ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Κοιλάδα με τις Λεφτουδιές

12:46 - 04 Μαϊ 2010
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Μία από τις κορυφαίες ελληνικές σουρεαλιστικές ποιητικές συλλογές είναι η Κοιλάδα με τους Ροδώνες του Νίκου Εγγονόπουλου. Ο τίτλος του σε συνδυασμό με κάτι που άκουσα πρόσφατα, μου έφερε στο νου τι ωραία που θα ήταν αν στην χώρα μας είχαμε κοιλάδες με λεφτουδιές. Αυτά τα δέντρα που για καρπούς κάνουν ματσάκια από εικοσάευρα, εκατόευρα κλπ. Μπορεί να χαμογελάσετε αλλά στην χώρα μας έχουμε τέτοια δένδρα. Μόνο που δεν θα τα δούμε στην πόλη αλλά στην ύπαιθρο. Λεφτιουδιές σπέρνει η αγροτική τάξη, μόνο που πρέπει να αλλάξει ποικιλία. Από την Leftudius Epidoticus, πρέπει επειγόντως να σπείρει Leftudius Apodoticus.

Με αφορμή την κρίση, μιλάμε όλοι για την Βιομηχανία, για τη Μεταποίηση, το Εμπόριο, τον Τουρισμό, την Ναυτιλία. Δεν έχω ακούσει πουθενά για την Γεωργία, που όχι μόνο είναι ένα από τους βασικότερους κινητήριους μοχλούς της οικονομίας μας, και ως πρωτογενής τομέας αν ενεργοποιηθεί, θα φέρει άμεσα και γρήγορα αποτελέσματα γιατί είναι συνυφασμένη με τον τιμάριθμο (πτώση τιμών) , τις εξαγωγές ( εισροές) ακόμη και με την ανεργία ( απορρόφηση έμπειρων στελεχών), ως ένα βαθμό.

Διαβάσαμε τις προάλλες πως καταργήθηκαν και οι τελευταίοι σταθμοί παροχής βοήθειας στους αγρότες, που ήταν στελεχωμένοι με γεωπόνους υποθέτω. Πιθανόν να ήταν μία σωστή κίνηση αφού τώρα αναδιαρθρώνεται εκ βάθρων όλος ο διοικητικός χάρτης της χώρας και πολλά θα περάσουν στις περιφέρειες. Διοικητικές μεταρρυθμίσεις όμως δεν αρκούν. Χρειάζεται μαχαίρι στο κόκκαλο.

Είδαμε όμως με τρόμο, πως την ώρα που η χώρα δεν ήξερε τι την περιμένει αύριο, κάποιοι αγρότες, από την Κορινθία, αν δεν κάνω λάθος πήγαν να κλείσουν τον Ισθμό. Δεν ξέρω τα πολιτικά τους πιστεύω να πω αν ήταν του ΚΚΕ ή όχι, αλλά προφανώς από την πολύ δουλειά στα χωράφια  τα σπαρμένα με λεφτουδιές, δεν είχαν χρόνο ούτε ειδήσεις να δουν. Ας ελπίσουμε πως ήταν μία μεμονωμένη αντίδραση γιατί οι καιροί άλλα επιτάσσουν.

Επιτάσσουν το άμεσο εκσυγχρονισμό της ελληνικής Γεωργίας και την εκ βάθρων αναδιάρθρωση των δομών της. Ακούω παραγωγούς να ωρύονται γιατί από την τιμή της παραγωγής  ως την τιμή πώλησης υπάρχει τέτοιο χάσμα. Το ακούω όμως τριάντα χρόνια τώρα.. Δεν είναι μεγάλο διάστημα για να μην έχει γίνει τίποτα; Και ας δεχτούμε πως η Πολιτεία ήταν ανίκανη, δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα οι ίδιοι οι αγρότες να μην έχουν κάνει τίποτα; Δηλαδή να ψάξουν οι ίδιοι να βρουν αγορές.

