ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έλεος πια με την αναδιάρθρωση

01:32 - 19 Απρ 2011
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Ούτε αυτιστικοί να ήμασταν δεν θα επιμέναμε τόσο με το θέμα της αναδιάρθρωσης. Δηλώσεις, διαψεύσεις, αντιδηλώσεις, άρθρα επί άρθρων, για ένα θέμα το οποίο είναι λυμένο και θα λυθεί ούτως ή άλλως όταν έρθει η ώρα του. Πολλές φορές αναρωτιέμαι ποια είναι η σκοπιμότητα να συντηρείται ένα τέτοιο θέμα και με τέτοια ένταση; Ποιος είναι ο χαμένος και ποιος ο κερδισμένος; Τι επιδιώκουν όσοι κρύβονται από πίσω..
Η μόνη εξήγηση είναι πως είναι αυτιστικοί. Τι άλλο να πει κανείς όταν όλα είναι φανερά. Όλα έχουν συζητηθεί. Όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι . Όλα έχουν δρομολογηθεί.  Τι καινούριο προσθέτει αυτή η απέραντη παραφιλολογία.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Κατ’ αρχήν για ποιο χρέος μιλάμε; To δάνειο-πακέτο στήριξης από την Ευρωζώνη, έχει ήδη αναδιαρθρωθεί. Το πήγαμε στα επτά χρόνια και το μειώσαμε το επιτόκιο κατά μία μονάδα. Οι ευρωπαίοι το έχουν συμφωνήσει από τον Φεβρουάριο και είναι θέμα χρόνου να υιοθετηθεί και επίσημα στον Ιούνιο με την σύνοδο Κορυφής. Σημειωτέον πως αυτό αφορά τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης.

Τώρα ήρθε και η σειρά του ΔΝΤ να υιοθετήσει και μία ανάλογη ρύθμιση αφού συμμετέχει και αυτό στο πακέτο στήριξης. Οπότε που είναι η είδηση όταν λέμε πως ζητήσαμε από το ΔΝΤ αναδιάρθρωση;

Όσο για το υπόλοιπο δάνειο, αυτό αφορά και ομόλογα που έχει ήδη στην κατοχή της η EKT και ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους ευρωπαϊκές τράπεζες.  Αυτό είναι ένα θέμα που έχει αρχίσει να συζητείται εδώ και καιρό. Στο πλαίσιο της δημιουργίας του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης. Η μήπως δεν το ξέρουμε και δεν έχει γραφτεί;

Αλλά, επειδή νομίζουμε πως είμαστε ο ομφαλός της γης… θέλουμε να πιστεύουμε πως όλοι ασχολούνται μαζί μας.. Αρνούμαστε να δούμε πως το θέμα του ευρωπαϊκού χρέους και μάλιστα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, θα ρυθμιστεί συνολικά..

Αρνούμαστε να δεχτούμε ότι το θέμα θα ρυθμιστεί εφάπαξ και δια παντός μόλις στηθεί και λειτουργήσει ο μόνιμος μηχανισμός στήριξης.

Αρνούμαστε να δεχτούμε το αυτονόητο που είπε ο Σόϊμπιλε πριν λίγες μέρες. Ότι την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και το πώς θα αντιμετωπισθεί, θα το εξετάσουμε τον Ιούνιο..

Γιατί τον Ιούνιο; Γιατί απλούστατα τότε θα μπει μπροστά, ( αν όλα πάνε καλά με τους Φινλανδούς) o Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης..

Αρνούμαστε να διαβάσουμε και να κατανοήσουμε πως τώρα γίνονται οι κρίσιμες συζητήσεις για το πώς, και σε ποια έκταση θα γίνει η αναδιάρθρωση.. Αν δηλαδή τα χρέη της περιφέρειας θα επιμηκυνθούν αυτοτελώς με την συμμετοχή και ιδιωτών επενδυτών , αν θα αγοράζει ομόλογα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESF) με ταυτόχρονη επιμήκυνση της αποπληρωμής.

Δεν ξέρουμε ήδη πως Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα, Γαλλία αντιτίθενται σφοδρά στο ¨κούρεμα¨;

Δεν ξέρουμε ήδη πως η Σύνοδος Κορυφής απέκλεισε την εμπλοκή των ιδιωτών στην εξυγίανση των χρεών μέχρι μετά τα μέσα του 2013;

Δεν ξέρουμε ήδη πως τώρα διεξάγεται ο δεύτερο κύκλος των πολύ πιο αυστηρών stress tests τα οποία θα δείξουν και την ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών –τραπεζών, οπότε όπως μου έλεγε τραπεζίτης μεγάλης ξένης τράπεζας θα μπορέσουμε μετά να δούμε τι επιπτώσεις θα έχει «λογιστικά» στα βιβλία μας, η τυχόν επιμήκυνση των προσδοκώμενων εσόδων από την ωρίμανση των ομολόγων, όχι των δικών σας… αλλά και των άλλων…, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δεν ξέρουμε πως το θέμα του κουρέματος αφορά και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία… ελληνικά και ξένα; Ένα θέμα άκρως ευαίσθητο που αγγίζει την βιωσιμότητα ολόκληρου του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού συστήματος που πασχίζει να συντηρεί πόρους.

Οπότε τι συζητάμε για αναδιάρθρωση;  Όλα μα όλα έχουν γραφτεί και ξαναγραφτεί.. συζητηθεί και αναλυθεί διεξοδικά.. Κουβέντα να γίνεται δηλαδή, να γεμίζουμε σελίδες και να κάνουμε πρωτοσέλιδα μπας και πουλήσουμε κανά φύλο στον κόσμο που ευτυχώς αρχίζει να δείχνει σημάδια ωριμότητας και αντί να υιοθετεί και αυτός την αυτιστική τάση που διακατέχει μερίδα των ασχολουμένων με τα κοινά, δείχνει το που πραγματικά είναι το πρόβλημα.. Στην προώθηση των μέτρων εξυγίανσης της οικονομίας. Αυτό πιστεύει σχεδόν το  48% ασχέτως αν είναι πλήρως απογοητευμένο από την Κυβέρνηση  κατά 89% και κατά 93% από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:19 - 19 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.