ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ενα ανώτερο όραμα

Ενα ανώτερο όραμα

12:33 - 19 Μαρ 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Η αγάπη δεν είναι αντίδραση. Αν σε αγαπώ επειδή μ’ αγαπάς, τότε κάνεις εμπόριο. Όταν δεν πετάς ένα μπουκάλι έξω από το αυτοκίνητό σου, ή απομακρύνεις κάποια σκουπίδια από τον δρόμο, ή φυτεύεις ένα δέντρο κάτω από την σκιά του οποίου δεν θα κάτσεις ποτέ και όλα αυτά όχι επειδή σου τα ζητάει κάποιος, αλλά επειδή ενδιαφέρεσαι για τους άλλους, που δεν σε νοιάζει ποιοι είναι και πολύ πιθανόν ποτέ δεν θα τους γνωρίσεις, τότε αυτή η ένδειξη κοινωνικού ενδιαφέροντος, δείχνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την ουσία τού τι είναι αγάπη.

Yπάρχει ορισμός της αγάπης ή είναι κάτι από εκείνα που δεν μπορούν να οριστούν και ο καθένας μπορεί να δίνει τη δική του ερμηνεία;;; Μπορώ να πω «αυτό είναι αγάπη»;;; μπορώ να τη δείξω;; είναι ένα ορατό φαινόμενο;;; μπορεί να αναλυθεί ή μόνο να βιωθεί;;;

Κατά την άποψή μου υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία μέσω των οποίων μπορεί κανείς να την διακρίνει.

Αγάπη για μένα είναι η ανιδιοτελής προσφορά προς τους άλλους, που σημειώνεται με διάφορους τρόπους (κατανόηση, σεβασμό, συμπόνια κ.ά.), με σκοπό την εξέλιξη και την ευτυχία του ανθρωπίνου είδους, αλλά και σαν μέσο διαιώνισής του. Σκεφτείτε το ανάποδο. Αν όλος ο κόσμος και οι ηγέτες του κατατρέχονταν από ανείπωτο μίσος ή παντελή αδιαφορία, θα ήταν δυνατή η επιβίωση του ανθρώπινου είδους μετά την εξαπόλυση χιλιάδων πολέμων και πυρηνικών καταστροφών;;;

Η αγάπη χαρακτηρίζεται από την επιθυμία για ανταπόκριση στις ανάγκες των ανθρώπων που μας περιβάλλουν, αλλά και της κοινωνίας. Δεν αξιώνει ανταλλάγματα, επιθυμεί το καλό και δεν επιβαρύνει ούτε υποχρεώνει κανέναν.

Αγάπη είναι η χαρά και η αγαλλίαση για το γεγονός ότι οι γύρω μας υπάρχουν και μόνο. Είναι ο πρώτος και ο τελευταίος σύντροφος που συναντάμε στην εξερεύνηση της ζωής μας.

Αγαπώ δεν σημαίνει παίρνω κάτι σε αντάλλαγμα ούτε καν νιώθω πως δίνω κάτι. Σκεφτείτε την περίπτωση τού να σας έχουν συλλάβει οι κατακτητές της πατρίδας σας και να σας βάζουν να διαλέξετε ποιον θα εκτελέσουν. Εσάς ή το παιδί σας; Εκείνη τη στιγμή που φυσικά θα πείτε «εμένα» δεν υπάρχει καν η έννοια της θυσίας ή του ανταλλάγματος στο μυαλό σας. Γιατί; Γιατί δεν είναι θυσία. Είναι τεράστια ευχαρίστηση το να αισθάνεσαι ότι το παιδί σου θα ζήσει και θα συνεχίσει τη ζωή του μέσω της μέλλουσας οικογένειάς του. Είναι η φυσιολογική εξέλιξη της ζωής.

Η αγάπη δίνει συνοχή στον κόσμο και διασφαλίζει τη συνέχεια του ανθρώπινου είδους. Την αγάπη μπορείς να την δεις παντού: Είναι ο οδηγός του αυτοκίνητου που δεν περνάει με ταχύτητα από τη λακκούβα μια βροχερή ημέρα, για να μη μας κάνει λούτσα. Είναι ο λιανέμπορος καφέ και σάντουιτς που προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα στο εμπόρευμά του, με μόνο σκοπό να ευχαριστήσει τους καλεσμένους του (όχι πελάτες του) που τον τιμούν με την παρουσία τους στο μαγαζί του και όχι για το κέρδος. Είναι ο γιατρός, που βλέπουμε στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης που εγχειρίζει παιδάκια ή που βοηθάει ασθενείς με καρκίνο χωρίς αμοιβή και που άυπνος και κατάκοπος στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, παρακολουθεί ανελλιπώς την εξέλιξη της επιστήμης του, για να βοηθήσει περισσότερο τους ασθενείς που στηρίζονται σ’ αυτόν. Είναι πολλοί οι αφανείς αυτοί ηγέτες της ζωής που κάνουν μια ξεχωριστή προσπάθεια χωρίς να σκέπτονται την ανταμοιβή, αλλά μόνο τη χαρά του ταξιδιού. Ανταμοιβή τους είναι η πορεία και αυτή τους δίνει την ευτυχία. Τους κάνει να ξεχνούν την κούραση και τις δυσκολίες.

Η αγάπη δεν έχει αντικείμενο. Αιωρείται στη ψυχή και από εκεί στο περιβάλλον. Δεν έχει απαιτήσεις. Δεν ζητά τίποτα για τον εαυτό της. Δεν χρειάζεται τον έλεγχο ή την πειθαρχία. Ζει αυτόνομα και επηρεάζει θετικά την κοινωνία. Η Αγάπη είναι το μόνο «εργαλείο» το οποίο μεταμορφώνει τις καρδιές και τις ανεβάζει σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.