ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To X.A. σχεδιάζει και πουλάει δείκτες

01:01 - 14 Ιαν 2013 | Χρηματιστήριο
To X.A. σχεδιάζει και πουλάει δείκτες
Στροφή στην... εγχώρια παραγωγή και τις ελληνικές δυνάμεις της αγοράς για το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συστήνει πλέον δείκτες αναφοράς στο πλαίσιο των FTSE, χωρίς την υποστήριξη κάποιου ξένου οίκου. Και μάλιστα, με προφανή σκοπό, τώρα που το ΧΑ αρχίζει και τυγχάνει της προσοχής των ξένων οίκων και των hedge funds, oι δείκτες αυτοί να πουληθούν ως σημείο αναφοράς σε άλλες αγορές. Αυτό είναι και το σκεπτικό του ΧΑ με την Εθνική Τράπεζα και συγκεκριμένα την Εθνική Asset Management, όπου στελέχη του Χρηματιστηρίου εξηγούν πως τα βασικά σημεία αυτής της συνεργασίας που ανακοινώθηκε την Παρασκευή είναι α) ότι το ΧΑ σχεδιάζει, δημιουργεί και υπολογίζει έναν νέο δείκτη το ίδιο (οπότε ουσιαστικά είναι μία νέα υπηρεσία δική του χωρίς να χρειαστεί να πάει για παράδειγμα σε FTSE ή STOXX) και β) ότι η Εθνική φτιάχνει έναν νέο δείκτη (παλαιότερα το είχε κάνει η Eurobank) για να τον χρησιμοποιήσει σαν αναφορά σε κάποια αμοιβαία της.

 

Αλλα παραδείγματα χρηματιστηρίων που κάνουν αυτή τη «δουλειά» είναι η Αυστρία (χρηματιστήριο Βιέννης) που έχει φτιάξει και ειδική εταιρεία και δημιουργεί, υπολογίζει και πουλάει δείκτες.

Ο νέος δείκτης της Εθνικής περιλαμβάνει 30 εταιρείες της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης και συγκεκριμένα τις ακόλουθες: ΔΕΗ, Τιτάν, Motor Oil, ΚΑΕ, Βιοχάλκο, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, MIG, Ιντραλότ, Eurobank Properties, ΕΧΑΕ, S&B, Σωληνουργεία Κορίνθου, Frigoglass, ΕΛΒΑΛ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Υγεία, Lamda Development, ΓΕΚ Τέρνα, Σιδενόρ, Σαράντης, Φουρλής, Χαλκόρ, Πλαίσιο.

Οπως αναφέρεται στους βασικούς κανόνες που διέπουν τη διαμόρφωση του δείκτη προκύπτει ότι σκοπός του δείκτη είναι η ύπαρξη ενός αξιόπιστου μέτρου καταγραφής των αποδόσεων των εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, που είναι εισηγμένες στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Οι βασικοί κανόνες προκειμένου να συμπεριληφθεί μία εισηγμένη στον εν λόγω δείκτη, είναι μεταξύ άλλων οι εξής:
- Μετοχές εταιρειών επί των οποίων δεν έγιναν πράξεις για τουλάχιστον το ήμισυ των συνεδριάσεων του ΧΑ της περιόδου που εξετάζεται αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στον δείκτη.
- Μετοχές εταιρειών που δεν έχουν παρουσία τουλάχιστον έξι (6) μηνών στην κύρια αγορά του ΧΑ αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στον δείκτη.
- Αποδεκτές αξίες για συμμετοχή τους στον δείκτη αποτελούν οι μετοχές των εταιρειών που παρουσιάζουν ποσοστό ευρείας διασποράς μεγαλύτερο ή ίσο (>=) του 15%.
- Αποδεκτές αξίες για συμμετοχή τους στον δείκτη αποτελούν οι μετοχές των εταιρειών που παρουσιάζουν κυκλοφοριακή ταχύτητα (σταθμισμένη με το ποσοστό ευρείας διασποράς) σε ετήσια βάση, μεγαλύτερη (>) του 15%.
- Μετοχές που συμμετέχουν στη σύνθεση του δείκτη, αφαιρούνται όταν η κυκλοφοριακή ταχύτητα σε δύο διαδοχικές αναθεωρήσεις γίνει μικρότερη του 10%.
- Μετοχές εταιρειών που εμφανίζουν, στο υπό εξέταση χρονικό διάστημα, χρηματιστηριακή αξία μεγαλύτερη (>) του 5% της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών που διαπραγματεύονται στην κύρια αγορά του ΧΑ, αποκλείονται από τη συμμετοχή τους στον δείκτη.
- Μετοχές που συμμετέχουν στη σύνθεση του δείκτη αφαιρούνται όταν η χρηματιστηριακή αξία τους είναι μεγαλύτερη (>) του 7,5% της χρηματιστηριακής αξίας των μετοχών που διαπραγματεύονται στην κύρια αγορά του ΧΑ.
- Ο δείκτης θα αναθεωρείται κάθε εξάμηνο την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου και του Οκτωβρίου (ή το συντομότερο δυνατό) ώστε να προσδιοριστεί η σύνθεση του δείκτη. Η αξιολόγηση θα πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά το τέλος του Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, ενώ η χρηματιστηριακή αξία θα πρέπει να υπολογίζεται την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Μαρτίου και του Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Ολες οι αλλαγές θα πραγματοποιούνται μετά το πέρας των συναλλαγών την τελευταία Παρασκευή των μηνών Μαΐου και Νοεμβρίου αντίστοιχα.

Στάθμιση μετοχών

Οι τριάντα μετοχές που θα απαρτίζουν τη σύνθεση του δείκτη θα σταθμίζονται ισομερώς (Equal Weight) την τελευταία Παρασκευή των μηνών Μαΐου και Νοεμβρίου αντίστοιχα. Η στάθμιση θα υλοποιείται χρησιμοποιώντας τις τιμές κλεισίματος των μετοχών της σύνθεσης του δείκτη δύο ημέρες πριν την εφαρμογή των αλλαγών στη σύνθεσή του συνεπεία των περιοδικών αναθεωρήσεων.

Επιλαχούσες μετοχές

Οι πέντε μετοχές με την υψηλότερη κατάταξη που δεν συμμετέχουν στη σύνθεση του δείκτη θα αποτελούν τη λίστα των επιλαχουσών μετοχών για συμμετοχή τους στον δείκτη. Η λίστα με τις επιλαχούσες μετοχές θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση που μία ή περισσότερες μετοχές αφαιρεθεί από τη σύνθεση του δείκτη μέχρι την επόμενη εξαμηνιαία αναθεώρηση.

Αναστολή διαπραγμάτευσης & διαγραφή μετοχών

Οταν το ΧΑ αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης μετοχής συμμετέχουσας στον δείκτη για διάστημα μεγαλύτερο των δέκα εργάσιμων ημερών, τότε η μετοχή αφαιρείται από τη σύνθεση του δείκτη πριν την έναρξη των εργασιών της 11ης εργάσιμης ημέρας από την έναρξη αναστολής της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.