρατάς λίγα λίγα όσα παράνομα καρπώθηκε. Δεν είναι ντροπή.

Η ατιμωρησία είναι λοιπόν ένα ισχυρότατο συστατικό υλικό μεταξύ αυτών που συνθέτουν αυτό που λέμε διαφθορά και δουλειά δεν γίνεται αποτάσσοντας ή τιμωρώντας πέντε έξι αστυνομικούς. Θέλει σφαιρική προσέγγιση και αναθεώρηση εκ βάρθρων η όλη νοοτροπία. Ίσως το επόμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών να πρέπει να έχει την καταπολέμηση της Ατιμωρησίας ως θέμα. Αλλιώς τα περί καταπολέμησης της διαφθοράς θα παραμείνουν όνειρα θερινής νυκτός.

Τελευταία τροποποίηση στις 03:13 - 28 Ιαν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.