ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι

01:04 - 30 Μαρ 2011
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Πέφτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι. Όπου Bullet (σφαίρα) σημαίνει και το μαύρο κυκλάκι που βάζουμε στην αρχή μιας πρότασης για να δώσουμε έμφαση.
Έχουμε και λέμε λοιπόν

* Προειδοποίηση της Eurostat για νέο εκτροχιασμό του ελλείμματος στο 10%. Ο λόγος εκτός στόχου έσοδα και ελλείμματα αντί για πλεονάσματα στα ασφαλιστικά ταμεία

* Έλλειμμα 1,5 δισ. στα δημόσια έσοδα στο τρίμηνο

* Ανάπτυξη σχεδόν αδύνατη

* Το κράτος δεν έχει χρήματα. Πολίτες και επιχειρήσεις αδυνατούν κα καλύψουν τις υποχρεώσεις σε φόρους και εισφορές στα ταμεία.

* Οι μικρές επιχειρήσεις όσες μπορούν να δανειστούν δεν καταφέρνουν να πάρουν δάνεια

* Άλλοι τόσοι μικροί δεν μπορούν να δανειστούν γιατί είναι στον Τειρεσία

* Οι μεγάλοι που μπορούν να δανειστούν δεν προχωράνε λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας. Κανείς δε δεν ξεχνάει πως ο αείμνηστος Βασίλης Κωνσταντακόπουλος πεδεύτηκε επί μια δεκαετία για το Costa Navarino.

* Οι τράπεζες δημιουργούν νέα γενιά προβληματικών. Δανείζουν όσους έχουν πολλά επισφαλή δάνεια μπας και τους σώσουν και γλυτώσουν και τους δικούς τους προϋπολογισμούς από διαγραφές δανείων που θα επιβαρύνουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

* Οι τράπεζες έχουν πάρει μέχρι τώρα 43 δισ. και όπου νάναι θα πάρουν άλλα 30. Ωστόσο κάποια στιγμή θα πρέπει να επιστρέψουν περί τα 90 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα..

* Η μεγάλη πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων θα γράψει ζημιές. Το 80% κανονικές, το 20% ενδεχομένως πλασματικές για να αποφύγει τις έκτακτες εισφορές

* Αρχίζει και υπάρχει πρόβλημα και με τα καταναλωτικά δάνεια. Οι τράπεζες είναι σφίγγα αλλά είναι γνωστό πλέον πως κλείνουν επισφαλή καταναλωτικά δάνεια ως και στο 50%. Κανείς δεν γνωρίζει το συνολικό μέγεθος αλλά είναι άκρως ανησυχητικό πως πρόκειται για μικρά δάνεια που ο κόσμος αδυνατεί πλέον να εξυπηρετήσει. Μια εικόνα του τι πραγματικά συμβαίνει μας έρχεται από την ΔΕΗ της οποίας οι επισφαλείς απλήρωτοι λογαριασμοί αυξήθηκαν 43%.

* Οι εξαγωγές έχουν βαλτώσει. Το 10% αύξηση ήταν ανισοβαρές λόγω αύξησης εξαγωγών καυσίμων και ορυκτών. Οι άλλοι κλάδοι φυτοζωούν ακόμη κυρίως η γεωργία.

* Το εμπόριο είναι σχεδόν ανύπαρκτο. Τα μαγαζιά εξακολουθούν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο.

* Η ανεργία καλπάζει και θα συνεχίσει. Η πραγματική ανεργία είναι πάνω από 20%. Να δούμε πως θα βγει το κόστος των επιδομάτων χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη και τα κόστη του ΟΑΕΔ.

* Οι αποκρατικοποιήσεις δύσκολα θα προχωρήσουν. Η γη έχει πολύ μπλεγμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς, ενώ οι περισσότερες κρατικές προς πώληση είναι ζημιογόνες καθ' ότι κοινής ωφέλειας. Οι δε τράπεζες σε τράπεζες θα πάνε. Θα πρέπει να δοθούν πολύ ισχυρά κίνητρα πράγμα αμφίβολο. Ίσως η μόνη που αξίζει, αν βγει στο σφυρί, να είναι η ΛΑΡΚΟ που είναι μια παραγωγική βιομηχανική μονάδα αν και είναι ευάλωτη στις διεθνείς διακυμάνσεις των μετάλλων.

* Το πρόβλημα με τις αποκρατικοποιήσεις είναι πως φέρνουν μεν λεφτά στα ταμεία ωστόσο πάνε για το χρέος και όχι την ανάπτυξη

* Είναι περισσότερο βέβαιο παρά ποτέ πως θα πάμε για «κούρεμα ομολόγων». Εξακολουθεί όμως να είναι πολύ αμφίβολο το πώς αυτό μπορεί να εξαργυρωθεί σε αναπτυξιακή προοπτική. Αν είναι για το 2020...όποιος πρόλαβε τον "Κύριο Οίδε."

* Συμπέρασμα: Πιθανόν να έχουμε εκλογές ως τα τέλη του έτους, με κανένα κόμμα να μπορεί να διαχειριστεί την κρίση ( ότι κι αν λένε είναι ασκήσεις επί χάρτου τις οποίες διαψεύδει οικτρά η οικτρή πραγματικότητα της αγοράς). Ίσως ακολουθήσει πρώτο στάδιο από Κυβέρνηση Συνασπισμού κι αν αποτύχει, ίσβς ακολουθήσει Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας εκ προσωπικοτήτων ( Παπαδήμος, Μαρκεζίνης και όποιος άλλος είναι εύκαιρος και επιθμεί να σώσει τη χώρα.. αν υπάρχει δηλαδή κλπ)

Τελευταία τροποποίηση στις 11:27 - 30 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.