ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε υψηλά 16 μηνών το Χ.Α. - Η αγορά παίζει την πρόσβαση των εισηγμένων στο διεθνές τραπεζικό σύστημα

18:35 - 03 Ιαν 2013 | Χρηματιστήριο
Σε υψηλά 16 μηνών το Χ.Α. - Η αγορά παίζει την πρόσβαση των εισηγμένων στο διεθνές τραπεζικό σύστημα
Θέματα που σχετίζονται με την πρόσβαση των εισηγμένων στις αγορές, αποτελούν τον βασικότερο λόγο για το… ντεμαράζ του γενικού δείκτη στο κλείσιμο. Η αγορά επέστρεψε στα υψηλότερα επίπεδα, εδώ και 16 μήνες και μάλιστα χωρίς τη συνδρομή των τραπεζών, που σημαίνει ότι πλέον έχει αλλάξει ο επενδυτικός προσανατολισμός των εγχώριων, αλλά και των ξένων χαρτοφυλακίων.

Οι τράπεζες προσφέρονται μόνο για trading, παρά το γεγονός ότι τα ζητήματα της ανακεφαλαιοποίησης ενισχύουν τη κεφαλαιακή τους διάρθρωση και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μπορεί να «γλιτώσουν» την κρατικοποίηση. Από εκεί και πέρα, η αγορά δεν μπορεί να κλείσει στην πρόσβαση που πέτυχε στις αγορές ο Τιτάνας, ή στη συμφωνία των 200 εκατ. ευρώ του Μυτιληναίου με την Glencοre για την πώληση Αλουμινίου. Ακόμα – ακόμα, η αγορά βλέπει με ικανοποίηση την πρόσβαση εισηγμένων, όπως της Motor Oil στις αγορές και στη λήψη δανείων από τις ξένες τράπεζες, θέματα που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν καν να θίξουν οι εγχώριες εισηγμένες. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στις 952,3 μονάδες και με κέρδη 1,17%, πετυχαίνοντας το μεγαλύτερο κλείσιμο εδώ και 16 μήνες, με τις συναλλαγές για τα δεδομένα της εποχής, ιδιαίτερα σημαντικές, πάνω από τα 54 εκατ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με την αγορά, εκτός από τους Έλληνες επενδυτές στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς, παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον και τοποθετήσεις από ισχυρά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού. Κέρδη 2,58% για τον Μυτιληναίο, διακινώντας περίπου 384 χιλιάδες τεμάχια, κέρδη για την ΕΧΑΕ, στα 4,7 ευρώ και τον Φουρλή, που ενισχύθηκε κατά 2,33%, στα 2,2 ευρώ.  Αμετάβλητη στο 1,36 η Εθνική, απώλειες για την Πειραιώς, στα 0,349 ευρώ, 1,96% υποχώρησε η Alpha, στο 1,50 ευρώ  και 1,91% η Eurobank, στα 0,666 ευρώ. Κλείσιμο στα 2,10 ευρώ για την Ελλάκτωρ, στο 1,94 ευρώ σούπερ κέρδη 6,59% για την MIG και 4,27% για την ΓΕΚ/Τέρνα.

Στο Χ.Α., παρά τις πιέσεις που επικράτησαν στις τράπεζες, οι οποίες εντάσσονται στη γενικότερη ανασφάλεια που χαρακτηρίζει τον κλάδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παίζεται το παιχνίδι ανοίγματος των κρουνών των τραπεζών και της πρόσβασης των επιχειρήσεων για χρηματοδότηση από το διεθνές πιστωτικό σύστημα. Το γεγονός ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν στις τράπεζες, αν και με αργούς ρυθμούς, αποτελεί θετική τάση και εξέλιξη. Υπό αυτά τα δεδομένα, υποστηρίζει η αγορά ότι το πρώιμο January effect στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, είναι μάλλον δικαιολογημένο.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.