ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Leading by Example ή Το ζωνάρι των Πολιτικών μας

06:59 - 29 Απρ 2011
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

O εκτροχιασμός των δημοσιονομικών δείχνει μόνο μία κατεύθυνση. Την λήψη νέων μέτρων για να βρεθούν τα 3 ή 4 δισ. ευρώ. Πως θα βρεθούν τα λεφτά; Αύξηση εσόδων πάση θυσία με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής, αύξηση του ΦΠΑ, κατάργηση επιδομάτων και φοροαπαλλαγών και ότι άλλο σκεφθούν οι ειδήμονες.

Επειδή φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή είναι λερναία Ύδρα, αφού υπάρχουν οι φοροφυγάδες αλλά υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν, τότε είναι βέβαιο πως την νύφη θα πληρώσουν και πάλι όσοι δουν το εισόδημα τους να μειώνεται. Πόσο θα μειωθεί; Άγνωστο. Μάλλον μπακαλίστικα θα γίνει το μάζεμα. Τόσα μας λείπουν τόσα θα κόψουμε από δω και από εκεί.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν με την επίφαση των κοινωνικών κριτηρίων ώστε να βγαίνουν οι ειδήμονες μετά στα παράθυρα να λέμε με ήσυχη τη συνείδηση πως κάνανε το καθήκον τους.

Αυτό που δεν μας έχουν πει μέχρι τώρα οι ειδήμονες είναι τι μέτρα έχουν πάρει για τους εαυτούς τους. Πόσος είναι ο μισθός ενός Υπουργού και γιατί πρέπει να είναι τόσο; Παίρνει μισθό Υπουργού και μισθό ( όσο βγαίνει κατ αναλογία) μισθό Βουλευτή ; Δεν είναι σωστό να παραιτηθεί από τον έναν μισθό τουλάχιστον ; Η βουλευτής θα είναι ή Υπουργός… Και τις δύο δουλειές καλά, δεν μπορεί να τις κάνει… Εκτός κι αν ο Υπουργός θεωρείται επάγγελμα oπότε δεν υπάρχει ασυμβίβαστο βουλευτικής και επαγγελματικής δραστηριότητας.

Δεν θα έπρεπε λοιπόν οι ειδήμονες, Βουλευτές και υπουργοί να δώσουν πρώτοι το καλό παράδειγμα; Να είναι οι πρώτοι που θα περικόψουν δραστικά τις απολαβές τους. Που θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα κόψουν τα έξοδα τους;  Να κόψουν από τις απολαβές τους  μισθούς, επιδόματα, απαλλαγές, ατέλειες, σε ποσοστό, όσα κόβονται από τον πληθυσμό; Γιατί να μένουν στο απυρόβλητο; Να κάνει και η Βουλή επιχειρησιακή σύμβαση λόγω εκτάκτων συνθηκών. Να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος που λέει και ο σοφός λαός.

Κάποτε, σε αυτή τη χώρα υπήρχαν πολιτικοί που πέθαιναν στην ψάθα. Μπορεί πολιτικά να ήταν στο αντίπαλο στρατόπεδο και ενδεχομένως υπαίτιοι για πολλά δεινά αλλά τουλάχιστον παρά το γεγονός πως ήταν αλεπούδες της πολιτικής ήταν και παρέμειναν έντιμοι και υποδείγματα λιτής συμπεριφοράς. Να θυμηθούμε , ( ενδεικτικά τους αναφέρω) τον Πλαστήρα, τον Παπασπύρου, τον Παπαληγούρα, τον Αλευρά τον Γεννηματά, τον Κωστή Στεφανόπουλο. και φυσικά την Αριστερά σε μέγιστο βαθμό ( πλην των σαλονάτων διανοητών του καναπέ). Σήμερα ποιόν έχουμε να θυμηθούμε; Άνευ παρεξηγήσεως, ελάχιστους,  μετρημένους στα δάχτυλα

Δυστυχώς, αυτό το Πάσχα που η χώρα βρίσκεται στην Άβυσσο, αρκετοί δεν είχαν καν την ευαισθησία να μείνουν σπίτι τους να κάνουν Πάσχα, αλλά θεάθηκαν σε κοσμικά νησιά, σε κυριλέ πανάκριβα ξενοδοχεία.  Έτσι δίνουν το καλό παράδειγμα; Έτσι προσπαθούν να αναστηλώσουν την χαμένη τιμή της πολιτικής;

Όταν λοιπόν ζητάς από όλους να κόψουν, να στριμωχτούν, όταν σπρώχνεις τμήματα του πληθυσμού στην ανέχεια και στα όρια της φτώχειας, όταν ο ίδιος ο κόσμος αυτός όπως δείχνουν οι μετρήσεις μπορεί μεν να μην σε εμπιστεύεται αλλά παράλληλα σου λέει προχώρα, το εντιμότερο που έχεις να κάνεις είναι πρώτος και καλύτερος να κόψεις και τις δικές σου απολαβές. To Lead by Example.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:44 - 29 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.