ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Αίρονται οι περιορισμοί στην αγορά των drones

Αίρονται οι περιορισμοί στην αγορά των drones

07:25 - 04 Ιουν 2015
Η ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια βιομηχανία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), δεν καθυστερεί περιμένοντας να εκπονηθεί η σχετική κυβερνητική πολιτική στις ΗΠΑ, επενδύει κεφάλαια στην προσπάθεια της να ανοίξει αυτή η ολοκαίνουργια αγορά hardware και πληροφορικής.

Ένα αυξανόμενο οικοσύστημα προμηθευτών software και hardware για drones τροφοδοτεί ήδη έναν μεγάλο αριθμό πελατών στους τομείς της γεωργίας, της διαχείρισης της γης, της ενέργειας και των κατασκευών. Πολλοί από αυτούς τους προμηθευτές είναι μικρές ιδιωτικές αλλά και νεοσύστατες επιχειρήσεις. Ωστόσο και οι μεγάλες βιομηχανικές εταιρείες άμυνας και όμιλοι επιχειρήσεων αρχίζουν να επενδύουν σημαντικά στην τεχνολογία drone.

Σε πρόσφατη έκθεση του BI Intelligence, εξετάζονται σε βάθος τα διάφορα επίπεδα της αναπτυσσόμενης παγκόσμιας βιομηχανίας για τα εμπορικά drones, ή τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). Η έκθεση περιέχει προβλέψεις για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η τεχνολογία αυτή εμπορικά, εξετάζει τις εξελίξεις και τα εμπόδια, τονίζει τα κύρια σημεία στις business-to-business αγορές όσον αφορά τις εφαρμογές και τους τελικούς χρήστες, και παρέχει έναν αποκλειστικό κατάλογο με δεκάδες αξιόλογες εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στο χώρο. Τέλος, εμβαθύνει στην τρέχουσα κατάσταση των αμερικανικών κανονισμών για τις εμπορικές πτήσεις drones, που ανατράπηκαν από την  πρόσφατη έκδοση του ρυθμιστικού σχεδίου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για τις εμπορικές πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones). Λίγοι γνωρίζουν ότι σε πολλές εταιρείες έχει ήδη επιτραπεί να πετάξουν μικρά drones για εμπορικούς σκοπούς, με ειδικό πρόγραμμα «εξαίρεσης» από την κυβέρνηση των ΗΠΑ .

Αναφέρουμε παρακάτω μερικά από τα βασικά σημεία της έκθεσης:

  • Η παγκόσμια εμπορική αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα πάρει σάρκα και οστά σε εφαρμογές που αφορούν σε διάφορους τομείς, όπως: γεωργία, ενέργεια, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ορυχεία, κατασκευές, real estate, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, και παραγωγή ταινιών.
  • Η μεγαλύτερη ανάπτυξη του κλάδου των drones προέρχεται από τον εμπορικό τομέα, καθώς κερδίζει έδαφος η μετατόπισή του από τη στρατιωτική αγορά. Η αγορά των εμπορικών drones θα αυξηθεί με ένα σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) που υπολογίζεται στο 19% μεταξύ 2015 και 2020, σε σχέση με μόλις 5% που υπολογίζεται αντίστοιχα για τον στρατιωτικό τομέα.
  • Το ηλεκτρονικό εμπόριο και η παράδοση εμπορευμάτων δεν θα αποτελέσουν βασικό επίκεντρο της αγοράς των drones.
  • Οι παραδοσιακοί κατασκευαστές των drones επικεντρώθηκαν κυρίως στους στρατιωτικούς πελάτες και δεν διαθέτουν φυσικό πλεονέκτημα στην ταχέως εξελισσόμενη αγορά των εμπορικών drones.
  • Η προτεινόμενη ρύθμιση στις ΗΠΑ θα άρει ουσιαστικά την απαγόρευση για τις εμπορικές πτήσεις των drones και θα επιτρέψει τις πτήσεις τους σε χαμηλό ύψος. Οι ρυθμίσεις αυτές δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν πριν από τις αρχές του 2017. Ορισμένοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι μπορεί να οριστικοποιηθούν νωρίτερα. Αλλά η BI Intelligence διατείνεται ότι το πιθανότερο είναι πως κάποιες - περιορισμένες - πτήσεις εμπορικών UAV, θα γίνουν πλέον ρουτίνα κάποια στιγμή εντός του 2017.
  • Οι τεχνολογικοί φραγμοί αποτελούν ταυτόχρονα εμπόδιο αλλά και τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία.

Πολλές αξιοσημείωτες βιομηχανίες κατασκευής εμπορικών UAV υπάρχουν και εκτός αμερικανικής αγοράς: Σε αυτές περιλαμβάνονται η senseFly που εδρεύει στην Ελβετία (ανήκει στη γαλλική Parrot), η καναδική εταιρεία Aeryon, η εισηγμένη εταιρεία στο χρηματιστήριο της Σουηδίας CybAero, οι κινεζικές Shenzhen και DJI, και η κορεάτικη Gryphon.

Η εμπορική αγορά των drones είναι ακόμα νέα, αλλά παρατηρείται ήδη κάποια εδραίωση και σημαντικές επενδύσεις από μεγάλους βιομηχανικούς ομίλους και εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς και από αμυντικές βιομηχανίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.