ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραγικές απώλειες στο Χρηματιστήριο

16:01 - 01 Νοε 2012 | Χρηματιστήριο
Τραγικές απώλειες στο Χρηματιστήριο
Στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και ένα μήνα κινείται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά και το σημερινό sell off.

Πρόκειται για την έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση, ενώ σε οκτώ συνεδριάσεις ο γενικός δείκτης καταγράφει απώλειες 14,43% και οι τράπεζες 31,38%. Οι επενδυτές, κυρίως οι Έλληνες ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν στην εκταμίευση της δόσης, ενδεχομένως να συμβάλουν στην αναζωπύρωση της συζήτησης περί εξόδου της χώρας από το ευρώ. Μόνη της η Coca Cola, δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά, παρά το γεγονός ότι κινείται σε θετικό πρόσημο.

 

Μεγάλες είναι οι απώλειες πάνω από 11% για την Cyprus Popular, την Πειραιώς, στα 0,37 και την Κύπρου, πάνω από 105 υποχωρεί η Eurobank, στα 0,805 ευρώ, η Eθνική στο 1,60 και η Alpha στο 1,62. Από εκεί και πέρα, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Μεγάλη είναι η πτώση για τη ΔΕΗ και τη MIG, πάνω από 9% και για τις δύο, πάνω από 7% ο Μυτιληναίος, πάνω από 6% η Jumbo, πάνω από 5% OTE και Βιοχάλκο, άνω του 6% η Jumbo και άνω του 4% ΟΠΑΠ και Motor Oil. Οι συναλλαγές είναι σημαντικές, άνω των 82 εκατ. ευρώ. Η σημερινή βουτιά συντελείται με όγκο, που σημαίνει ότι οι επενδυτές κατοχυρώνουν αφενός ρευστότητα, αφετέρου μειώνουν την έκθεσή τους στην ελληνική αγορά. Ο γενικός δείκτης υποχωρεί στις 765 μονάδες, επίπεεδατα οποία είχε να δει από τις αρχές Οκτωβρίου.

 

"Η αγορά διατηρεί στάση αναμονής με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις πολιτικές εξελίξεις και στην σχετική ειδησεογραφία", είπε ο Παναγιώτης Κλαδής, αναλυτής στην Εθνική Χρηματιστηριακή. Με οριακή πλειοψηφία πέρασε την Τετάρτη το κρίσιμο άρθρο του σχεδίου νόμου που αφορά τις αποκρατικοποιήσεις και καταργεί την υποχρέωση του Δημοσίου να διατηρεί ένα ελάχιστο ποσοστό σε πρώην κρατικές εταιρίες. Το άρθρο υπερψηφίστηκε από 148 βουλευτές, ενώ 139 το καταψήφισαν, γεγονός που υποδεικνύει τις εύθραστες ισορροπίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

 
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση μείωσε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,4% του ΑΕΠ στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού, έναντι αρχικού στόχου για 1,1%. Το ήδη βαρύ κλίμα ενέτεινε και η μετάθεση από το Eurogroup της λήψης των αποφάσεων για την Ελλάδα για την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις 12 Νοεμβρίου.



Τελευταία τροποποίηση στις 17:14 - 01 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.