ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η επιθυμία της αριστείας κρύβεται πίσω από κάθε κίνητρο

09:50 - 17 Σεπ 2021
Σωτήρης Κυριακού

Ο κ. Σ. Κυριακού είναι διοικητικό στέλεχος επιχειρήσεων και συγγραφέας που ειδικεύεται στην ψυχολογία της ηγεσίας

Το κλειδί για την επιτυχία που αναζητάµε δεν είναι άλλο από την αποφασιστικότητα και την προσήλωσή στο κυνήγι του στόχου που έχουµε θέσει. Αυτή είναι η δέσµευση στην αριστεία, στο να γινόµαστε κάθε µέρα καλύτεροι. Ας προσδιορίσουµε αυτόν ακριβώς το στόχο µε µετρήσιµα κριτήρια. Ας του δώσουµε ζωή. Τα κριτήρια µε τα οποία αξιολογούµε τη δική µας απόδοση ορίζουν το περιβάλλον της αριστείας και για όλους τους υπόλοιπους. Θα πρέπει να προσκαλέσουµε τους πιο ταλαντούχους εξ αυτών να δουν και να αναγνωρίσουν πώς είναι το πραγµατικά άριστο. Έίναι καθήκον του ηγέτη να προσδιορίσει το πραγµατικό νόηµα της αριστείας. Να γίνει ο ίδιος µονάδα µέτρησης της ποιότητας.

Ποτέ η ποιότητα δεν προκύπτει συµπτωµατικά. Αποτελεί πάντοτε αποτέλεσµα συγκεντρωµένης, συστηµατικής, σκληρής προσπάθειας, έξυπνου στρατηγικού σχεδιασµού και αποτελεσµατικής εκτέλεσης. Φανερώνει πως έχουµε επιλέξει σωστά από το σύνολο των εναλλακτικών που εµφανίζονται µπροστά µας η που εµείς δηµιουργούµε.

Αρκετοί άνθρωποι δεν έχουν συνηθίσει να κινούνται σε περιβάλλοντα στα οποία η αριστεία αποτελεί ζητούµενο. Σε τελική παρ’ όλα αυτά ανάλυση πετυχαίνει κανείς –ή όχι- τους στόχους που θέτει και αναγνωρίζει. Ακόµα και αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι µπορούν να γίνουν οι συνεργάτες µας στη µάχη για το καλύτερο.

Ας κάνουµε ό,τι µπορούµε ώστε να βρεθούµε ανάµεσα σε ξεχωριστούς ανθρώπους. Ας µη λυπηθούµε την προσπάθεια ή το χρόνο. Η διαρκής βελτίωση αποτελεί πρόκληση ακόµη κι αν είµαστε οι καλύτεροι –για την ακρίβεια, γίνεται πιο σηµαντική όταν όντως είµαστε οι καλύτεροι. Η επιτυχία σε µεγάλο βαθµό γεννιέται όταν διαρκώς ανεβάζουµε τον πήχη των φιλοδοξιών και των προσδοκιών µας. Γιαυτό, θα πρέπει να γιορτάζουµε ό,τι έχουµε πετύχει αλλά και να µην παραλείπουµε να τον ανεβάζουµε λίγο-λίγο µετά από κάθε µας επιτυχία. Αυτό είναι το µυστικό της εξαιρετικής ηγεσίας, ή/και η τέχνη του να είσαι ξεχωριστός. Να γίνεσαι κάθε µέρα πρώτος ή καλύτερος. Έχοντας σε κάθε περίπτωση κατά νου πως δε χρειάζεται να είσαι τέλειος για να απολαµβάνεις µία καλύτερη, πλουσιότερη και πιο ευτυχισµένη ζωή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.