ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι μεγάλοι ηγέτες αποδίδουν μεγάλη σημασία στα λαμπρά μυαλά...

08:58 - 06 Μαϊ 2011
Αν οι ηγέτες των ελληνικών κυβερνήσεων ακολουθούσαν το παράδειγμα των ηγετών των μεγάλων επιχειρήσεων, και τοποθετούσαν τα λαμπρότερα ελληνικά μυαλά τεχνοκρατών και άλλων ικανών επιστημόνων – τα οποία διαθέτει σε αρκετά μεγάλο βαθμό η Ελλάδα, που όμως, απαξιώθηκαν από αυτές (τις κυβερνήσεις), λόγω της τακτικής του νεποτισμού και του βολέματος ημετέρων – στα πηδάλια των πιο νευραλγικών υπουργείων, ενδεχομένως η χώρα μας να μη βρισκόταν στην κατάσταση που είναι σήμερα.
Και όταν μιλάμε για ηγέτες επιχειρήσεων, ασφαλώς, δεν αναφερόμαστε στα πρόσφατα παραδείγματα ηγετών, όπως της Lehman Brothers και των άλλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών, οι οποίοι ευθύνονται για την παγκόσμια οικονομική κρίση, ούτε στους ηγέτες των διεθνών κερδοσκοπικών οίκων αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, αλλά σε ηγέτες του βεληνεκούς του Eric Schmidt, του σημερινού εκτελεστικού προέδρου της Google. Ο οποίος, σε πρόσφατη ομιλία του, μοιράστηκε, με τους χρήστες του κολοσσιαίου διαδικτυακού οργανισμού, τις στρατηγικές του για τις προσλήψεις των λαμπρότερων μυαλών που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, για τις τρέχουσες συναντήσεις σχεδιασμού της επιχείρησης, σε "mobile first" business models, αλλά και την αντιμετώπιση της σε θέματα που αφορούν στις αλλαγές, στην ανεργία και στην εκπαίδευση.

Ο Eric Schmidt πρόσφατα παρέδωσε την ηγεμονία του, σαν CEO της Google, στον συνιδρυτή της Larry Page, για να αναλάβει το ρόλο του εκτελεστικού προέδρου της επιχείρησης, εστιάζοντας σε μια πιο εξωστρεφή στρατηγική. Μερικοί, προέβλεψαν με χιούμορ, ότι η ανάληψη των νέων του καθηκόντων, θα επικεντρωνόταν στο να «επιβλέπει τους ενήλικους» δηλαδή τους συνιδρυτές της επιχείρησης Larry Page και Sergey Brin.

Πράγματι, κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει, ότι ο Schmidt, που επί δέκα συναπτά έτη κρατούσε το πηδάλιο της Google, κατάφερε να την αναδείξει σε μια εξαιρετική επιχειρηματική δύναμη στην παγκόσμια αγορά. Ιστορικά, ο Schmidt, με ένα καινοτομικό τρόπο διοίκησης, οδήγησε στην κορυφή των διαδικτυακών αναζητήσεων την Google, επέκτεινε την ανάπτυξή της με αξιοσημείωτα σταθερή πορεία, η οποία και θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του 56χρονου ηγέτη.

Η Google σήμερα, έχει ετήσια έσοδα 30 δισ. δολάρια, καθώς αυξάνει το πεδίο της πέραν της αναζήτησης. Το δε τμήμα της, YouTube, κατέχει το 40% της αγοράς των Web videos, έχοντας κέρδη για πρώτη φορά, ενώ το λειτουργικό σύστημα της Android, «βουίζει» σε περισσότερα smartphones από το iPhone της Apple.

Ωστόσο, το πιο αξιοσημείωτο, είναι ότι η οργάνωση του Schmidt, συνέβαλε στην οικοδόμηση της επιχείρησης, η οποία στηρίχτηκε και εξακολουθεί να στηρίζεται στην πρόσληψη και διατήρηση θέσεων εργασίας από τα λαμπρότερα ταλέντα της αγοράς, ενθαρρύνοντας την συνεργασία τους σε βάθος και παρέχοντάς τους σημαντικό ελεύθερο χώρο για δημιουργία. Στοιχεία, που διαθέτουν μόνο οι άνθρωποι που έχουν συναίσθηση του σημαντικού έργου που επιτελούν, σε συνδυασμό με εξαιρετικές ικανότητες μάνατζμεντ, οι οποίες τους αναδεικνύουν σε μεγάλους ηγέτες.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.