ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι περισσότερες εντολές πώλησης στο Χ.Α. από την Ελβετία. Τυχαίο;

01:12 - 12 Νοε 2012 | Χρηματιστήριο
Oι περισσότερες εντολές πώλησης στο Χ.Α. από την Ελβετία. Τυχαίο;
Από την Ελβετία, αλλά και από την Κύπρο προήλθαν οι περισσότερες ρευστοποιήσεις στο ΧΑ τον Οκτώβριο εκ μέρους των... ξένων. Το θέμα αποκτά διαστάσεις, διότι συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία. Σε ό,τι δε αφορά στην Κύπρο, τα περισσότερα χρήματα οι Ελληνες τα έβγαλαν με το που έσκασε η κρίση στην Ελλάδα και άρχισε να γιγαντώνεται με το πρώτο μνημόνιο, τον Απρίλιο του 2010.

Από την Ελβετία, αλλά και από την Κύπρο προήλθαν οι περισσότερες ρευστοποιήσεις στο ΧΑ τον Οκτώβριο εκ μέρους των... ξένων. Το θέμα αποκτά διαστάσεις, διότι συμπίπτει χρονικά με τη μεγάλη συζήτηση που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία. Σε ό,τι δε αφορά στην Κύπρο, τα περισσότερα χρήματα οι Έλληνες τα έβγαλαν με το που έσκασε η κρίση στην Ελλάδα και άρχισε να γιγαντώνεται με το πρώτο μνημόνιο, τον Απρίλιο του 2010.

Σε κάθε περίπτωση, τον Οκτώβριο οι περισσότερες πωλήσεις από χώρα-μέλος της ΕΕ προήλθαν από την Κύπρο με 14,37 εκατ. ευρώ και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ελβετία με 12,81 εκατ. ευρώ. Η τάση ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο, όπου οι ρευστοποιήσεις από την Ελβετία προσέγγισαν τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ αισθητά μικρότερες ήταν οι ρευστοποιήσεις εκ μέρους της Κύπρου, με μόλις 1,86 εκατ. ευρώ. Στους προηγούμενους μήνες μέχρι και τον Ιούνιο, μήνα όπου ξεκαθάρισε το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα με την ανάδειξη του κυβερνητικού συνασπισμού των τριών κομμάτων, οι εντολές, είτε αγορών είτε πωλήσεων από τις δύο συγκεκριμένες χώρες ήταν μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που δεν άγγιζαν καν το εκατομμύριο.

Τα στοιχεία αυτά έχουν περιέλθει εις γνώση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, όπως τονίστηκε από πηγές της στο «R». Μένει να διασταυρωθεί, δηλαδή, αν υπό τον φόβο της φορολόγησης, ακόμη και υπό τον φόβο της δημοσιοποίησης ονομάτων που βρίσκονται σε λίστες μεγαλοκαταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού, επιστρέφουν τα κεφάλαια στην Ελλάδα μέσω του ΧΑ, όπου η φορολόγηση είναι αισθητά χαμηλότερη, συν κάποιες προμήθειες... Και βεβαίως, αν τα κεφάλαια αυτά που περνάνε στο ΧΑ ανήκουν σε πρόσωπα με υψηλές καταθέσεις μεν, αμφίβολο αν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους δε...

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται τόσο από την Ελβετία όσο και από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για τη φορολόγηση των καταθέσεων που έχουν Έλληνες σε τράπεζες της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν ότι «η Βέρνη και η Αθήνα επιχειρούν να καταλήξουν σε συμφωνία παρόμοια με αυτή της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Αυστρίας». Ωστόσο, δεν φαίνεται η συμφωνία να τίθεται σε ισχύ πριν από το 2014, παρά τις σχετικές συνεννοήσεις που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα.

Οι συζητήσεις για τη συμφωνία φορολόγησης των καταθέσεων που έχουν Έλληνες υπήκοοι βασίζονται στο σχέδιο που υπέγραψε και η Γερμανία και προβλέπει:

- Επιβολή φόρου από 21% έως 41% στα κεφάλαια τα οποία έχουν κατατεθεί από Γερμανούς σε ελβετικές τράπεζες από το 2000 και μετά. Ο συντελεστής προσδιορίζεται με βάση το ύψος και τη διάρκεια της κατάθεσης.

- Επιβολή φόρου 26,4% ετησίως επί των τόκων από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά.

- Εφάπαξ φορολόγηση 50% για όσους κληρονομούν τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία.

Η διαδικασία που εξετάζεται μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει ότι οι ελβετικές τράπεζες θα επικοινωνήσουν με Έλληνες καταθέτες που τηρούν λογαριασμούς στα καταστήματά τους και θα τους καλέσουν να υπαχθούν στη συμφωνία και να φορολογηθούν για τα αφορολόγητα κεφάλαιά τους, με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιγεί το καθεστώς ανωνυμίας.

Επιστολές σε 15.000 που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό

Την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα αποσταλούν επιστολές σε 15.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα που έβγαλαν μεγάλα ποσά στο εξωτερικό (από τη λίστα των 54.000). Στους παραπάνω 15.000 διαπιστώθηκε αναντιστοιχία δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων και καλούνται να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, καταβάλλοντας και τους αναλογούντες φόρους. Όσοι αμφισβητήσουν τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό έχουν φορολογηθεί. Θα πρέπει να προσκομίσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις από τις οποίες θα προκύπτει ότι τα ποσά αυτά έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσά που δεν καλύπτονται ανέρχονται στα 5 δισ. ευρώ. Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και με τους συντελεστές που ίσχυαν τη χρονιά που απέκρυψαν εισοδήματα. Με την επιστολή που θα λάβουν θα καλούνται μέσα σε προθεσμία 10 - 15 ημερών να υποβάλουν ηλεκτρονικά, σε συγκεκριμένη «φόρμα», τροποποιητικές δηλώσεις για κάθε έτος που παρουσιάζεται η απόκλιση στα δηλωθέντα εισοδήματα. Στην επιστολή θα αναγράφεται ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και καταθέσεων ανά έτος.

Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης, θα ορισθεί από το υπουργείο Οικονομικών ένα εύλογο διάστημα προκειμένου να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν από την απόκρυψη εισοδημάτων. Βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών θα διενεργήσει και δειγματοληπτικούς ελέγχους στο 2% - 5% των 15.000 φορολογουμένων.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 02:36 - 12 Νοε 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.