ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καινοτομία: To θεμέλιο της ανάπτυξης

09:13 - 21 Σεπ 2010
Τα στελέχη διοίκησης των επιχειρήσεων, επωμίζονται, μεταξύ άλλων, την ευθύνη του καθορισμού προτεραιοτήτων, που συμπεριλαμβάνουν την καινοτομία, με στόχο την ανάπτυξη. Στόχος μάλλον δύσκολος υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες. Ωστόσο, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, τα περισσότερα στελέχη εκτιμούν, ότι παρά την έντονη προσπάθεια πολλών επιχειρήσεων διεθνώς προς αυτή την κατεύθυνση, η πρόκληση παραμένει μεγάλη.

Οι οργανωτικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των καινοτομικών ιδεών και των συγκεκριμένων διαδικασιών για την παραγωγή τους, καθώς και των υποστηρικτικών κρίκων που τις συνδέουν με τις υπόλοιπες λειτουργίες των επιχειρήσεων, αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση. Όσο δύσκολο και αν είναι για τις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν οργανωτικές αλλαγές, σε ένα αυξανόμενα πολύπλοκο περιβάλλον, έχει αποδειχθεί πως όταν αποφασίζουν να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην καινοτομία, το αποτέλεσμα μόνο θετικό μπορεί να είναι. Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις οφείλουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό την επιτυχία τους στην καινοτομία.

Οι επιχειρήσεις, οι οποίες θέτουν επίσημα τέτοιες προτεραιότητες, δηλαδή συμπεριλαμβάνουν την καινοτομία σαν μέρος της διαδικασίας του στρατηγικού τους σχεδιασμού, είναι πιθανό, όπως δείχνουν οι έρευνες, να επιτύχουν την εμπορευσιμότητα των καινοτομικών ιδεών πολύ πιο αποτελεσματικά από άλλες, για τις οποίες η καινοτομία δεν αποτελεί προτεραιότητα. Επιπροσθέτως, διασφαλίζοντας με σφικτή διαχείριση τις καινοτομικές ιδέες, σε συνδυασμό με την εμπορευσιμότητά τους, μπορεί να απογειώσουν την απόδοση τους.

Την πρόκληση αυτή, αναγνώρισαν από κοινού ο  ΣΕΒ και η EUROBANK, και με μια αξιέπαινη πρωτοβουλία προκήρυξαν ένα διαγωνισμό, που στοχεύει στην ενθάρρυνση της έρευνας και παραγωγής καινοτομίας καθώς και της εξωστρέφειας, ως βασικής φιλοσοφίας για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και την προβολή των δημιουργικών και παραγωγικών δυνατοτήτων της.

Επιπλέον, στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργασιών ανάμεσα στην επιχειρηματική κοινότητα, τους εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού κλάδου, τους ερευνητές και τους φορείς καινοτομίας (για περισσότερες πληροφορίες klik στο (www.kainotomeis.gr)

Είναι γνωστό ότι στη χώρα μας η οικονομική ενίσχυση για την έρευνα και ανάπτυξη, σε αριθμούς, τόσο σε κρατικό όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο, είναι η χαμηλότερη στο δυτικό κόσμο, σε όλους τους τομείς: πανεπιστημιακό, βιομηχανικό, επιχειρηματικό, τεχνολογικό, ιατρικό κλπ. Η δε έλλειψη ενδιαφέροντος των υπευθύνων του κράτους για την έρευνα και ανάπτυξη και κατ’ επέκταση για την καινοτομία, είναι σκανδαλώδης. Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία των δύο οργανισμών. Ειδικότερα σήμερα, που οι καιροί επιβάλουν τον προσανατολισμό των επιχειρήσεων στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και την ανεύρεση τρόπων διεξόδου από την κρίση – και όχι μόνο - στη χώρα μας.

Η πρωτοβουλία  αυτή, έρχεται να επιβραβεύσει όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης καινοτομικών ιδεών αλλά για διάφορους λόγους, δεν έχουν τη δυνατότητα να τις αξιοποιήσουν ή την ευκαιρία να τις αναδείξουν. Στόχος, λένε οι οργανωτές του διαγωνισμού, είναι να κινητοποιηθούν δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και να ενθαρρυνθεί η έρευνα και η καινοτομία, που αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την αναβάθμιση της παραγωγικής βάσης και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Εξάλλου, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ σχετικά, στις επιχειρήσεις όποιος δεν ανανεώνεται, παρακμάζει. Όποιος δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη της αλλαγής είναι καταδικασμένος!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.