ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηγέτες - αναθεώρηση του επιπέδου συναισθηματικής συναλλαγής με τον κόσμο.

15:14 - 25 Ιουν 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Αξίζει τον κόπο σαν ηγέτες να αναθεωρήσουμε το επίπεδο της συναισθηματικής συναλλαγής μας με τον κόσμο. Όπως συμβαίνει με τις οικονομίες των χωρών, η ευημερία εξαρτάται από τον πλούτο που κυκλοφορεί. Αν σταματήσει, η οικονομία μπαίνει σε ύφεση. Το ίδιο συμβαίνει και με τον πλούτο της καρδιάς. Ενώ όλες οι πράξεις καλοσύνης είναι εκ προοιμίου υπέροχες, υπάρχει κάτι ακόμα πιο μαγικό. Το να τις κάνεις και να μην σου χρειάζεται να τις επικοινωνήσεις σε κανέναν. Ενώ πολλοί ηγέτες κάνουν συχνά πράξεις καλοσύνης, συνηθίζουν να τις αναφέρουν, αναζητώντας επιβράβευση. Η πιο ωραία αίσθηση στον κόσμο όμως είναι να κάνεις τις καλές πράξεις ανώνυμα.

Πρέπει να δίνουμε μόνο και μόνο για τη χαρά της προσφοράς και όχι για να πάρουμε κάτι σε αντάλλαγμα. Και αυτό είναι που ζητάμε όταν εκμυστηρευόμαστε την καλή πράξη σε άλλους. Η πραγματική ανταμοιβή όμως είναι η αίσθηση της συμβολής στην ανάπτυξη της ευτυχίας των ανθρώπων μας από την ίδια την πράξη της προσφοράς.

Η σοβαρότερη διαφωνία που υπάρχει γι’ αυτή τη θέση στη ζωή, είναι ο φόβος μήπως καταλυθεί η αίσθηση της ανωτερότητάς μας απέναντι στους άλλους. Το λάθος εδώ είναι ίδιο με το να πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να έχουμε δίκιο. Τις περισσότερες φορές δεν είναι καθόλου σημαντικό και είναι εξίσου ασήμαντο το αν θα πλύνουμε τα πιάτα περισσότερες φορές απ’ ότι η γυναίκα μας.

Οι καλές πράξεις όχι μόνο βοηθούν τους άλλους, αλλά έχει αποδειχτεί πως μας βοηθούν να έχουμε καλύτερη υγεία. Πρόσφατες έρευνες ανακάλυψαν πως ωφελούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Οι μεγαλύτερες ιδιοφυίες στον κόσμο εμπνέονταν και καθοδηγούνταν και από την επιθυμία τους να εμπλουτίσουν τη ζωή των άλλων ανθρώπων. Η μελέτη της βιογραφίας τους αποκαλύπτει ότι αυτή η επιθυμία αποτελούσε σχεδόν έμμονη ιδέα για τους περισσότερους απ’ αυτούς. Ο καθένας μπορεί να προσφέρει. Δεν χρειάζεται να έχεις ένα πτυχίο κολεγίου για να προσφέρεις. Χρειάζεται μόνο μια καρδιά γεμάτη αγάπη.

Αν σαν ηγέτης δεν σκέφτεστε τους άλλους και δεν κάνετε κάτι γι’ αυτούς, θα χάσετε μία από τις μεγαλύτερες πηγές ευτυχίας. Δεν υπάρχει ευτυχία στην κατοχή ή στην απόκτηση πραγμάτων, αλλά μόνο στην προσφορά.

Η προσφορά μας ελευθερώνει από την επικράτηση των προσωπικών μας αναγκών, ανοίγοντας το μυαλό μας στους ανεξήγητους κόσμους των αναγκών των άλλων.

Απλώστε το χέρι.

Μοιραστείτε.

Χαμογελάστε.

Αγκαλιάστε.

Η ευτυχία είναι ένα άρωμα που δεν μπορείτε να ρίχνετε στους άλλους χωρίς να πέσουν μερικές σταγόνες και στον εαυτό σας.

Είναι μια στάση ζωής για τους ηγέτες και όχι μια ρουτίνα.

Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για το πόσα γνωρίζουμε, ώσπου να βεβαιωθούν για το πόσο νοιαζόμαστε.

Υπάρχουν αυτοί που δίνουν λίγα από τα πολλά που έχουν και το κάνουν για αναγνώριση, όμως αυτός ο κρυφός τους πόθος κάνει τα δώρα τους λειψά. Υπάρχουν και αυτοί που έχουν λίγα και τα δίνουν όλα. Είναι αυτοί που πιστεύουν στη ζωή και στην αφθονία της και το σακούλι τους δε μένει ποτέ αδειανό.

Αποφύγετε λοιπόν τις συγκρούσεις και αγκαλιάστε την εγκαρδιότητα. Θα βρείτε καθώς κοιτάτε πίσω στη ζωή σας ότι οι στιγμές που έχετε ζήσει αληθινά είναι οι στιγμές που οι πράξεις σας ήταν μέσα σε πνεύμα αγάπης. Η υψηλότερη απόδειξη αρετής, από ανακάλυψης του κόσμου, είναι να διαθέτεις απεριόριστη εξουσία χωρίς να την καταχράσαι.

Γεμίστε τη ζωή σας με αγάπη λοιπόν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.