ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ησυχία... το κτήνος κοιμάται

01:27 - 23 Μαϊ 2012
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Αυτός ο λαός έχει πολύ κοντή μνήμη. Αρνείται να θυμάται. Αρνείται κάθε ενδοσκόπηση. Αρνείται τα προφανή. Και τον λαό, ως κατ’ εικόνα και ομοίωση του, ακολουθεί η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού δυναμικού.

Το μέλλον κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Όχι όμως  λόγω Τσίπρα, ούτε λόγω ακυβερνησίας, ούτε λόγω ασυνεννοησίας. Απειλεί να τιναχτεί γιατί αρμενίζουμε εντελώς στραβά.  Αντί να στοχεύσουμε την καρδιά του κτήνους ασχολούμεθα  με σενάρια τα οποία μολονότι ιδιαίτερης σημασίας δεν είναι πρωτεύοντα, καθώς  είτε η μία πλευρά επικρατήσει, είτε η άλλη,  θα είναι μία απόφαση δημοκρατική, αφού θα είναι η επιλογή του εκλογικού σώματος.

 

Σαφώς και μία κυβέρνηση Αριστεράς για πλείστους όσους λόγους έχει τα εφόδια να μας βάλει σε περιπέτειες, αλλά άλλο τόσο δυστυχώς θα έχει μία κυβέρνηση της άλλης πλευράς. Αλλωστε η άλλη πλευρά μας έφερε στο χάλι που είμαστε σήμερα.
Και οι δύο πλευρές  με τις θέσεις τους,  δημιουργούν και ενισχύουν διλλήματα όπως «Ευρώ η Δραχμή», «Ευρώπη ή Ανατολή» ,  Μνημόνιο- Αντιμνημόνιο κλπ, διλήμματα που είναι υπαρκτά, παρά το γεγονός ότι ακόμη και η πλέον σκληροπυρηνική Συνισττώσα του ΣΥΡΙΖΑ όπως η ΚΟΕ , αποφάσισε να συμπλεύσει με την Ευρώπη.  Την Ευρώπη των Λαών.  Σεβαστό και θεμιτό.

 

Είναι δε αναμενόμενο και λογικό , με τις δυναμικές που αναπτύσσονται , τα διλλήματα αυτά να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων και του ενδιαφέροντος, ελληνικού και ξένου.

 

Ωστόσο, αυτό που δεν είναι λογικό, είναι πως για το κτήνος κανείς δεν μιλά, με αποτέλεσμα να κοιμάται αμέριμνο και ήσυχο χαμογελώντας με αυτά που βλέπει και ακούει.

 

Ποιο είναι το κτήνος;  To έλλειμμα. Μήπως θα πρέπει να ξαναθυμηθούμε πως δημιουργήθηκε αυτό το κτήνος; Τι το γέννησε και τι το εξέθρεψε; Αντί να σπαταλάμε φαιά ουσία, χρόνο και δυναμικότητα ασχολούμενοι με το ούτως ή άλλως υπό αναίρεση με τον άλφα ή β τρόπο μνημόνιο, καλό θα είναι να δούμε πως θα γιατρέψουμε τα ελλείμματα.

 

Η ανάπτυξη, την οποία όλοι ευαγγελίζονται, δεν είναι κάτι το αόριστο. Δεν είναι γενική και αόριστη προτροπή. Είναι απολύτως μετρήσιμη στρατηγική. Αλλά μην ξεχνάμε ότι ανάπτυξη είχαμε και την ώρα που δημιουργούσαμε τερατώδη ελλείμματα που μας έφεραν ως εδώ.

 

Μήπως λοιπόν, κάποιοι από τους πολιτικούς που ζητούν την ψήφο μας, κάποιοι από αυτούς που ξημεροβραδιάζονται στα τηλεπαράθυρα, αλλά και κάποιοι από τους τηλεαστέρες, να αρχίσουν να ασχολούνται με την ελληνική ασθένεια?

 

Κάποιος να ενγμερώνει για το τι προβλέπουν τα κομματικά προγράμματα για την εξάλειψη των ελλειμμάτων; Για την πάταξη της διαφθοράς; Για την εξυγίανση του Δημοσίου;  Για την ουσιαστική ( και όχι λογιστική) ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας;  Τι προβλέπουν για την γεωργία;  Για την μεταποίηση; Πως θα προωθήσουν την καινοτομία;  Για το ποιές μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικές και πως θα εφαρμοστούν.... Απλά ερωτήματα.  Και από τις απαντήσεις ο τηλεθεατής ή ακροατής ή αναγνώστης ας βγάλει τα συμπεράσματα του και ας διαλέξει κόμμα ή έστω στρατόπεδο.

 

Φοβάμαι όμως, πως αν τεθούν ξαφνικά ( όπως το ξαφνικό διαγώνισμα στο σχολείο), τέτοια ερωτήματα κυρίως στα τηλεπαράθυρα… θα πέσει πανικός. Να μην σας πως πως ελάχιστοι ίσως ψελλίσουν κάτι.

 

Αυτό το γνωρίζει το κτήνος… Γι’ αυτό και όπως είπα κοιμάται αμέριμνο τον ύπνο του αδίκου.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:42 - 23 Μαϊ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.