ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά επίσημα το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά»

08:07 - 07 Αυγ 2020 | Αυτοκίνητο
Ξεκινά επίσημα το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά»
Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών για το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά», σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ.

Με την υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ ανοίγει ο δρόμος για όλες τις αγορές ηλεκτροκίνητων οχημάτων, που να μπορούν να είναι επιλέξιμες για επιδότηση. Σημειώνεται πως στις 24 Αυγούστου η πλατφόρμα της δράσης θα ενεργοποιηθεί και θα υποδέχεται αιτήματα συμμετοχής.

Στην ιστοσελίδα του προγράμματος (http://kinoumeilektrika.ypen.gr) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από τις 3 Αυγούστου να πληροφορηθούν για τη λίστα με τα 59 επιβατηγά ηλεκτρικά ΙΧ, τα 45 επιβατηγά ταξί και τα 14 ελαφρά φορτηγά, που είναι επιλέξιμα για επιδότηση.

Το συνολικό ύψος του «Κινούμαι ηλεκτρικά» είναι 100 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα επιδοτήσει την αγορά 15 χιλιάδων αυτοκινήτων και 12,5 χιλιάδων σκούτερ και ηλεκτρικών ποδηλάτων μέχρι το τέλος του 2021 που θα διαρκέσει.

Τα ποσά των επιδοτήσεων είναι:

- έως 6 χιλιάδες ευρώ για φυσικά πρόσωπα (20% της λιανικής τιμής για οχήματα)

- έως 30 χιλιάδες ευρώ (15% για οχήματα από 30 έως 50 χιλιάδες ευρώ)

- έως 800 ευρώ (20% της αξίας αγοράς) για ηλεκτρικό δίκυκλο/ τρίκυκλο

- έως 800 ευρώ (40% της αξίας αγοράς) για ηλεκτρικό ποδήλατο

- έως 8 χιλιάδες ευρώ για ιδιοκτήτες ταξί (25% επί της λιανικής τιμής προ φόρων) για αμιγώς ηλεκτρικό όχημα ή έως 5,5 χιλιάδες (15% επί της λιανικής τιμής προ φόρων) για υβριδικό plug in

- 1000 και 400 ευρώ απόσυρση αυτοκινήτου ή δικύκλου αντίστοιχα για φυσικά πρόσωπα και 2500 ευρώ για απόσυρση ταξί

- έως 5500 ευρώ για νομικά πρόσωπα (15% επί της λιανικής τιμής προ φόρων) για αμιγώς ηλεκτρικό φορτηγό μέγιστης μάζας 3,5 τόνων και έως 4000 για υβριδικό

- έως 5500 ευρώ για νομικά πρόσωπα (15% επί της λιανικής τιμής προ φόρων) για αμιγώς ηλεκτρικό

- έως 500 ευρώ για εγκατάσταση έξυπνου φορτιστή

- επιπλέον ποσό 1000 ευρώ για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους

Διαδικασία υποβολής αιτημάτων

Η υποβολή των αιτημάτων θα γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας http://kinoumeilektrika.ypen.gr. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και συνοδεύεται από την επισύναψη των απαιτούμενων δικαιολογητικών ανά κατηγορία ωφελούμενου.

Πιο συγκεκριμένα, για το αίτημα συμμετοχής ο ωφελούμενος θα εισέρχεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα κάνοντας χρήση των κωδικών πρόσβασης στο taxisnet, θα βρίσκει προσυμπληρωμένα τα στοιχεία του , θα επιλέγει την κατηγορία οχήματος , το μοντέλο κα την αξία, θα δηλώνει εάν επιθυμεί οικιακό φορτιστή (μόνο φυσικά πρόσωπα), απόσυρση και εάν υπάγεται στις ειδικές κατηγορίες (μόνον φυσικά πρόσωπα και ΕΔΧ ΤΑΞΙ) και στην συνέχεια θα επισυνάπτει τα απαραίτητα δικαιολογητικά έτσι ώστε να υποβάλει οριστικά την αίτηση.

Η αποδοχή της θα γίνεται σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών, ο ωφελούμενος θα ενημερώνεται άμεσα με ηλεκτρονικό μήνυμα και στην συνέχεια εφόσον αγοράσει ή μισθώσει το όχημα για το οποίο επιδοτείται έχει την δυνατότητα υποβολής του αιτήματος καταβολής του οικολογικού bonus.

Δίνεται η δυνατότητα και ενός ενδιάμεσου σταδίου, αυτού του αιτήματος τροποποίησης, στην περίπτωση που ο ωφελούμενος μεταξύ της αρχικής υποβολής και του αιτήματος πληρωμής αποφασίσει να αγοράσει ή μισθώσει διαφορετικό όχημα (της ίδιας όμως κατηγορίας) από αυτό που αρχικά είχε δηλώσει.

Έτσι για παράδειγμα εάν κάποιος αρχικά είχε επιλέξει να επιδοτηθεί για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μάρκας Χ έχει την δυνατότητα να τροποποιήσει το αίτημα μου μόνον εφόσον επιλέξει να επιδοτηθεί για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο μάρκας Υ, ομοίως για δίκυκλο ή ποδήλατο.

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα αναρτηθούν άμεσα στην ιστοσελίδα της δράσης και θα περιέχονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον τύπο του ηλεκτρικού ποδηλάτου που επιδοτείται καθώς και στον τύπο του έξυπνου οικιακού φορτιστή, δυο κατηγορίες για τις οποίες υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές που επίσης θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της δράσης.

Οι συμμετέχοντες για να υποβάλλουν αίτημα συμμετοχής πρέπει προηγουμένως να έχουν πάρει επίσημη προσφορά από τον προμηθευτή του οχήματος που επιθυμούν (αυτοκίνητο, δίκυκλο/τρίκυκλο, ποδήλατο) η οποία θα φέρει υποχρεωτικά σφραγίδα και υπογραφή του πωλητή. Χωρίς τη επισύναψη επίσημης προσφοράς καμία αίτηση δεν θα γίνεται δεκτή και θα επιστρέφεται στον αιτούντα προς συμπλήρωση του συγκεκριμένου δικαιολογητικού συμμετοχής.

Τονίζεται ότι δεν γίνονται δεκτά και δεν είναι επιλέξιμα μεταχειρισμένα οχήματα, οχήματα που προέρχονται από μετατροπή (ακόμα και αν είναι καινούρια) και οχήματα που δεν ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες ή ξεπερνούν (για αυτοκίνητα) την Λιανική Τιμή Προ Φόρων των 50.000€.

Τέλος, για την επιδότηση σε περίπτωση μίσθωσης, η αγορά του οχήματος στη λήξη της μισθωτικής περιόδου θα είναι υποχρεωτική ώστε να περιέλθει στην κυριότητα του ωφελούμενου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.