ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα "Εντεκατιανά"

01:07 - 21 Απρ 2011
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Το 1994 ένας σπουδαίος αμερικανός δημοσιογράφος, ο Robert Kaplan, καταγράφωντας τις εμπειρίες του από τις ανά τον κόσμο αποστολές του έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο η «Επερχόμενη Αναρχία», που δημιούργησε μεγάλη αίσθηση και απ΄ όσο γνωρίζουμε διδάσκεται πλέον σε αρκετά Ινστιτούτα Στρατηγικών Μελετών, ενώ έγινε και σύμβουλος του Προέδρου Ομπάμα. Ο Kaplan, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να αναλύσει διεξοδικά όλα τα στοιχεία που είχε συγκεντρώσει και να δώσει την δική του ερμηνεία.

Μπορεί να μην έπεσε μέσα σε όλα, όμως το θέμα μας δεν είναι αυτό, αλλά το ότι σε όλο σχεδόν κόσμο κάποιοι προσπαθούν να προβάλουν στο μέλλον τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν κάποια γεγονότα του σήμερα. Φυσικά δημιουργούνται  διαφόρων αποχρώσεων σενάρια από θετικά έως μαύρα και άραχνα.


Συνήθως δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα θετικά αφού μας ταράζουν λιγότερο, ωστόσο καλό θα είναι να δίνουμε την ίδια σημασία και στα απαισιόδοξα, για να ξέρουμε ( ασχέτως του αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι) και την άλλη πλευρά ως προς το τι μπορεί να συμβεί. Τα απαισιόδοξα δε σενάρια αποτελούν αρκετές φορές το εφαλτήριο προκειμένου  να συνειδητοποίησουμε το μέγεθος της επερχόμενης καταιγίδας ώστε να αλλάξουμε πλεύση και να τελικά να αποφύγουμε τα χειρότερα.


Ας ασχοληθούμε λοιπόν με την Ελλάδα μας εξετάζοντας τα σημερινά πραγματικά περιστατικά και το πώς μπορούν να εξελιχθούν, λαμβάνοντας υπόψη και το γαϊτανάκι περί αναδιάρθρωσης από 10 έως 45%, με δηλώσεις, διαψεύσεις, εισαγγελικές παραγγελίες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους μας. Εχουμε και λέμε:


Η ανεργία εξακολοθεί να ανεβαίνει με ολοένα και περισσότερο τμήμα του πληθυσμού να βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.


Το κράτος αδυνατεί να πληρώσει τους πάσης φύσεως προμηθευτές του. Τα νοσοκομεία δουλεύουν μόνο με εφημερίες, τα χρόνια περιστατικά μετατίθενται.  Εντονοι φόβοι στο κοινωνικό σύνολο για τις καθυστερήσεις που υφίσταται.  Τα χρόνια περιστατικά τα στέλνουμε σπίτι, δήλωσε Διοιkητής Μεγάλου Νοσοκομείου.

Το κράτος σε μια προσπάθεια να απαλύνει την κατακραυγή και τις κατηγορίες για εσωτερική "πτώχευση", πληρώνει με ομόλογα. Οι επιχειρηματίες τα δίνουν collateral στις τράπεζες στο 70% για να πάρουν δάνεια και να τα βγάλουν πέρα, ( αυτό συμβαίνει ήδη). Αλλά έρχεται, ενδεχομένως, ένα haircut ( αυτό μπορεί να συμβεί) και μένουν όλοι στον άσο. Οι τράπεζες ζητάνε να συμπληρωθεί η διαφορά με μετρητά, οι επιχειρηματίες αδυνατούν. Κάποιοι ξεπουλάνε ότι έχουν και δεν έχουν. Αρκετοί χρεοκοπούν.  Ζούμε ένα κύμα, κλεισήματος επιχειρήσεων ( αυτό συμβαίνει ήδη), και νέο κύμα ανεργίας.

Ο φαύλος κύκλος της ανεργίας, οδηγεί σε πτώση της κατανάλωσης  ( αυτό συμβαίνει ήδη) και νέος κύκλος επιχειρήσεων οδηγείται σε αδιέξοδο και κλείνουν η μία μετά την άλλη με πρώτες τις εμπορικές.  ( Αυτό συμβαίνει ήδη)


Το χρηματιστήριο βουτάει. Οι ξένοι ξεπουλάνε με αιτιολογία “No Risk”. Τραπεζικά και ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια πλήττονται άγρια. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πέφτουν κάτω από τα όρια. Σκάνε τα επισφαλή δάνεια που έφθασαν στο Ζενιθ, και είναι άγνωστο που και πως θα αναχαιτισθούν.


Το τραπεζικό σύστημα σφυροκοπείται. Ο κόσμος σπεύδει να πάρει τα λεφτά του από τις τράπεζες, που ήδη έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από το κούρεμα του χαρτοφυλακίου ομολόγων τους.. Οι αξίες των σπιτιών καταρρέουν δίνοντας την χαριστική βολή αφού όλα τα δανεικά είναι με collateral , τα οποία οι δανεισμένοι αδυνατούν να συμπληρώσουν με μετρητά. Συνέβη ήδη στην Ιρλανδία.


Όσο αυξάνεται η ανεργία, αυξάνονται και τα ποσά που πρέπει να καταβάλει το κράτος ως επιδόματα στήριξης,. ( Αυτό συμβαίνει ήδη). To κράτος αδυνατεί να πληρώσει, γεγονός που πυροδοτεί εκρηκτικές κοινωνικές εντάσεις.


