ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ου γάρ έρχεται μόνον»

08:41 - 03 Μαϊ 2010
Ο κυνισμός φαίνεται πως αποτελεί γεροντική ασθένεια. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η περίπτωση των ηλικιωμένων Αμερικανών πολιτών και ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίζουν το σοβαρό θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε η Gallup Inc στις ΗΠΑ, όπου παρατηρείται πως, αν και η πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών πιστεύουν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί εξαιρετικά σοβαρό θέμα, παρόλα αυτά, οι μεγαλύτερες ηλικίες θεωρούν ότι τα ΜΜΕ -για τα οποία αποτελεί πρώτο θέμα στις ειδήσεις τους διεθνώς- απλώς υπερβάλουν. Και το χειρότερο είναι πως αυτές οι ηλικίες αντιπροσωπεύουν το ανησυχητικό ποσοστό του 41%. Αυτό, το ιστορικό υψηλό,  αποτελεί ρεκόρ για τις επικρατούσες αναφορές σχετικά με την υπερθέρμανση του πλανήτη, στις περισσότερες σφυγμομετρήσεις εδώ και μια δεκαετία.

Το 2006, οι περισσότεροι Αμερικανοί (38%), πίστευαν, ότι τα δελτία ειδήσεων υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έναντι του 30% οι οποίοι θεωρούσαν ότι υπερβάλουν. Σήμερα, όπως αναφέρεται στην σφυγμομέτρηση της Gallop Inc για το περιβάλλον, οι περισσότεροι Αμερικανοί (41%), δηλώνουν, ότι το πρόβλημα είναι «υπερτιμημένο» έναντι του 28% που δηλώνουν, ότι είναι υποβαθμισμένο. Η τάση αυτή δεν είναι κάτι καινούργιο παρότι διακρίνεται από σχετική ρευστότητα. Καταγράφεται από το 2001 και φτάνει στο υψηλότερο ποσοστό (38%) το 2004. Ακολουθεί μια σχετική υποχώρηση κατά τα επόμενα δυο χρόνια και επανακάμπτει στη συνέχεια Αλλά το σημερινό 41% είναι το υψηλότερο από το 1997.

Το 1997 οι Ρεπουμπλικάνοι πίστευαν, ότι τα ΜΜΕ υπερέβαλαν για την υπερθέρμανση του πλανήτη και εξακολουθούν να το πιστεύουν μέχρι σήμερα. Η σφυγμομέτρηση δείχνει, ότι το 2009 οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβητίες αυξήθηκαν, από το 59% που αντιπροσώπευαν το 2008, στο 66% το 2009. Οι Δημοκρατικοί παρέμειναν στο 29% χωρίς καμία μεταβολή, ενώ οι Ανεξάρτητοι από το 33% στο 44% το 2009. Αυτό, που αξίζει να επισημάνουμε, είναι το ανησυχητικό εύρημα ότι οι ηλικίες που αμφισβητούν τη σοβαρότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, βαίνουν αυξανόμενες από 30 ετών και άνω.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί αμφιβάλουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί «σοβαρή απειλή»

Το 68% των ενηλίκων στις ΗΠΑ, πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θα εκδηλωθούν κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής τους. Ωστόσο, μόνο το 38% των Αμερικανών φοβάται ότι η υπερθέρμανση αποτελεί σοβαρή απειλή για τη ζωή τους. Βεβαίως το ποσοστό όσων θεωρούν την υπερθέρμανση του πλανήτη σοβαρή απειλή αυξήθηκε σταδιακά από 25% που ήταν το 1997 σε 40% το 2008.

Το 2009 παρουσίασε πτώση στο 38%, η οποία στατιστικά, δεν θεωρείται σημαντική, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά από το 1997, που το ποσοστό των Αμερικανών οι οποίοι ανησυχούν δεν καταγράφει αύξηση. Και αυτό το γεγονός συνιστά απειλή από μόνο του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.