ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα κρίσιμα ερωτήματα της ομολογίας Μαντέλη

17:29 - 27 Μαϊ 2010
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

O κ. Μαντέλης τον οποίο αποκαλούν και καλά κάνουν, θρασύτατο και κυνικό, αφού ομολόγησε ότι τα έπιασε, χαρακτηρίζοντας ωστόσο τις μίζες που πήρε ως προεκλογική χορηγία, έθεσε ένα θέμα πoυ θα έπρεπε να μας απασχολεί όλους και κυρίως τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων, και αφορά το πολιτικό χρήμα και τις χορηγίες πολιτικών.

Αλήθεια που βρίσκονται τόσα χρήματα για πολυτελή, πολυπληθή προεκλογικά κέντρα, Φυλλάδια, εκδηλώσεις, συνεστιάσεις. Εκδηλώσεις σε χλιδάτα μπαρ και εστιατόρια;  Δεν μιλάμε για τα κομματικά προεκλογικά έξοδα που και αυτά είναι συζητήσιμα. Μιλάμε για τα ατομικά έξοδα του αρκετών υποψηφίων.

Όσο για τις μίζες, είπε την αλήθεια. Ναι τα πήρα. Είπε όμως και κάτι ακόμη. Δεν είμαι ο μόνος και καλά θα κάνετε να ψάξετε να βρείτε ποιος /ποιοι άλλοι τα πήραν. Και είπε την αλήθεια για τον πολύ απλό λόγο. Από τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που διέθεσαν η Siemens, η Ferrostaal, η Daimler, η ΜΑΝ, η DG  ακόμη και εάν χάθηκαν αρκετά στο δρόμο όπως μπορεί να υπoστηρίξει κάποιος, μόνο τα 1,8 εκ μάρκα ξέρουμε που πήγαν.

Θα πρέπει εδώ να σκεφτούμε πως δεν λαδώνουν μόνο όσοι πήραν τις δουλειές. Λαδώνουν όλοι ανεξαιρέτως που διεκδικούν κρατικά συμβόλαια. Λαδώνουν για να έχουν πρόσβαση. Και εάν μπουν σε short list λαδώνουν ( προκαταρκτικά ) για να δείξουν πως θα είναι γαλαντόμοι σε όσους βοηθήσουν επηρεάζοντας αποφάσεις και καταστάσεις . Η τελική εκκαθάριση γίνεται στο τέλος. Είναι αστείο να κάνουμε τώρα τους έκπληκτους.


Όμως ο κ. Μαντέλης άθελα του έθεσε ένα άλλο σοβαρό θέμα. Λέει την αλήθεια ή όχι ; Δηλαδή κάποιος που κατηγορείται και παραδέχεται πως παρανόμησε είναι αξιόπιστος ή όχι;  Αυτό είναι θεμελιώδες ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε πριν βγάλουμε συμπεράσματα.

Επίσης από τον θόρυβο που δημιούργησαν τα όσα είπε τίθεται ένα επιπλέον ερώτημα. Αυτοί που τον κατηγορούν σήμερα, ως αναξιόπιστο επειδή είναι ένας παράνομος ( όπως και τον κ. Χριστοφοράκο ή την συνονόματη κυρία Μαντέλη για την υπόθεση του Βατοπεδίου) πόσο αξιόπιστοι είναι; Μήπως οι εμπλεκόμενοι αποδεδειγμένα πλέον παράνομοι στοχοποιούνται περισσότερο από όσο πρέπει ακριβώς για να πέσει ακόμη πιο βαρύ το πέπλο της ομίχλης;

Σαφώς και δεν είπαν όλα όσα γνωρίζουν, κρατώντας άσσους στο μανίκι, ιδιαίτερα οι δύο πρώτοι, και είναι πολύ πιθανόν οι πληροφορίες που κράτησαν για τον εαυτό τους να είναι απολύτως αληθινές. Ο κ. Χριστοφοράκος για να έχει άσσους στο μανίκι, ο δε Τάσος Μαντέλης έριξε μία πρώτη ισχυρή προειδοποιητική βολή. 

Βέβαια τώρα, με την άσκηση δίωξης εναντίον του για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το σκηνικό αλλάζει, αλλά παραμένει αμφίβολο αν θα μάθουμε ποτέ ποιοι άλλοι ήταν στο κόλπο.

Αυτά τα ξέρουν μόνο οι ξένοι εισαγγελείς και πιθανόν η SEC που διεξήγαγε μόνη της παράλληλη έρευνα για τις Siemens, Daimler και MAN. Ίσως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αν θυμάστε επίσης διεξήγαγε έρευνα από μόνη της μετά από ολλανδικές καταγγελίες για γκρίζες συμβάσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού.

ΥΓ: To τελευταίο ερώτημα έχει να κάνει με τα αντανακλαστικά της Δικαιοσύνης. Για την υπόθεση για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens  από μήνες η κατηγορία για το ξέπλυμα χρήματος είχε ασκηθεί «ΙΝREM», εδώ και μήνες από τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος είχε διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση. Ο κ. Μαντέλης ομολόγησε χθες το μεσημέρι και είχε πιάσει φωτιά η υπόθεση. Παρ όλα αυτά πέρασαν 22 ώρες μέχρι να του απαγγελθούν κατηγορίες. Αναρωτιέμαι αν η Δικαιοσύνη παρακολουθεί στενά το τι συμβαίνει στην Βουλή για την πιο σοβαρή υπόθεση της νεώτερης πολιτικής μας ιστορίας.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:39 - 27 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.