ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η συναίνεση απέθανε Ζήτω η συναίνεση

15:20 - 17 Ιουν 2011
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Η συναίνεση απέθανε Ζήτω η συναίνεση. Αυτό είναι το μήνυμα του ανασχηματισμού αφού την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέλαβε μετά από έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις η εσωκομματική αντιπολίτευση. Κάτι είναι κι αυτό αν λάβει κανείς την κατάσταση της χώρας και την σύμπνοια που απαιτείται.

Γιατί κακά τα ψέματα το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ήταν ένα καζάνι ετερόκλητου περιεχομένου που έβραζε, οπότε τώρα ως ένα βαθμό επιτυγχάνεται « εργασιακή ειρήνη» δηλαδή η Κυβέρνηση θα μπορέσει να εργαστεί απερίσπαστη.

Τώρα μία σειρά στελεχών που λειτουργούσαν σύμφωνα με το λαϊκό ρητό « αν ήμουν μια μέρα Πρωθυπουργός» καλούνται να αποδείξουν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος. Προσωπικά έχω αμφιβολίες γιατί είδα την φοβερή κωλοτούμπα όσων ήταν εν εξάλλω καταστάσει χθες το πρωϊ με τα όσα με άκρως μειλίχιο τρόπο έλεγαν μετά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Ξαφνικά τα τραγικά λάθη, τα κενά διακυβέρνησης, η άσπλαχνη αντικοινωνική συμπεριφορά, χάθηκαν ως δια μαγείας.  Το πως και το γιατί δεν χρειάζεται καν να το αναφέρουμε.. Σε αυτή τη χώρα ζούμε όλοι και γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας.

Δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από αυτήν την Κυβέρνηση. Πρώτον γιατί είναι όλα δρομολογημένα από την Εσπερία. Ελάχιστα μπορούν να αποτελέσουν θέματα για επαναδιαπραγμάτευση. Δεύτερον γιατί αν οι «τεχνοκράτες» δεν κατάφεραν πολλά πράγματα, τι να περιμένει κανείς από τους «κοινωνιστές» που μόνο τους μέλημα είναι οι ισορροπίες;  Θα τα βάλουν οι κοινωνιστές  με τις πάσης φύσεως συντεχνίες; Δεν θέλω να φανώ μάντης κακών αλλά οι εκπτώσεις είναι βέβαιες με μαθηματική ακρίβεια. Λέμε πως κάποιοι δεν είχαν εμπειρία διοίκησης. Σωστό. Όμως ας μην ξεχνάμε το τι διοίκηση μας άφησαν κι πως την είχαν διαχειριστεί στο παρελθόν, οι νεοεισελθέντες και εμπειρία κατέχοντες, Η μήπως δεν αποτελούν μέρος του προβλήματος; Ήδη κάποιος από τους νεόκοπους δήλωσε πως δεν θα απολύσει κανέναν. Γιατί να το κάνει άλλωστε;  Αυτό που προέχει είναι να διασωθεί  το πολιτικό σκηνικό. Αυτό έδειξαν οι πρόσφατες εξελίξεις. Μία θαυμαστή ικανότητα προσαρμογής και ένα ισχυρότατο ένστικτο αυτοσυντήρησης με σκοπό την επιβίωση του.

Αλήθεια πως θα συνεργαστούν αρμονικά οι δύο Αντιπρόεδροι.. Θυμάστε τις δηλώσεις Πάγκαλου για το υπουργείο Πολιτισμού… όταν παρέλαβε αν θυμάμαι καλά από τον κύριο Βενιζέλο και για την μαύρη τρύπα..   Αλλά θέλω να δω το και πως ο κ. Παπακωνσταντίνου θα χειριστεί τον κ. Φωτόπουλο της ΓΕΝΟΠ.

Θα ακούσουμε πολλά και διάφορα τις επόμενες ημέρες. Για ανάπτυξη, για νέα πορεία, για μεταρρυθμίσεις, για κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, για ανάταση του ηθικού κλπ κλπ που θα βγάλουν την χώρα από τα αδιέξοδα της. Ό,τι δηλαδή ακούγαμε μέχρι τώρα. Τα ακούμε κάθε φορά που γίνεται μια αλλαγή.  Άλλωστε ο νέος τσάρος διακρίνεται για τη ρητορική δεινότητα του. Απομένει να δούμε πως θα τα πάει και με έργα και κυρίως πως θα τα πάει όταν οι ευρωπαίοι αφού του δώσουν το απαραίτητο περιθώριο να ενημερωθεί, θα αρχίσουν να ζητούν έργα με άκρως μετρήσιμη αποδοτικότητα.

Τα προβλήματα και οι παθογένειες παραμένουν στο ακέραιο. Ελάχιστα έχουν γίνει και όσα έχουν πραγματοποιηθεί  πέρασαν είτε με τα χίλια ζόρια, είτε κολοβά αφού υπήρξαν υπαναχωρήσεις σε πολλά. Πολύ απλά γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση, γιατί αρκετοί από τους υπουργούς δεν πίστευαν σε αυτό που έκαναν… Τι άλλαξε από τη μία μέρα στην άλλη; Και να σταματήσει η καραμέλα για την πρωτοφανή μείωση του ελλείματος.. Ο κόσμος το μείωσε με τον οβολό του και με άγριο τρόπο  αφενός  και αφετέρου και πάλι φέτος τα ελλείματα εκτροχιάζονται γιατί από ανάπτυξη μία τρύπα στο νερό όπως άλλωστε αναμενόταν. 

Όσοι διαφωνούσαν είτε θα έπρεπε να φύγουν, είτε εφόσον σκλήραιναν την στάση τους να διαγραφούν και η κυβέρνηση να έχανε την αυτοδυναμία της. Τώρα ο κ. Παπανδρέου έξυπνα και με σύνεση φερόμενος τους ενσωμάτωσε. πλήρως μοιράζοντας οφίκια. Τώρα θα ανακαλύψουν το τι εστί να ασκείς πραγματική εξουσία. Και λέω έξυπνα φερόμενος για τον κ. Παπανδρέου γιατί κατάφερε, παρά τις μπανανόφλουδες, να μην πάει σε εκλογές τώρα,  την πιο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Γιατί θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα και για τον λαό.

Αν αποτύχουν δεν τρέχει και τίποτα. Θα έχουμε πάρει μία ανάσα σε πολιτικό επίπεδο, θα έχει ξεκαθαρίσει και η Ευρώπη με το πως και με ποιό τρόπο θα σωθεί η ίδια και θα σώσει και εμάς από κόντα, και τότε  κάποια στιγμή θα πάμε σε εκλογές. Τα δύο μεγάλα κόμματα μάλλον δεν βγάζουν αυτοδυναμία οπότε ούτως ή άλλως θα ακολουθήσει η συναίνεση νούμερο δύο προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα, αρκεί το ζητούμενο να είναι αναγέννηση της χώρας και όχι η εδώ και τώρα κατάργηση του νόμου περί της ιθαγένειας των μεταναστών όπως απαίτησε προχτές ο κ. Σαμαράς όπως αποκάλυψε ο ίδιος στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, δείχνοντας και το βεληνεκές και το μακρόπνοο της πολιτικής του σκέψης

Τελευταία τροποποίηση στις 16:26 - 17 Ιουν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.