ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένεση ηθικού από την S&P, με πάρτι στο Χ.Α. και πτώση των spreads κάτω από τις χίλιες μονάδες βάσης

18:39 - 19 Δεκ 2012 | Χρηματιστήριο
Ένεση ηθικού από την S&P, με πάρτι στο Χ.Α. και πτώση των spreads κάτω από τις χίλιες μονάδες βάσης
Καλύτερης υποδοχής δεν θα μπορούσε να τύχει από την αγορά η είδηση αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από την S&P κατά έξι βαθμίδες. Εξέλιξη, που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει πάλι αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, παρέχοντας ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αγορές που βγήκαν δεν αφορούσαν μόνο το τραπεζικό σύστημα αυτό καθ΄ αυτό, αλλά και τις εισηγμένες, οι οποίες θα δουν σταδιακά να βελτιώνεται ο βαθμός ρευστότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων. Υπό αυτά τα δεδομένα, η κίνηση στο Χ.Α. ήταν μόνο η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη, έχει να κάνει με τη κατακόρυφη πτώση των spreads κάτω από τις χίλιες μονάδες και τον καλπασμό του ευρώ τα υψηλά επταμήνου, ξεπερνώντας το 1,32 σε σχέση με το δολάριο. Ο γενικός δείκτης, όπως αναφέρουν χρηματιστές, βρέθηκε στο κλείσιμο πολύ κοντά στα ενδοσυνεδριακά υψηλά, στις 878,41 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο 4,8%. Σημειώνεται, ότι η αγορά αναμένει να υπάρξει αναβάθμιση και των τραπεζών από τους οίκους αξιολόγησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκεπτικό αναβάθμισης των τραπεζών θα έχει να κάνει με το ξεσκαρτάρισμα των χαρτοφυλακίων τους από τα τοξικά ελληνικά ομόλογα. Οι συναλλαγές θα μπορούσαν να ήταν πιο ενθουσιώδεις, αλλά όπως λέει και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας “βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή της προσπάθειας”. Άλλωστε, οι ξένοι ανησυχούν σφόδρα για τον βομβαρδισμό της αγοράς από νέους φόρους, όπως ο φόρος υπεραξίας. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την αγορά, εκείνο που ήταν αναμενόμενο ήταν η επιστροφή της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στα προ buy back επίπεδα. Όμως, η S&P ξάφνιασε με την κατάταξη στην οποία έβαλε την ελληνική οικονομία, προβλέποντας ότι το outlook της Ελλάδας θα είναι σταθερό, που σημαίνει ότι και με τη... βούλα η χώρα αποφεύγει τη χρεοκοπία.

Ήδη, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη με κέρδη που πλησίασαν το 10%, με την Eurobank να ενισχύεται σχεδόν κατά 12,37%, στα 0,66 ευρώ, η Alpha πάνω από 9%, στο 1,41 ευρώ, η Πειραιώς 11,25%, στα 0,346 ευρώ και η Εθνική 10,40%, στο 1,38 ευρώ. Κέρδη κοντά στο 9% κατέγραψε η MIG, ενώ η άνοδος πέρασε και στα υπόλοιπα χαρτιά. Στο 1,91 και με κέρδη πάνω από 7% η μετοχή της Ελλάκτωρ, και πάνω από 8% ενισχύθηκε η Κύπρου, ενώ τα αρχικά κέρδη της ΔΕΗ περιορίστηκαν από 9% στο 6% και ΔΕΗ, κλείνοντας στα 5,53 ευρώ. Κοντά στο 5% διαμορφώθηκαν τα κέρδη για την Τέρνα Ενεργειακή που έκλεισε στα υψηλά έτους στα 3,05 ευρώ, σχεδόν κατά 9% ενισχύθηκε η Frigoglass στα 5,20 ευρώ, 6,44% ο Μυτιληναίος στα 4,30, δηλαδή σε υψηλά έτους και 7,53% ο ΟΤΕ, μετοχή που επίσης έκλεισε στα υψηλά έτους.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

 

Τελευταία τροποποίηση στις 22:15 - 19 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.