Σήμερα αυτό είναι εφικτό, αρκεί οι συνεταιρισμοί να λειτουργήσουν σωστά και όχι με «ξεπουλημένους» αγροτοπατέρες. Ίσως είναι μοναδική ευκαιρία οι αγρότες κυρίως οι νέοι να πάρουν αυτοδιαχειριστικές πρωτοβουλίες. Ας ξεκινήσουν πειραματικά. Μόνο έτσι  θα αποφύγουν τον αισχροκερδή μεσάζοντα και μεγαλέμπορο. Ας απειλήσουν, Δεν μας δίνετε  εσείς τις τιμές που θέλουμε; Πουλάμε έξω με τη μία. Ένας χρειάζεται να κάνει την αρχή.

Με την ανεργία να ανθίζει, υπάρχουν πολλά στελέχη επιχειρήσεων άνεργα. Στελέχη ικανά. Τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Μπορούν οι συνεταιρισμοί, κατ’ απαίτηση των μελών τους, να προσλάβουν, στελέχη με γνώσεις, Marketing, project Management και σχεδιασμού ανάπτυξης, και κυρίως οικονομικής διαχείρισης και να τους αναθέσουν ολημερίς και ολονυχτίς να κάνουν έρευνα αγοράς. Την δουλειά δηλαδή που έκαναν αυτά τα στελέχη σε μία αστική επιχείρηση να την κάνουν σε μία αγροτική.  Να δουν τι αγοραστές υπάρχουν και στο εξωτερικό…  Αυτά έπρεπε να είναι τα αυτονόητα.. Όταν τα ελληνικά προϊόντα είναι ανάρπαστα στο εξωτερικό και υπάρχουν μεγάλες αγορές ανεκμετάλλευτες.  Με το διαδίκτυο σήμερα γίνονται θαύματα. Ας δοκιμάσει ένας αγρότης να βγάλει τη σοδειά του σε λάδι, σε πλειστηριασμό στο E-Bay. Σίγουρα θα πιάσει πολύ περισσότερο το κιλό απ΄ ότι πουλάει ο συνεταιρισμός στον μεγαλέμπορο. Ευκαιρία λοιπόν  να μην πάει χαμένη η φημολογούμενη εσωτερική μετανάστευση

Θα έπρεπε  ακόμη να σκεφτούν να αλλάξουν καλλιέργειες και να στραφούν σε κάτι πιο αποδοτικό., αν αυτά που καλλιεργούν μέχρι τώρα φθίνουν τιμολογιακά. Δεν είναι τυχαίο, πως κάποιοι που ξεκίνησαν να καλλιεργούν φακές, θησαυρίζουν.  Δεν είναι τυχαίο που κάποιοι που καλλιεργούν κρόκο βλέπουν τους κόπους τους να ανταμείβονται με τον καλύτερο τρόπο; Φυσικά και δεν καλλιεργούνται όλα παντού αλλά αναμφίβολα κάθε γεωργική περιοχή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα για κάποιες καλλιέργειες  τις οποίες οι ντόπιοι αγρότες ούτε καν γνωρίζουν.

Το ξέρατε πως στην Ηλεία, μπορεί να καλλιεργηθεί πιπέρι το οποίο μάλιστα απ΄ ότι με πληροφόρησαν εξάγεται όλο στην Αμερική σε άριστες τιμές ;  Μέχρι τώρα για τις ντομάτες και τα καρπούζια της Αμαλιάδας ξέραμε. Πιπέρι λοιπόν μια καλή λεφτουδιά που φυτρώνει, όπως τα μαρουλάκια και τα ραπανάκια.

Ας βάλουν λοιπόν οι συνεταιρισμοί αγγελίες ότι θέλουν στελέχη. Η δουλειά των αγροτών είναι να καλλιεργούν  και όχι να κλείνουν εμπορικές συμφωνίες. Ας εμπιστευτούν νέους ανθρώπους που έχουν την τεχνογνωσία και όρεξη να ξεκινήσουν από την αρχή. Καλοί οι γεωπόνοι αλλά ως ένα σημείο. Αλλωστε και αυτοί μέρος της καλλιέργειας της Leftudius Epidoticus ήταν. Από σήμερα όμως δεν πρέπει να χαθεί ούτε δευτερόλεπτο.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:53 - 04 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.