Τα ασφαλιστικά ταμεία πλήττονται σφοδρά και αδυνατούν και αυτά να πληρώσουν συντάξεις. Πέρα από το κούρεμα των χαρτοφυλακίων τους, λόγω της ανεργίας πλήττονται τα έσοδα τους από ασφαλιστικές εισφορές.


Ο κόσμος εγκαταλείπει τις πόλεις για την ύπαιθρο. Αλλά και εκεί η γή πλέον δεν αρκεί. Οι ελεύθεροι κλήροι ελάχιστοι ενώ η αναδιανομή τους πολύ δύσκολη καθώς για λίγη γή διαγκωνίζονται περισσότερα μέλη οικογένειας. Οι αγρότες καταβαίνουν στους δρόμους. Κόβεται και πάλι η Ελλάδα στα δύο. ( Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν).


Τα συνδικάτα που αντιτίθενται στις αποκρατικοποιήσεις κατεβάζουν διακόπτες. ( (Ήδη απειλούν). Η  χώρα μένει χωρίς ρεύμα, τηλέφωνα, φυσικό αέριο και καύσιμα. Η βιομηχανική παραγωγή πλήττεται εκ  νέου. Χάνονται παραγγελίες. Οι εξαγωγές καταποντίζονται.


Η αναταραχή διογκώνεται. Διαδηλώσεις επί διαδηλώσεων. Πλήθη στους δρόμους σαν το 1966.  Όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλες τις πόλεις.. Συμπλοκές με τις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και συμπλοκές με μετανάστες που θεωρούνται αποδιοπομπαίος τράγος. Ταραχές ενδεχομένως με νεκρούς και τραυματίες. ( Εχουμε ήδη 3 νεκρούς όταν κάηκαν ζωντανοί από αφιονισμένους αναρχικούς).


Περικυκλώνεται το Κοινοβούλιο, όπως συμβαίνει άλλωστε σχεδόν με κάθε μεγάλη διαδήλωση ως σήμερα. ( Μην ξεχνάμε τι ζήσαμε τον Δεκέμβριο του 2008). Οι συγκοινωνίες  και οι μεταφορές καταρρέουν


Τα πολιτικά κόμματα παραλύουν. Ήδη ο κόσμος δεν τους έχει καμία εμπιστοσύνη , όπως έδειξαν και οι τελευταίες μετρήσεις.


Το ΚΚΕ βγαίνει ανοικτά και ζητά κατάλυση του αστικού κράτους, όπως άλλωστε το κάνει και τώρα ζητώντας επίμονα ανυπακοή. Η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να καταλάβει το Κέντρο της Αθήνας. Μετά τον Άγιο Παντελεήμονα, καταλαμβάνει την Πλατεία Βικτωρίας ( Το δήλωσε προχτές εκπρόσωπος της στον 9.84), έπεται λόγικά η Πλατεία Βάθη, και πολιορκεί την Ομόνοια την οποία φρουρεί το ΚΚΕ.


Τα συνδικάτα καταλαμβάνουν το Πεδίο του Άρεως και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά την Πλατεία Κουμουνδούρου. Οι αναρχικοί βρίσκουν ευκαιρία και καταλαμβάνουν τα Εξάρχεια. Τα Συνδικάτα Μετάλλου στρατοπεδεύουν στον Πειραιά.


Οι δυνάμεις ασφαλείας σαστίζουν. Πολλοί αρνούνται να χτυπήσουν διαδηλωτές. Άλλοι που συμπλέουν ιδεολογικά με την ακροδεξία  δράττουν της ευκαιρίας να προωθήσουν την «εθνική αναμόρφωση της χώρας».

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις. Επεμβαίνει η Εκκλησία, όπως παρενέβη ο Μεσσογαίας Νικόλαος στην Κερατέα. Εμφανίζονται Ιεράρχες που επιδιώκουν να παίξουν το ρόλο του Εθνάρχη Μακάριου.  ( H εκδοχή αυτή, είναι ρήση ανώνυμου πολίτη όταν σχολίασε το πώς αποσοβήθηκαν τα χειρότερα στην Κερατέα).


Παραιτείται η Κυβέρνηση. Πέφτουν οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων. Κανείς πολιτικός της παλαιάς γενιάς δεν θεωρείται αξιόπιστος.


Δημιουργούνται νέοι πολιτικοί σχηματισμοί. Βγαίνουν στην επιφάνεια νέα πρόσωπα.


Αυτό είναι το πιο εφιαλτικό σενάριο. Μακάρι να ήτανε Επιστημονικής Φαντασίας. Δυστυχώς όμως δεν είναι. Τα όσα περικλείει είναι στοιχεία που ήδη έχουν ειπωθεί με τον έναν ή άλλο τρόπο, ή έχουν συμβεί στο παρελθόν άλλοτε ήπια άλλοτε έντονα.


Αυτό το σενάριο θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη όσοι Έλληνες και Ευρωπαίοι, κρατούν, ή νομίζουν ότι κρατούν τις τύχες αυτής της χώρας στα χέρια τους. Για να ξέρουν που θα την οδηγήσουν με τις πράξεις και παραλείψεις τους. Για μην μείνει το 2011 στην Ιστορία ως «Τα Εντεκατιανά»


Καλή Ανάσταση













Τελευταία τροποποίηση στις 10:06 - 21 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.