ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκαθάρισε το τοπίο στην αγορά - Mε ανοιχτά χαρτιά τραπεζίτες και επενδυτές

13:12 - 22 Δεκ 2012 | Χρηματιστήριο
Ξεκαθάρισε το τοπίο στην αγορά - Mε ανοιχτά χαρτιά τραπεζίτες και επενδυτές
Ενα πρόβλημα λιγότερο. Αυτό βλέπει η αγορά και γι' αυτό διαπραγματεύεται πλέον κοντά στα υψηλά 15 μηνών και με την προσδοκία στο έπακρο! Αυτές είναι οι απόψεις που συζητούν οι χρηματιστές μεταξύ τους, διαχωρίζοντας ασφαλώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πραγματική οικονομία από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο εδώ και δύο μήνες. Ενα πρόβλημα λιγότερο, αναφώνησαν χθες οι χρηματιστές μετά τη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Alpha, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς.

Προηγήθηκε η συνεπής στάση της χώρας μας, όπου πέρασαν από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο και ο προϋπολογισμός. Επειτα ήρθε η επιβεβαίωση των δανειστών για τις προσπάθειες της χώρας, κάτι που έγινε με την έγκριση της δόσης - μαμούθ των 54 δισ. ευρώ και τώρα η εικόνα ολοκληρώνεται με τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων 9μήνου των τραπεζών, από τα οποία προκύπτει πως οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ορίζονται κοντά στα 27 - 28 δισ. ευρώ. Η αγορά, σύμφωνα με τους χρηματιστές, γνωρίζει πλέον τα προβλήματα, δεν υπάρχει τίποτα το κρυφό, οπότε οι επενδυτές θα πράξουν αναλόγως. Τις τελευταίες μέρες, αυτό φάνηκε ξεκάθαρα. Οι επενδυτές όχι μόνο δεν φοβήθηκαν να μείνουν μέσα σε μία αγορά που θα μείνει κλειστή για μία εβδομάδα λόγω των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά στοιχημάτισαν στις προοπτικές της οικονομίας και στις εξελίξεις που πρόκειται να τρέξουν, οδηγώντας τον γενικό δείκτη στις 900 μονάδες, στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και δεκαπέντε μήνες. Και όχι μόνο αυτό. Τα περισσότερα χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης διαμορφώνονται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα είτε έτους, είτε 14άρων και 16 μηνών.

S&P

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τους χρηματιστές, χτίζεται σταδιακά, με κορυφαία στιγμή εδώ και τρία χρόνια που η αγορά έχει πάρει την κάτω βόλτα, την αναβάθμιση από την S&P κατά επτά κλίμακες, στέλνοντας οριστικό μήνυμα στους κερδοσκόπους ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να φύγει από το ευρώ. Προφανώς, οι διακινητές των lobbies του Grexit, όπως ο κ. Ρουμπίνι, επειδή δεν έχει τι να πει, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα κάποια στιγμή θα χρεοκοπήσει. Ομως, εκείνοι που χαμογελούν είναι αυτοί που κράτησαν ή αγόρασαν ελληνικά ομόλογα μέσα στο μεγάλο πρόβλημα κι αυτή τη στιγμή βλέπουν τις αποδόσεις τους διπλές. Τα ελληνικά ομόλογα, έγραφε χθες το Bloomberg, απέδωσαν κέρδη 80% μέσα στο 2012, συγκρινόμενα με το 3,7% που έδωσαν τα γερμανικά και το 5,8% των ισπανικών ομολόγων, όπως καταδεικνύει ο σχετικός δείκτης της Βank of America/Merrill Lynch. Είναι η πρώτη φορά από το 2009 που οι επενδυτές παίρνουν κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα, με το 2012 να δίνει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από το 1998 που η M.L. καθιέρωσε αυτόν τον δείκτη.

 

Χαρτοφυλάκια

Το καλό σημάδι, σύμφωνα με τους χρηματιστές, οι οποίοι χθες συγκεντρώθηκαν όλοι μαζί σε μία συνέντευξη Τύπου για να καταγγείλουν τον φόρο υπεραξίας που θέλει να επιβάλει το ΥΠΟΙΚ, είναι ότι τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια ξεκαθαρίζουν. Τα ελληνικά ομόλογα, που ήταν πρόβλημα, σήμερα δεν είναι. Το μοναδικό «αγκάθι» είναι το πώς θα αποφύγουν οι τράπεζες την «κρατικοποίηση». Σύμφωνα με τους ίδιους και αυτό είναι συνάρτηση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης. Αν το πλαίσιο είναι ξεκάθαρο και θετικό, τόσο πιο εύκολα τα ξένα κεφάλαια θα εμπιστευτούν τις διοικήσεις των τραπεζών.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 13:28 - 22 Δεκ 2012
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.