ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλοι τo βλέπουν αλλά πόσοι το αντιλαμβάνονται;

13:45 - 16 Φεβ 2017
Τάκης Λαϊνάς

Γράφει ο Τάκης Λαϊνάς

Ο Economist στην τελευταία του έκθεση για τη χώρα επισημαίνει πως μπορεί να μην έχουμε Grexit τώρα αλλά δεν είναι απίθανο να συμβεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια με πιθανότητα 60%.

Δεν χρειάζεται μεγάλη σοφία για να αντιληφθεί κάποιος πως αυτά που γράφει ο Economist έχουν κάποια λογική, αφού τίποτα δεν δείχνει πως διορθωνόμαστε, αλλάζουμε νοοτροπία και κινούμαστε σε κατεύθυνση μιας ουσιαστικής ανασυγκρότησης και ενός εθνικού σχεδίου.

 

Η Κυβέρνηση το μόνο που έχει να επαίρεται είναι πως πέτυχε πλεόνασμα 2% αντί για 0.5% που ήταν ο στόχος.. Φυσικά όλοι γνωρίζουμε πως το πώς επιτεύχθηκε..

 

Η αφαίμαξη συνεχίζεται και το 2017 με τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές  που οδηγούν σε απόγνωση  το μεγαλύτερο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και των επιχειρήσεων.

 

Το 2016 σχεδόν 100 επιχειρήσεις την ημέρα κατέβασαν ρολά. Τα λουκέτα ανήλθαν σε 33.606, όταν οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων δεν ξεπέρασαν τις 28.250. Τα περισσότερα λουκέτα καταγράφηκαν στις ατομικές επιχειρήσεις καθώς έκλεισαν πάνω από 21 χιλιάδες επιχειρήσεις.

 

Τη διετία 2105-2016 έκλεισαν 105.000 μπλοκάκια ενώ οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές από το 2017 εκτιμάται ότι θα εκτινάξουν τη διακοπή δραστηριότητας.

 

Εν τω μεταξύ οι μισοί Έλληνες χρωστούν χρήματα που δεν υπάρχουν για να καταβληθούν αφού 4.312.287 φορολογούμενοι χρωστούν στην εφορία πάνω από 95 δισ. ευρώ ενώ τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 25 με 28 δισ. ευρώ. Τα κόκκινα δάνεια αγγίζουν τα  107 δισ. ευρώ και δεν έχει γίνει τίποτα ώστε να βρεθεί μία λύση.

 

Η διόγκωση του προβλήματος συνεχίζεται αφού κάθε μήνα εκτιμάται ότι  προστίθενται ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω του ενός δισ. ευρώ προς την Εφορία και τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.  

 

Καμία νέα επένδυση δεν φαίνεται στον ορίζοντα, ενώ εγείρονται σοβαρά εμπόδια στις ήδη αποφασισμένες.. όπως το Ελληνικό.

 

Την ίδια στιγμή ο δείκτης της ανεργίας παραμένει ακίνητος με 25.000 θέσεις εργασίας να έχουν χαθεί τον Ιανουάριο. Βρισκόμαστε μόλις στην αρχή του 2017…

 

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι μιλούν από μόνοι τους αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Εξ άλλου  όπως έγραψε κάποιος στο FB "η όραση ανήκει σε όλους ενώ η αντίληψη σε λίγους..."

 

Η λογική λέει πως αν συνεχίσουμε έτσι όλο αυτό θα σκάσει κάποια στιγμή.. ξαφνικά  και θα παρασύρει την χώρα και την κοινωνία στην καταστροφή, κάτι που δεν αντιλαμβάνονται ή για να είμαστε πιο δίκαιοι, δεν θέλουν να αντιληφθούν ούτε οι κυβερνώντες ούτε οι αντιπολιτευόμενοι... Υποτιμούν τη ρήση της Άγκαθα Κρίστι πως  «Ο Θάνατος δεν έρχεται πάντα όταν τον περιμένεις».

 

Αν το είχαν αντιληφθεί  θα είχαν αλλάξει πορεία και θα είχαν φροντίσει να αναχαιτίσουν τη λαίλαπα με κάθε τρόπο και όχι με λεονταρισμούς, ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και ευχολόγια. 

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.