ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Τροχός δεν γύρισε...

15:53 - 28 Δεκ 2016
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Οιωνός: Στοιχείο που δείχνει τι θα γίνει στο μέλλον. Και δυστυχώς ένας μεγαλοπρεπής οιωνός στον οποίο πολλά είχαμε εναποθέσει πέθανε εν τη γενέσει του..Ο οιωνός δεν ήταν άλλος από τη μεγαλοπρεπή ρόδα στην Πλατεία Συντάγματος. Ένας γιγαντιαίος τροχός στον οποίο ενδόμυχα είχαμε εναποθέσει ελπίδες επί τη εμφανίσει του. Διότι όπως λέει ο σοφός λαός.. «Θα γυρίσει ο τροχός... θα... ο φτωχός»...

Ελα όμως που ο βοριάς που τα αρνάκια παγώνει , είχε άλλα σχέδια  και ο τροχός μας έμεινε αμανάτι να τον κοιτάμε...και να κλαίμε βουβά... βέβαιοι πλέον πως ο τροχός δεν θα γυρίσει, οι ελπιδές χάθηκαν και το 2017 προελαύνει το ίδιο αν όχι πιο απειλητικό από το 2016...

Το απειλητικό είναι μάλλον ήπιος χαρακτηρισμός. Απειλητικότατο θα έλεγα. Δεν θα αναφερθώ στα γνωστά. Την φοροεπιδρομή με τους έμμεσους φόρους  ή την μείωση του εισδήματος που επιφέρουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές  εισφορές. Κάπως έπρεπε να μαζευτούν τα χρήματα  για να δημιουργηθεί το πλασματικό και λογιστικά δημιουργικό πλεόνασμα.

Το λέω και το επαναλαμβάνω. Δεν μπορείς να μιλάς για πλεόνασμα οταν χρωστάς 6.5 δισ. Είσαι μπαταχτσής κατά πως λέει η πιάτσα και μια του κλέφτη δυό του κλέφτη... θα σε πάρουνε χαμπάρι αν δεν σ έχουνε πάρει χαμπάρι ήδη. Το ξέρει καλά ο Υπουργός των Οικονομικών μας  πόσο δε μάλλον ο Πρωθυπουργός μας γιαυτό κι έσπευσαν σα βρεγμένες γάτες έστω και αφού είχε λαλήσει ο αλέκτωρ να διαβεβαιώσουν  ότι δεν θα ξαναθετήσουν τα συμφωνημένα και πως θα ενεργοποιήσουν τον κόφτη αν δεν πιάσουν τους στόχους του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα.

Για το 2016 δεν φοβούνται. Με τις γνωστές αλχημείες ο στόχος θα επιτευχθεί.. Δεν πληρώνουμε όσα χρωστάμε άρα έχουμε πλεόνασμα. Για το 2017 έχουμε καλύψει ως ένα βαθμό τα νώτα μας αφού έχουμε βάλει άλλα 2,5 δισ. φόρους. Τι θα καλύψουν όμως με αυτά όταν το ΕΦΚΑ ξεκινά με 1,1 δισ. έλλειμα και το και ο ΕΤΕΑΕΠ με 1,2 δισ ?  Και τι θα απομείνει αν αποφασίσει να πληρώσει έστω και το ένα τρίτο σε όσα χρωστάει ? 

Και φτάνουμε στο 2018 όπου έχει συμφωνηθεί και περίτρανα επαναβεβαιώνουν πως το πλεόνσμα θα είναι 3,5% επί του ΑΕΠ... Όταν καταφέρνει το 0,5% μην πληρώνοντας, όταν το 2017 ξεκινά με σοβαρότατο έλλειμα στο ασφαλιστικό και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη... πως στον καλό θα  καταφέρει να επιτύχει το 3,5% ?  Και όχι μόνο αυτό, βεβαιώνει πως θα το πετύχει βάζοντας υποθήκη για το 2019 , 2020 κοκ. ;Oταν θα πάει να διαπραγματευτεί για το μεσοπρόθεσμο  τι θα τους πεί.

Το ΑΕΠ μας το 2015 ήταν σε σταθερές τιμές 176,1 δισ. ευρώ. Για το 2016 η  ανάπτυξη προβλέπετε απειροελάχιστη στο 0,1% ενώ το 2017 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση 2,7% δηλαδή το ΑΕΠ  θα πάει στο στα 181,77 δισ. ευρώ. . Το 2018 προβλέπεται ενίσχυση κατά 1,7% με το ΑΕΠ να διαμορφώνεται στα 185 δισ. Το πλεόνασμα για το 2018 με βάση τα υπεσχημένα θα πρέπει να είναι  6.5 δισ. ευρώ.

Το αντεπιχείρημα είναι ο κόσμος θα συνεχίσει να πληρώνει τις πάσης φύσεως φορολογικές υποχρεώσεις του...Να τις πληρώνει από που ?  Εδώ με λιγότερη φορολογία τα ανεξόφλητα έχουν φθάσει στο ύψος ρεκορ των 93 δις. ευρώ.. Μέχρι τώρα κουτσά στραβά... όσοι μπορούσαν πλήρωναν.. Πολύ πιθανόν με αυτά που υπήρχαν στο σεντούκι... Έχει μείνει όμως τίποτα;  και μέχρι πότε θα μπορούν να πληρώνουν;

Αυτά τα γνωρίζει πολύ καλά ο Υπουργός των Οικονομικών μας και ο Πρωθυπουργός και αυτός ήταν ο λόγος που έσπευσαν να βεβαιώσουν πως «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν τη διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016». Για το 2017 και 2018 ούτε λόγος φυσικά. 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:53 - 28 Δεκ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.