ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Από μικρό και από τρελλό

09:07 - 21 Δεκ 2016
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Η χώρα οδεύει για μία ακόμη φορά σε αδιέξοδο και αρκετοί πιστεύουν πως ενδέχεται να ξαναζήσουμε το θρίλερ του καλοκαιριού του 2015. Δεν είναι λίγοι που προβλέπουν εκλογές αφού τις τελευταίες ημέρες η Κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία κλιμακώνει τη ρητορική ρήξης με τους Θεσμούς. Το αστείο δε που κυκλοφορεί ως επιβεβαίωση του ότι πάμε για εκλογές είναι πως ο προτελευταίος Πρωθυπουργός που κούνησε το δάχτυλο του στο ΔΝΤ ήταν ο Σαμαράς…

Αν όμως δει κάποιος πιο προσεκτικά το παρελθόν αυτής της Κυβέρνησης  αλλά και όσα διαδραματίζονται τόσο σε διαπραγματευτικό όσο και σε ευρύτερο ευρωπαϊκό πολιτικό επίπεδο μπορεί να βγάλει διαφορετικά συμπεράσματα.

 

Η παρούσα Κυβέρνηση είναι μαιτρ στην κωλοτούμπα. Όπως λέει ο σοφός λαός , Σκύλος που γαυγίζει δε δαγκώνει.

 

Η ρητορική ρήξης είναι για εσωτερική κατανάλωση καθώς προσπαθεί να διατηρήσει το καταρρέον «αριστερό» πολιτικό κεφάλαιο που έχει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως και οι Θεσμοί δεν είναι παράλογοι εξ ίσου ανεύθυνοι και επικίνδυνοι.  Αυτά που ζητούν σαφώς και διαλύουν την ελάχιστη κοινωνική συνοχή που έχει απομείνει.

 

Το παρελθόν έχει δείξει λοιπόν πως στο και πέντε λύση θα βρεθεί. Σήμερα όπως όλα δείχνουν οι εταίροι θα μας πουν πως  το περιβόητο μέρισμα ναι μεν δόθηκε με μονομερή απόφαση και χωρίς προηγούμενη συνεννόηση , ωστόσο δεν  επηρεάζει  τα μακροοικονομικά μας και πολύ οπότε προχωράμε στην αξιολόγηση

 

Άλλωστε, ξέρουν πως ούτως ή άλλως  ότι το πλεόνασμα είναι ψευδεπίγραφο επί της ουσίας αφού το κράτος μπαταχτσής χρωστά 6.3 δισ. που κάποια στιγμή πρέπει να καταβάλει, δηλαδή κάνουν άλλη μία φορά τα στραβά μάτια στη περήφανη δημιουργική λογιστική.

 

Οσον δε αφορά τη αξιολόγηση, όλα είναι πλέον λυμένα. Τα ελάχιστα εργασιακά συμφωνήθηκαν και το καυτό θέμα των απολύσεων θα το λύσει δια παντός το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είτε προς τη μία είτε προς την άλλη πλευρά.

 

Μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση , μπαίνουμε και στην ποσοτική χαλάρωση που ουσιαστικά είναι το άμεσο ζητούμενο.

 

Η κουβέντα για τα ελλείμματα , αναβάλλεται ούτως ή άλλως για αργότερα με το λογικό πρόσχημα πως πρέπει πλέον να μπει στο παιχνίδι και ο Τραμπ,  αλλά και εκεί θα βρεθεί μια λύση την οποία έχει προτείνει ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος δηλαδή έλλειμμα 2,5% και 1% να το κάνουμε ότι θέλουμε. 

 

Το ΔΝΤ δεν θα μπορεί παρά να συμφωνήσει και αυτό με την απόφαση του Ευρωπαίκού Δικαστηρίου ενώ για το ασφαλιστικό και ένας πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει  πως όταν ο ΕΦΚΑ ξεκινά με 2,9 δισ. έλλειμμα , όταν η σχέση εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι  στο τρομακτικό 1,27 προς 1 , όταν η ανάπτυξη που κάποια στιγμή θα ξεκινήσει θα φέρει εργαζόμενους είτε με μερική απασχόληση είτε με 550 μικτά… μόνο επαρκή έσοδα στον ασφαλιστικό σου φορέα δεν μπορείς να εξασφαλίσεις και αργά ή γρήγορα το ασφαλιστικό θα επανέλθει δριμύτερο στο τραπέζι.

 

Όλα δηλαδή είναι λυμένα από τώρα.

 

Ωστόσο πέραν των εκλογών πολλοί φοβούνται για δημοψήφισμα που θα ήταν αυτοκτονικό. Και αυτό το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας. Ούτε αυτό θα το κάνει γιατί γνωρίζει πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα φέρει το χάος. Το γνώριζε και το 2015 όταν  ταχυδακτυλουργικά ανέτρεψε το αποτέλεσμα του «Όχι»  γιατί σκέφτηκε όπως ο ίδιος δήλωσε τον πόνο και την οδύνη που θα προκαλούσε… Το ίδιο θα κάνει και τώρα.

 

Μπορεί να πανηγυρίζει ως μέγιστο κατόρθωμα το ότι αφού αύξησε το χρέος κατά 86 δισ. κατάφερε να το κατεβάσει κατά 46 δις. το 2060, πανηγυρισμός που αυτό φέρνει  στη σκέψη το straitjacket, ( ζουρλομαδύας για να είμαι σαφής και όχι το άλλο το πορνοδιαστροφικό της αργκώ),  λέξη των ημερών, ωστόσο επειδή από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια δήλωσε πως το λαό δεν θα τον αφήσει στα χέρια των yes men, δηλαδή δεν έχει σκοπό να αφήσει την εξουσία προς το παρόν.

 

Κάπως έτσι, όλα για μία ακόμη φορά θα κλείσουν βιαστικά και προσωρινά για να ανοίξουν με μεγαλύτερη ένταση όταν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των ευρωπαϊκών εκλογών  σε Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία και φυσικά τη Γερμανία.

 

Ως τότε βλέπουμε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.