ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα τα ‘χαμε, η λαθρεμπορία στα τσιγάρα μας έλειπε!

09:57 - 12 Οκτ 2012
Όχι ότι αποτελεί είδηση (ειδικά για ανθρώπους σαν εμένα που έχουν περάσει από το χώρο της καπνοβιομηχανίας), αλλά αξίζει να το αναφέρουμε άλλη μια φορά. Μπορεί, από μια πλευρά, η απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού να ωφέλησε τους καταναλωτές και ακόμη περισσότερο το κρατικό σύστημα υγείας, αλλά από την άλλη πέραν της επακόλουθης απώλειας τεράστιων εσόδων και θέσεων εργασίας πολλών εταιριών προώθησης και διαφήμισης τους, δημιούργησε και τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την αύξηση του λαθρεμπορίου. Και αυτό δεν είναι πρωτοφανές και δεν αφορά μόνο τα τσιγάρα - αρκεί να θυμηθούμε τι συνέβη στις ΗΠΑ με την ποτοαπαγόρευση.

Η πρόσφατη απόφαση των περιορισμών για την παραγωγή της κρητικής τσικουδιάς, του τσίπουρου και όλων των συναφών προϊόντων έρχεται σαν το «κερασάκι στην τούρτα» να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τέτοιες απαγορεύσεις μαζί με τις όποιες θετικές επιδράσεις, έχουν και αρνητικές επιπτώσεις εξαιτίας του λαθρεμπορίου και δεν αναφέρομαι μόνο στις επιχειρήσεις που επηρεάζονται ή στην απώλεια κρατικών εσόδων από τη χρησιμοποίηση λαθραίων προϊόντων. Αυτό που θέλω, κυρίως, να υπογραμμίσω περισσότερο είναι οι επιπτώσεις της χρήσης των προϊόντων αυτών στους καταναλωτές, διότι είναι εκείνοι που διακινδυνεύουν την υγεία τους και ακόμα περισσότερο τη ζωή τους.

Ωστόσο, υπάρχει μια επιχείρηση που έρχεται την κατάλληλη στιγμή να ενημερώσει όλους όσοι πρέπει να ευαισθητοποιηθούν για την αντιμετώπιση αυτού του επικίνδυνου φαινομένου. Όπως εκτιμάται, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου τσιγάρων είναι πολλαπλές και εξαιρετικά σημαντικές:

  • Περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται ότι είναι τα φορολογικά έσοδα που χάνονται ετησίως εξαιτίας του παράνομου εμπορίτσιγάρων, κονδύλι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας.
  • Θέσεις εργασίας χάνονται από τη νόμιμη αλυσίδα παραγωγής και διανομής (καπνοπαραγωγοί, βιομηχανία, χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο).
  • Σημαντικές οι απώλειες εσόδων και για το εμπόριο τσιγάρων.
  • Μέσω του παράνομου εμπορίου τσιγάρων χρηματοδοτείται το οργανωμένο έγκλημα, καθώς άτομα που εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο τσιγάρων συχνά εμπλέκονται και σε άλλες μορφές οργανωμένου εγκλήματος.
  • Τέλος, υπονομεύονται οι στόχοι του κράτους για τη δημόσια υγεία

Είναι πολλοί οι παράγοντες που ευνοούν το παράνομο εμπόριο στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση, οι ανεπαρκείς πόροι των διωκτικών αρχών, αλλά και η ελλιπής ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου ειδών όπως τα ποτά και τα τσιγάρα.

Εξαιρετική η πρωτοβουλία της εταιρίας “Παπαστράτος ΑΒΕΣ”, η οποία σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο ξενοδοχείο “ΚΑΡΑΒΕΛ” σηματοδότησε την έναρξη της δράσης της «ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΤΣΙΓΑΡΑ» με σκοπό την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων φορέων (κρατικών αρχών, καπνικών εταιρειών και εμπορίου) στο σοβαρό πρόβλημα του παράνομου εμπορίου τσιγάρων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Νικήτας Θεοφιλόπουλος, παρουσιάζοντας τις ακόλουθες ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει η εταιρία στο προσεχές διάστημα:

  • Εκστρατεία ενημέρωσης του εμπορίου και των καταναλωτών για τις επιπτώσεις του παράνομου εμπορίου τσιγάρων
  • Παροχή εκπαίδευσης σε στελέχη των διωκτικών Αρχών (Τελωνεία, ΣΔΟΕ, Αστυνομία, Λιμενικό)
  • Προβολή της δωρεάν τηλεφωνικής γραμμής του ΣΔΟΕ για την καταγγελία δραστηριοτήτων του παράνομου εμπορίου τσιγάρων
  • Οικονομική βοήθεια για την καταστροφή των κατασχεμένων τσιγάρων
  • Θέσπιση βραβείου «Παπαστράτος» για τις διωκτικές αρχές που θα έχουν σημαντικές επιτυχίες κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων

Επιπροσθέτως, ο κ. Θεοφιλόπουλος, πρότεινε τη διαμόρφωση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, την αποτελεσματικότερη εφαρμογή και αυστηροποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και την εισαγωγή της ηλεκτρονικής σήμανσης “CODENTIFY”, σε αντικατάσταση των σημερινών φορολογικών ταινιών.

Ας ελπίσουμε ότι η συντονισμένη δράση επιχειρήσεων και διωκτικών Αρχών θα έχει αποτέλεσμα και δεν θα αποδειχθεί μια ακόμα άσκηση επί χάρτου, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:34 - 12 Οκτ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.