ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα smartphones θα αντικαταστήσουν τα τηλεχειριστήρια (;)

08:43 - 18 Ιουν 2010
Τα τηλεχειριστήρια ή τηλεκοντρόλ, όπως συνηθίζουμε να τα αποκαλούμε, τα τελευταία 50 χρόνια αποτελούσαν ένα εντυπωσιακό τρόπο ρύθμισης και λειτουργίας των διαφόρων, οικιακών ηλεκτρονικών συσκευών μας και όχι μόνο. Αλλά, η εξέλιξη στην τεχνολογία τους, δεν ήταν τόσο καινοτομική, όσο αυτή των smartphones. Και εδώ προκύπτει το ερώτημα, αν τα smartphones, μπορεί μια μέρα να αντικαταστήσουν τα διάφορα τηλεχειριστήρια.

Η πολλά υποσχόμενη σύγκλιση των ηλεκτρονικών συσκευών, που βρίσκονται σε κάθε σπίτι εδώ και δεκαετίες, αρχίζει να υλοποιείται. Οι κονσόλες των βίντεο-παιχνιδιών, κατεβάζουν παιχνίδια. Τα DVD players και οι HDTV’s (τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας), μπορούν να συνδέονται, πλέον με το YouTube και να παίζουν ταινίες, τις οποίες μας δίνεται η δυνατότητα να τις απολαμβάνουμε μέσα από τα home theater sets. Όλη αυτή η εξέλιξη της τεχνολογίας των οικιακών ηλεκτρονικών συσκευών, δεν ακολουθήθηκε από παράλληλη εξέλιξη των τηλεχειριστηρίων . Οι βαριές, διπλής χρήσης, touch-screen, συσκευές τηλεκοντρόλ ήταν της μόδας για λίγο (τουλάχιστον για αυτούς, που είχαν την οικονομική δυνατότητα να τις αγοράσουν και να τις συνδέσουν- εγκαταστήσουν).

Σε αυτή την εξέλιξη, η Logitech, έκανε καλή δουλειά με τα υπέροχα Harmony remotes, τα οποία κατέβαζαν τους κωδικούς συσκευών από το Internet και μπορούσαν πρακτικά, να ελέγχουν όλα τα μηχανήματα που έχουμε στο σπίτι. Αλλά, οι τηλεοράσεις και τα διάφορα set-top boxes, δεν είναι εύκολο να τα χειριστεί κάποιος από μια συσκευή τηλεκοντρόλ στο μέγεθος μιας παντόφλας, ή ακόμα και από μια υπέροχη συσκευή σαν αυτή της Logitech.

Για παράδειγμα, το PlayStation 3 χρησιμοποιεί Bluetooth, αχρηστεύοντας τη συσκευή τηλεκοντρόλ, χωρίς τις πρόσθετες και πολύ ακριβές εφαρμογές που χρειάζονται για να μετατρέψουν ένα σήμα σε infrared. Τον Μάιο, η  Google ανακοίνωσε την τηλεοπτική της συνεργασία, με την Intel, Sony και Best Buy, μεταξύ άλλων, για να φέρει περισσότερο περιεχόμενο internet στις τηλεοράσεις και περισσότερο τηλεοπτικό περιεχόμενο στο internet. Αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι μια ακόμα ένδειξη, ότι οι home theater συσκευές – οι οποίες βαίνουν αυξανόμενες σε σύνδεση με το internet – θα είναι πιο εξαρτημένες στις βασικές εφαρμογές του Web, στην αναζήτηση περιεχομένου και των τάσεων του. Και είναι πολύ πιθανό, να μην χρειάζεται να έχουμε πρόσβαση σε αυτές μέσω ενός keyboard, ενός mouse ή ενός laptop, αλλά θα μπορούμε να τις ελέγχουμε με συσκευές όπως τα iPod Touch, Android phones, iPad και άλλες συσκευές ή τηλέφωνα τα οποία δεν έχουμε δει ακόμα.

Μια από αυτές τις συσκευές, είναι η RedEye Mini, η οποία συνδέεται στην υποδοχή των ακουστικών ενός κινητού τηλεφώνου και μεταφέρει infrared σήματα στο home theater, επιτρέποντάς μας, να ορίσουμε τις απαραίτητες εντολές, με τις οποίες θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τηλεόραση, να ακούσουμε μουσική ή να βιντεοσκοπήσουμε ένα πρόγραμμα στο DVR μας. Η Samsung, η Pioneer και η Sony έχουν επίσης παρουσιάσει εφαρμογές, οι οποίες μας επιτρέπουν να ελέγχουμε διάφορες συσκευές, όπως τηλεοράσεις και Blu-ray players, αρκεί να είναι συνδεδεμένες στο ίδιο ασύρματο δίκτυο με αυτό του τηλεφώνου μας. Και έπεται συνέχεια!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.