ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περνάει ο στρατός της Αιγύπτου φρουρός

12:32 - 11 Φεβ 2011
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Η απόφαση του Μουμπάρακ δεν ήταν μόνο ένα σοκ για την Δύση αλλά και για τον Αιγυπτιακό Στρατό, ο οποίος από χθες το βράδυ βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς άλλαξαν για μία ακόμη φορά τα δεδομένα. Πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί θεωρούσαν δεδομένο πως ο Μπουμπάρακ θα αποχωρούσε και αυτός ήταν ο λόγος που πριν από το διάγγελμα έγιναν δηλώσεις στα ΜΜΕ ακόμη και από το ΓΓ του καθεστωτικού κόμματος.

Το πώς και γιατί εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα κανείς δεν το γνωρίζει μολονότι κάποιοι υποθέτουν πως ρόλο έπαιξε η Δυτική ωμή παρέμβαση με αποτέλεσμα ο Μουμπάρακ να πείσει τους συνομιλητές του ότι αν έφευγε τώρα δεν θα ήταν μόνο ο ίδιος ντροπιασμένος αλλά όλη η χώρα. Επιχείρημα που φαίνεται πως άγγιξε κάποιες συναισθηματικές χορδές.


Ωστόσο από την άλλη πλευρά υπάρχει και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που χθες έκανε μία πολύ δυναμική παρουσία στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως όχι μόνο είναι ο Προστάτης της χώρας και του Αιγυπτιακού λαού, αλλά ότι δεν θα διστάσει να αναλάβει και το ρόλο του Σωτήρα.


Για να γίνει όμως αυτό, κάτι που καλώς ή κακώς δεν αποκλείεται, πρέπει η κατάσταση να έρθει εκτός ελέγχου.


Πρακτικά σημαίνει πως θα ξεσπάσουν εξεγέρσεις σε όλη τη χώρα, δηλαδή οι διαδηλωτές δεν θα παραμείνουν μόνο στην καλά φρουρούμενη πλατεία του Ταχρίρ αλλά να προσπαθήσουν να ξεχυθούν στην πόλη και ενδεχομένως να καταλάβουν Κυβερνητικά Κτίρια. Τέτοια επεισόδια είχαμε πριν τρείς μέρες στην Κάτω Κοιλάδα, όπου όμως επενέβη η αστυνομία. Την δε σπίθα μιας γενικευμένης εξέγερσης μπορεί να την ανάψουν αψιμαχίες με νεκρούς.Εξάλλου αβέβαιη είναι η στάση της φιλοκαθεστωτικής και μισητής αστυνομίας, οπότε θωρείται βέβαιο πως ο στρατός σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα παραμείνει απαθής.


Θα χτυπήσει όμως διαδηλωτές; Είναι ένα πολύ βασανιστικό ερώτημα όχι μόνο για την Διεθνή κοινότητα αλλά και για τον ίδιο τον αιγυπτιακό Στρατό.


Οπότε η άλλη λύση θα ήταν αυτή του πραξικοπήματος, που όμως δεν βρίσκει σύμφωνους αρκετούς από τους αξιωματικούς που πιστεύουν στην ειρηνική και μέσω των συνταγματικών διαδικασιών, καθεστωτική αλλαγή.


Όμως μέσα στον στρατό, υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν πως ο Μπουμπάρακ δεν τους άφησε περιθώρια κινήσεων και ότι για να προληφθούν τα χειρότερα πρέπει να προλάβουν μία γενικευμένη εξέγερση, δηλαδή να εκπαραθυρώσουν τον Μουμπάρακ όσο είναι καιρός.


Σε τέτοια περίπτωση όχι μόνο ο Μουμπάρακ αλλά και η θέση του νέου ισχυρού άνδρα Ομάρ Σουλείμάν είναι στον αέρα καθώς εκτιμάται ότι όλα θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση. Σε αυτό συνηγορεί η αυτόνομη πρωτοβουλία του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που βγήκε πρώτο στον αέρα. Εδώ θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη πως ο Πρωθυπουργός, ο οποίος περιέργως δεν φαίνεται πουθενά και ο Υπουργός Άμυνας, προέρχονται από την πανίσχυρη Αεροπορία σε αντίθεση με τον Σουλεϊμάν που προέρχεται από τις Μυστικές Υπηρεσίες που δεν χαίρουν και της καλύτερης εκτίμησης στον κόσμο.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:53 - 11 Φεβ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.