ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελπίδα, για τις επιχειρήσεις χαμηλής τεχνολογίας (low tech)

08:52 - 14 Μαϊ 2010
Οι επιχειρήσεις, που ειδικεύονται στην παροχή προϊόντων/υπηρεσιών – και οι οποίες αναφέρονται ως low tech – για την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων συστημάτων/υλικών μόνωσης, ψύξης και θέρμανσης παλαιών κτηρίων, μπορούν να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας, από όσες μπορούν να δημιουργήσουν – τουλάχιστον άμεσα – οι επιχειρήσεις ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας!

Οι άνθρωποι που χαράσσουν τις πολιτικές στην «καθαρή» τεχνολογία, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, είναι πολύ πιθανόν να απογοητευτούν. Η καινοτομία στον τομέα της εντατικής έρευνας και ανάπτυξης (R&D) μπορεί να παίξει ζωτικό ρόλο, αφενός στην προσπάθεια αύξησης της παραγωγικότητας και των οφελών για τις βιομηχανίες υλικών υψηλής τεχνολογίας, και αφετέρου στην ευρύτερη οικονομία. Αλλά, αυτοί οι τομείς από μόνοι τους, είναι πολύ μικροί για να κάνουν τη διαφορά στην οικονομία, στην ανάπτυξη και την απασχόληση.

Αυτά, είναι μερικά από τα ευρήματα της νέας έρευνας του McKinsey Global Institute (MGI), το οποίο εξετάζει ποιοι παράγοντες οδηγούν στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών, όπως επίσης, ποιες πολιτικές (οι οποίες έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα), έχουν επιτύχει ή αποτύχει ή δημιούργησαν θέσεις εργασίας και ανάπτυξης, σε έξι τομείς σε οκτώ χώρες. Πολλές κυβερνήσεις, αφυπνισμένες πλέον από την οικονομική κρίση, προσπαθούν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με ταχύτερους ρυθμούς. Η ευθραυστότητα του περιβάλλοντος, φαίνεται πως αυξάνει την υπευθυνότητα των επιχειρήσεων για σωστή κοινωνική πολιτική. Ενώ κατά το παρελθόν, συχνά το κατόρθωναν ή δεν το κατόρθωναν, λόγω του ότι βασίζονταν κυρίως στη μακροοικονομική θεώρηση των πραγμάτων –δηλαδή κατά πόσο μια χώρα είναι περισσότερο ή λιγότερο ανταγωνιστική από μια άλλη.

Δυστυχώς, η προσέγγιση αυτή δεν αντανακλούσε το γεγονός ότι οι συνθήκες, μέσω των οποίων προάγεται η ανταγωνιστικότητα, διαφέρουν σημαντικά από τομέα σε τομέα – και κατά συνεπεια διαφέρει και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών. Με το δεδομένο αυτό, η MGI επιλέγει ένα τομέα, βασιζόμενη στην απόδοση της δραστηριοποίησης του και πως αυτή βοηθά τους ανθρώπους που χαράσσουν πολιτικές να πάρουν τις σωστές αποφάσεις. Η αναζήτηση νέων θέσεων εργασίας, για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανότερο να καρποφορήσει στους τομείς των τοπικών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων παροχής κτηριακών/οικιακών υπηρεσιών.

Το συμπέρασμα της έρευνας, δίνει ελπίδα και, στις μικρομεσαίες, χαμηλής τεχνολογίας (low tech), επιχειρήσεις της χώρας μας, για αύξηση των εργασιών τους, αλλά και για αύξηση της απασχόλησης – δεδομένου του πρόσφατου σχεδίου της κυβέρνησης, για την βελτίωση των παλαιών κτηρίων και την αντικατάσταση των απαρχαιωμένων υλικών μόνωσης, θέρμανσης και ψύξης.

Επιπροσθέτως, οι οικονομικές επιδοτήσεις που παρέχει το σχέδιο στους ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα αντί - ενεργειακά και φθαρμένα υλικά των κατοικιών τους, βοηθά, όχι μόνο στην προσπάθεια της χώρας για εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και στην αισθητική βελτίωση των κτηρίων και των συνθηκών ποιότητας ζωής των πολιτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.