ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρκούλες αρμενίζουν

11:20 - 10 Αυγ 2010
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Περιμέναμε με λαχτάρα τον αναπτυξιακό, αλλά η πρώτη εντύπωση είναι ότι πρόκειται για άνθρακα που μοιάζει με θησαυρό, λόγω της τραγικών αναγκών της πραγματικής οικονομίας αλλά δυστυχώς δεν είναι. Πρόκειται για ψίχουλα ετησίως δεδομένου πως το συνολικό ποσό σπάει σε ετήσιες δόσεις.

Θα μου πείτε έτσι μπορεί να πάρουν όλοι από λίγο, αλλά από την άλλη πλευρά ποιος θα ζήσει να αντέξει;  Και πότε θα βγουν τα προγράμματα, πότε θα κατατεθούν τα επιχειρηματικά σχέδια, πότε θα ολοκληρωθούν και πότε θα αρχίσουν να αποδίδουν: Υπολογίστε δύο χρονάκια για κάθε φουρνιά. Αφήστε που δεν είναι και σίγουρο πως δεν θα υπάρχουν υπερτιμολογήσεις ή πως τα κεφάλαια δεν θα διοχετευθούν στο να καλυφθούν άλλες μαύρες τρύπες. Τα έχουν ξαναζήσει αυτά..

Όπως είδαμε για μία ακόμη φορά τα στοιχεία για την πραγματική οικονομία είναι μαύρα κι άραχνα. Ακόμη χειρότερη όμως είναι η ψυχολογία που επικρατεί. Θα γίνουν δε όλα πολύ χειρότερα όταν θα αυξηθεί η ανεργία, η οποία να σημειώσουμε αφορά τους εγγεγραμμένους.... Για τους άεργους κουβέντα. Σαφώς και δεν θα γίνουν προσλήψεις.. Ποιος θα επενδύσει σε τέτοιο κλίμα; Όχι μόνο αυτό αλλά θα ενταθούν οι απολύσεις που είναι και η πιο προσφιλής μέθοδος για την περικοπή του κόστους. Πόσο μάλλον τώρα που το μόνο που χρειάζεται είναι ένας μισθός και μία έγκαιρη ειδοποίηση…

Δεδομένου όμως πως περικοπή κόστους δεν είναι μόνο απολύσεις αλλά και πολλοί άλλοι τρόποι, οι επιχειρηματίες μας καλά θα κάνουν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα τους . Θα αναρωτηθείτε βέβαια ποιοι επιχειρηματίες;  Οι μικρομεσαίοι; Άντε κάποιος μεγάλος να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό του για να είναι έτοιμος όταν αρχίσει η ανάκαμψη.. Οι υπόλοιποι ούτε να το ακούσουν. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διατηρήσουν στο ακέραιο τα περιθώρια κέρδους. Και όσοι δεν τα διατηρούv δέχονται από πάνω και τις επιθέσεις των αναλυταράδων…που ανησυχούν…Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Επί τη ευκαιρία όμως των περιθωρίων κέρδους, τώρα για μία ακόμη φορά  με ευκαιρία τις εκπτώσεις, γίνεται ολοφάνερο τι περιθώρια κέρδους υπάρχουν,  όταν πληρώνουμε τα φύκια ως φύκια και όχι ως μεταξωτές κορδέλες.. Και τώρα πλέον δεν έχουν καμία δικαιολογία για αυξημένα λειτουργικά έξοδα, γιατί τα νοίκια είναι διαπραγματεύσιμα μέχρι εκεί που δεν παίρνει.

Όμως υπάρχουν και κάποιοι που δεν χαμπαριάζουν. Κάπως έτσι φθάσαμε τον πληθωρισμό στο 5.5%. Βλέπεις κάποια είδη πρώτης ανάγκης, ακατέβατα και ω του θαύματος οι αποκλίσεις στις τιμές στα ράφια με απειροελάχιστες διαφορές, λές και έχει επέμβει η αόρατος χειρ, όσο κι αν φωνάζει η κυρία Κατσέλη πως ο πληθωρισμός ανέβηκε από τους έκτακτους φόρους. Δηλαδή θέλει να μας πει πως η βασική μέτρηση του πληθωρισμού αφορά μόνο τους καπνιστές και τους πότες; Και τα δερμάτινα είδη; Αστεία πράγματα. Την διαψεύδουν πολλοί από τους επιχειρηματίες.. που διαλαλούν ( αν θέλουμε το πιστεύουμε) ότι έχουν απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ..

Το έχει χάσει προ πολλού το παιχνίδι η Υπουργός και τώρα που τέλειωσε υποτίθεται από τον αναπτυξιακό καλά θα κάνει να ασχοληθεί λίγο και με το εμπόριο… και να ζητήσει από τον κύριο Ραγκούση περισσευούμενους υπαλλήλους για να στελεχώσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού.. Κι αν δεν το κάνει η κυρία Κατσέλη ας το κάνει όποιος την διαδεχθεί γιατί εδώ που τα λέμε.., δεν είναι και από τα Υπουργεία που έχουν μπει στο μάτι των τροϊκανών… ώστε να πούμε πως είναι σε ατυχή στιγμή μια αλλαγή ηγεσίας,  με την δικαιολογία ότι δεν αλλάζεις κάποιον που ξέρει τα θέματα του..

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:00 - 11 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.