ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάθηση

16:56 - 15 Νοε 2019
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Το πρώτο στάδιο της μάθησης , είναι η σιωπή. Το δεύτερο στάδιο, η προσοχή στο να ακούμε. Ακούγοντας έρχεται η γνώση, από τη γνώση έρχεται η κατανόηση, από την κατανόηση έρχεται η σοφία, από τη σοφία έρχεται η ευημερία.

Οι ιστορίες που προέρχονται από τις εµπειρίες ενός ηγέτη, είναι ένα από τα πιο ισχυρά όπλα στο οπλοστάσιο του. Ωστόσο, αυτός που τολµά να διδάξει, είτε µέσω ιστοριών είτε όχι, δεν πρέπει ποτέ να πάψει να µαθαίνει.

Το μόνο που έχει σημασία είναι αυτά που θα μάθουμε, αφότου τα ξέρουμε όλα. Η πρώτη προτεραιότητα δεν είναι η νίκη, η πρώτη προτεραιότητα είναι η διδασκαλία. Η διδασκαλία καθορίζει την ηγεσία.

Η προθυµία για µάθηση είναι σηµαντική, αλλά η προθυµία να δράσουµε µε βάση αυτό που µαθαίνουµε είναι επίσης κρίσιµη. Θα πρέπει να ενεργούµε ανεξάρτητα από τον αριθμό των λαθών που θα κάνουµε. Εάν οι άνθρωποι δεν κάνουν λάθη, δεν προσπαθούν νέα πράγματα. Αν κάνουν το ίδιο λάθος δύο φορές, δεν μαθαίνουν καινούργια πράγματα. Το μόνο πραγματικό λάθος είναι αυτό από το οποίο δεν μαθαίνουμε τίποτα. Τα πιο σοβαρά λάθη δεν γίνονται ως αποτέλεσµα λανθασµένων απαντήσεων. Το πραγµατικά επικίνδυνο είναι οι λάθος ερωτήσεις και η χειρότερη ερώτηση είναι πάντα εκείνη που δεν έγινε. Η ικανότητα του ηγέτη εξαρτάται σε µεγάλο βαθµό από την ικανότητά του να κάνει ερωτήσεις, από την ικανότητά του να ερευνά και από την ικανότητά του να µελετά. Δεν μεγαλώνουμε γνωρίζοντας όλες τις απαντήσεις, αλλά μάλλον ζώντας με τις ερωτήσεις. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι, αντί να ακούν τι λέγεται σε αυτούς, έχουν ήδη στο µυαλό τους τι πρόκειται να πουν οι ίδιοι.

Χρειάζεται θάρρος για να σηκωθεί κάποιος και να µιλήσει και πολύ περισσότερο χρειάζεται θάρρος για να καθίσει και να ακούσει. Θυμίζω στον εαυτό μου κάθε πρωί: Τίποτα από αυτά που θα πω αυτή τη ημέρα δεν θα μου διδάξει κάτι. Έτσι, αν πρόκειται να μάθω -και πρέπει να μάθω- θα πρέπει να το κάνω ακούγοντας

Το πιο σηµαντικό πράγµα δε στην επικοινωνία, είναι να μάθουμε να ακούµε ότι δεν έχει ειπωθεί.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:13 - 15 Νοε 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.