ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Apple Store: καταργεί τις ταμειακές μηχανές και δείχνει το δρόμο του μέλλοντος στις λιανικές πωλήσεις!

08:34 - 22 Νοε 2012
Πως θα σας φαινόταν αν πηγαίνατε σ’ ένα κατάστημα και αγοράζατε προϊόντα χωρίς να χρειάζεται να τα πληρώσετε στις παραδοσιακές ταμειακές μηχανές; Μάλλον απίστευτα προχωρημένο και άκρως εξυπηρετικό, τόσο από πλευράς ταχύτητας όσο και ασφάλειας αγορών, αλλά και αντιμετώπισης του συνωστισμού που παρατηρείται στις ουρές των ταμείων. Η Apple έχει ήδη προχωρήσει σε σχετική εφαρμογή για τα iPhones και τα iPads, ώστε να κάνουν αυτή τη δουλειά στα δικά της καταστήματα λιανικής πώλησης, χωρίς τη χρήση ταμειακών μηχανών.

Την ταμειακή μηχανή εφηύρε το 1879 ένας Αμερικανός ιδιοκτήτης σαλούν που ονομαζόταν James Ritty. Από τότε όλες οι ταμειακές μηχανές εμφανίζουν τα ίδια  χαρακτηριστικά, είναι μεγάλες, βαριές και ογκώδεις ενώ οι πελάτες πρέπει να στέκονται όρθιοι πίσω από αυτές προκειμένου να αγοράσουν τα προϊόντα που επέλεξαν.

Έτσι τα  καταστήματα της Apple αποτελούν μια αξιοσημείωτη εξαίρεση. Όχι ακόμα στην Ελλάδα αλλά στις ΗΠΑ, στο Ηνωμένο Βασίλειο κ.α. Όπου δεν υπάρχουν πλέον ταμειακές μηχανές.  Αν θέλετε να αγοράσετε κάτι, μπορείτε απλά να καλέσετε κάποιον από το προσωπικό, που φορά μια μπλούζα σε έντονο χρώμα, σε οποιοδήποτε σημείο του καταστήματος και αν βρίσκεστε, και να του δώσετε την πιστωτική σας κάρτα (βλέπετε στο Apple Store δεν υπάρχουν παραδοσιακοί πωλητές, υπάρχουν ειδικοί σύμβουλοι ), εκείνος θα σαρώσει το barcode της με ένα ειδικά εξοπλισμένο iPhone ή iPad και θα σας στείλει με e-mail την απόδειξη αγοράς.

Η Apple, προφανώς, θεωρεί ότι η όλη διαδικασία για την πληρωμή, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα στα καταστήματα λιανικής πώλησης, είναι χάσιμο χρόνου και ότι οι ταμειακές μηχανές είναι παρωχημένες και περιττές.

Αν ακούσετε κάποιους να μιλούν για το μέλλον των ψηφιακών πορτοφολιών, μέσω των   smartphones, που θα αντικαταστήσουν τις πιστωτικές και τις χρεωστικές κάρτες και τα μετρητά, είναι πιθανό να ακούσετε τα αρχικά NFC (Near Field Communication - επικοινωνία κοντινού πεδίου). Πρόκειται για ένα σύνολο τεχνολογιών που καθιστά δυνατή την πληρωμή των συναλλαγών/ αγορών μας με τη χρήση των smartphones.

Η ιδέα είναι η εξής: όλα τα smartphones θα περιέχουν ειδικά NFC τσιπ που θα μας επιτρέπουν να χρησιμοποιούμε το τηλέφωνό μας ως πιστωτική κάρτα. Για να κάνουμε μια συναλλαγή θα περνάμε το τηλέφωνό μας πάνω από μια ειδική συσκευή που θα το διαβάζει όπως κάνει με μια πιστωτική κάρτα. Πολλές συσκευές Android και άλλα τηλέφωνα έχουν ήδη NFC τσιπ. Μερικά καταστήματα λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ κ.α. χρησιμοποιούν NFC εξοπλισμό. Αλλά όλοι τώρα περιμένουν το 900-lb. Το ακουστικό της APPLE- shipiPhones- με NFC τσιπ σε αυτό, για να ξεκινήσει η επανάσταση των πληρωμών άνευ επαφής!

Το NFC της APPLE, προβλέπεται ότι θα δώσει τη χαριστική βολή στις ταμειακές μηχανές και τα δίκτυα υποστήριξής τους.

Και το IPad πάντως αυξάνει τις πιθανότητες του ως εναλλακτική λύση για τις παρωχημένες ταμειακές μηχανές. Ήδη, μικρές επιχειρήσεις λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ αλλά και αλλού, ανοίγουν τις πόρτες τους χωρίς να χρειάζονται ταμειακή μηχανή. Αντί αυτής, χρησιμοποιούν iPads που διαθέτουν την παραπάνω τεχνολογία,  χειριζόμενοι τις βασικές λειτουργίες των ταμειακών μηχανών με πολύ μικρότερο κόστος από αυτό που απαιτείται για τις παραδοσιακές μηχανές.

Ωστόσο, ακόμη σήμερα, η εφαρμογή του iPad, που λειτουργεί σαν ταμειακή μηχανή, δεν περιλαμβάνει τα  ψηφιακά πορτοφόλια. Το μέσο πληρωμών είναι ακόμα η πιστωτική ή και η χρεωστική κάρτα.

Αυτό που θα εξαλείψει παντελώς την ανάγκη τόσο για την ταμειακές μηχανές όσο και για πιστωτικές/χρεωστικές κάρτες είναι το iWallet (ψηφιακό πορτοφόλι) της Apple.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:09 - 22 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.